Japonezul Yuzuru Hanyu se numără printre marile vedete care vor participa la Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022 (2-20 februarie; deschiderea oficială este pe 4 februarie). El este dublu campion olimpic și visează să devină primul patinator care cucerește trei titluri olimpice consecutive în ultimii 94 de ani.
Provocarea niponului este imensă, mai ales că a avut probleme cu glezna în ultima perioadă. În plus, va avea un adversar cât se poate de puternic pe americanul de origine chineză Nathan Chen, triplu campion mondial (2018, 2019 și 2021). "Jocurile Olimpice nu sunt o expoziție. Este locul în care să câștigi", își amintea Hanyu în urmă cu o lună, potrivit Eurosport Franța.

Yuzuru Hanyu pregătește o armă potențial fatală

Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42
La fel ca acum patru ani, japonezii abordează o provocare istorică: după prima dublă olimpică de peste șase decenii, acum pivesc către primul hattrick după exact 94 de ani, realizat de Gillis Grastrom, în urma evoluțiilor de la edițiile în 1920, 1924 și 1928. Dar, la fel ca în 2018, starea gleznei lui Hanyu ridică semne de întrebare. Accidentat la un antrenamnet în noiembrie, campionul olimpic nu a putut patina în competiții în această iarnă, cu excepția Campionatelor Japoneze de la sfârșitul lunii decembrie.
Principalul rival al lui Hanyu se numește Nathan Chen. La 22 de ani, americanul este neînvins timp de trei ani și jumatate. din primăvara anului 2018 și până în octombrie trecut. El nu a mai pierdut în fața japonezilor de la Jocurile Olimpice din 2018. Pentru a-i face față, Hanyu pregătește o armă potențial fatală, un cvadruplu Axel, adică patru rotiri și jumătate în aer, un element pe care nu l-a mai realizat nimeni în competiție, mai precizează sursa citată.
Un potențial star poate veni și din întrecerea feminină. Kamila Valieva, încoronată campioană europeană la jumătatea lunii ianuarie, este neînvinsă și a pus mâna pe cele trei recorduri mondiale în ceea ce privește notarea (program scurt, program liber, punctaj total). "Este incredibilă. Nimeni nu poate nega că abilitățile ei atletice sunt pur și simplu extraordinare", a declarat patinatorul american Jason Brown. Rusia este creditată cu șanse să pună monopol pe întreg podiumul, având alte două sportive de top, pe Anna Shcherbakova și Alexandra Trusova, în vârstă de 17 ani.
https://i.eurosport.com/2022/01/17/3289936.jpg
Fancezii Gabriella Papadakis și Guillaume Cizeron sunt favoriți la dansul pe gheață. Titlul olimpic este singurul trofeu major care îi mai lipsește din palmares perechii, după ce a cucerit patru titluri mondiale și cinci europene în perioada 2015-2019.
"Automat, după medalia de argint de la Pyeongchang, unde am ratat foarte puţin medalia de aur, suntem cu adevărat hotărâţi să o obţinem acum", a declarat Guillaume Cizeron pentru AFP. "Am câștigat în maturitate, am câștigat în tehnicitate, artistic suntem și mai buni: chiar avem toate armele pentru a câștiga medalia de aur", a estimat patinatorul francez.
La perechi, lupta va fi în principal între chinezii Wenjing Sui și Cong Han și rușii Anastasia Mishina și Aleksandr Galliamov. Alte două perechi din Rusia emit pretenții la podiumul olimpic.
Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16