Puștiul-minune, dublu campion mondial la patinaj artistic în proba de simplu, a avut șansa de a se antrena la standardele necesare performanței și de a putea urmări cariera de patinator profesionist în momentul în care părinții lui au decis să se mute în California pentru a le oferi copiilor lor toate condițiile.
Cel mai tânăr dintre copiii familiei Chen, cinci la număr (Alice, Janice, Tony, Colin), Nathan este de părere că originea lui chineză și naționalitatea americană l-au ajutat să învețe și să se dezvolte ca atlet: ,,Sunt multe diferențe culturale între americani și chinezi și cred că ambele aspecte m-au ajutat în foarte multe feluri, de la un punct de vedere academic până la un punct de vedere al atletismului”.

Începuturile unei povești despre ambiție și dorință de a scrie istorie

Beijing 2022
Dublul campion olimpic Yuzuru Hanyu a revenit cu un succes pe gheață, înaintea JO de la Beijing
24/12/2021 LA 17:11
Nathan a pășit în premieră pe gheață când avea doar trei ani, asta după ce i-a văzut pe frații lui mai mari jucând hochei. Primele lui patine aparțineau surorii sale mai mari. Prima competiție în care a fost micuțul Nathan înscris avea loc în 2003, pe când viitorul dublu campion mondial avea doar patru ani. Din 2007 până în 2009, timp de doi ani, el a obținut calificări pentru a concura în competițiile naționale dedicate juniorilor, la nivel intermediar. De altfel, Nathan s-a clasat pe locurile 10 și 3 la competițiile naționale în 2007, respectiv 2008. La întrecerea din 2009, el a câștigat la nivel intermediat medalia de argint.
În continuare, Nathan Chen nu a dezamăgit și a devenit cel mai tânăr campion din istoria Statelor Unite ale Americii la nivel de începător în sezonul 2009-2010, la Spokane, Washington, iar un an mai târziu și-a apărat titlul la Greensboro, în North Carolina. La începuturi, Nathan a fost antrenat de Genia Chernyshova și specialistul în sărituri, Rafael Arutyunyan, care a devenit mai apoi antrenorul lui principal. La sfârșitul lui 2012, Chen a cucerit titlul la juniori la competiția organizată la San Jose, în California. Le debutul internațional, Nathan a câștigat titlul la Selva Val Gardena, în Italia.

Nathan Chen, puștiul-minune din patinajul mondial

Dublu campion mondial (2018, 2019), medaliat cu bronz olimpic la Jocurile de iarnă din 2018 la categoria pe echipe, campion în 2017 la Premiul celor Patru Continente, dublu campion la Marele Premiu (2017, 2018) și triplu campion național (2017, 2018, 2019), Nathan Chen anunță o dominație strașnică la nivel mondial, greu de egalat în anii care urmează, asta pentru că evoluțiile lui pe gheață sunt într-adevăr la superlativ. În vârstă de doar 20 de ani, Nathan pare că a făcut din victorie un obicei de la care se abate cu dificultate.
Pe lângă patinajul artistic, Nathan și-a construit abilitățile excepționale mergând în mod constant la balet (Academia de Vest de balet din Utah), dar și la gimnastică, domeniu în care a concurat timp de șapte ani. În prezent, Nathan este înscris la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, acolo unde studiază chimie, matematică, spaniolă și engleză.

Nathan, între hochei și patinaj artistic

De mic, Nathan a reușit să demonstreze celor din jur, dar mai ales familiei lui, că are un talent special, un dar care l-ar putea duce foarte departe. A fost atras de hochei, asta datorită fraților lui mai mari, Tony și Colin, însă printre pasiunile timpurii ale lui Nathan a ajuns rapid și patinajul artistic, pe care surorile lui, Alice și Janice, îl practicau. Totuși, patinajul artistic a câștigat până la urmă întrecerea sporturilor pe gheață. Chiar dacă și-a dorit să practice hocheiul cot la cot cu cei doi frați ai lui, mama lui Nathan a fost îngrijorată că fiul ei s-ar putea accidenta și l-a sfătuit să urmeze calea patinajului artistic.

Hetty Wang, cea mai mare susținătoare a lui Nathan Chen

Mama lui Nathan, Hetty Wang, a ajuns în scurtă vreme, încă de la început, cea mai mare susținătoare a fiului ei. La primul contact al lui Nathan cu gheața, mama lui era prezentă și-și amintește mereu cât de mult i-a plăcut fiului ei să fie prezent pe suprafața pe care avea să scrie istorie: ,,Nu mai voia să plece. Doar stătea acolo și plângea, plângea, refuzând să se îndepărteze”.
Nathan mărturisește și el cât de important a fost ajutorul primit de la familie: ,,Părinții mei au încurajat mereu ideea de a refuza cu orice preț renunțarea și cred că acest lucru îmi va rămâne întipărit în minte toată viața. Au venit în Statele Unite ale Americii pentru noi, nu aveau prea multe, iar eu mă simt inspirat să văd cât de departe au ajuns și cât de mult au muncit pentru noi. Să fii capabil să crești atât de mulți copii, tatăl meu mergea și la școală în același timp, să-i asculți povestind prin câte au trecut, lucrurile acestea mă motivează. Mama mea a fost mereu acolo pentru mine, la toate antrenamentele, m-a ținut de mână când am pășit pentru prima dată pe gheață. Când eram doar un copil, familia mea își putea permite doar o lecție pe săptămână, uneori una la două săptămâni. Mama mea stătea alături de mine la antrenamente și își nota totul, îmi transmitea și se asigura că devin mai bun, toate astea la o vârstă atât de fragedă”.
Beijing 2022
Yuzuru Hanyu se pregăteşte să revină în competiţie, înaintea Jocurilor Olimpice Beijing 2022
20/12/2021 LA 12:34
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă: prima evoluție perfectă în 1984 pentru Jayne Torveill & Christopher Dean
23/11/2021 LA 18:24