Poreclit "regele cvatruplelor" pentru lejeritatea de care dă dovadă când face cele mai complicate sărituri din patinaj (are în arsenal cvadruplu loop, salchow, flip și lutz), Chen e considerat deja unul dintre cei mai compleți patinatori din istorie. Dublu campion mondial, la 20 de ani, Nathan urmează cursurile celebrei Universități Yale, unde se pregătește de o carieră în medicină.

Nathan Chen este campionul mondial de patinaj artistic

Credit imagine: Reuters

Cum e Chen departe de gheață

Beijing 2022
Dublul campion olimpic Yuzuru Hanyu a revenit cu un succes pe gheață, înaintea JO de la Beijing
24/12/2021 LA 17:11
Jurnaliștii de la People au realizat un reportaj în campus și au descoperit un Chen total diferit decât cel de pe gheață. Patinatorul are patru colegi de apartament și nu iese cu nimic în evidență față de ceilalți studenți. Programul său este unul extrem de strict: merge la cursuri, apoi se antrenează, pentru ca seara să o dedice proiectelor pe care trebuie să le execute pentru școală.
Chen s-a bucurat de statutul de vedetă pentru foarte puțin timp, toți tratându-l ulterior ca pe un student obișnuit. Exact asta își dorea și sportivul, care merge la Universitate pentru a se dezvolta personal, pentru a crea relații cu ceilalți și pentru a pune bazele unei educații solide.
"În primele zile au fost interesați de mine, apoi s-au plictisit. Au văzut că sunt un student normal și nici nu aveam pretenția să fiu tratat altfel. Sunt o persoană obișnuită, îmi place acest statut", a spus Chen pentru sursa citată.

Ratarea care i-a deschis ochii

În 2018, Chen mergea la Pyeongchang având ca obiectiv aurul olimpic, însă o serie de căzături l-au îndepărtat de visul său. Totuși, a avut elemente suficient de bine cotate încât ratările să nu îl coste o medalie: a terminat pe locul trei, cucerind bronzul. Dezamăgirea ratării aurului a rămas, însă acea experiență s-a dovedit extrem de utilă în alt plan; asta pentru că Nathan a înțeles că lucrurile pot fi efemere în sport și mereu trebuie să ai un plan de rezervă.
"În Coreea de Sud am învățat enorm. Am înțeles că, deși muncești enorm, zi după zi, s-ar putea ca uneori să nu ai parte de rezultatele dorite. Acest lucru m-a maturizat, m-a învățat să văd viața și dincolo de patinaj", a mai spus Chen.
Episodul de la Pyeongchang nu a fost decisiv în decizia lui Chen de a urma o Universitate de prestigiu. Dar cu siguranță a ajutat, în contextul în care în 2016 el văzuse deja cât de fragilă e cariera unui sportiv. Atunci, a suferit o accidentare urâtă, care a necesitat o intervenție chirurgicală. "Acel moment mi-a deschis ochii, am înțeles că trebuie să am și alte opțiuni în viață".
Asta nu înseamnă că Chen nu se pregătește la fel de intens în sportul care l-a făcut celebru. El visează în continuare la aurul olimpic și speră să mai evolueze măcar la două ediții ale Jocurilor Olimpice. "Să am oportunitatea de a veni la Yale și să o refuz...nu e ceva care se poate refuza. Pe patinoar, mă văd în fiecare zi cu aceiași 10 oameni. E grozav, te atașaezi de ei, simți că faci parte dintr-o familie. Dar la Yale vezi în fiecare zi sute de oameni, înveți să comunici cu alții, sunt alte oportunități din punct de vedere al relațiilor umane. Înveți alte lucruri și te dezvolți ca individ. Patinajul este marea mea iubire, încă de când eram foarte mic. Dar de ce să nu găsesc și alte pasiuni, pe care să le dezvolt în viitor?".
Beijing 2022
Yuzuru Hanyu se pregăteşte să revină în competiţie, înaintea Jocurilor Olimpice Beijing 2022
20/12/2021 LA 12:34
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă: prima evoluție perfectă în 1984 pentru Jayne Torveill & Christopher Dean
23/11/2021 LA 18:24