Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Arianna Fontana a intrat în istorie: cea mai medaliată patinatoare pe pistă scurtă la Jocurilor Olimpice

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 05/02/2022 la 18:44 GMT+2

Italianca a cucerit sâmbătă medalia de argint cu ștafeta țării sale. Este a noua din cariera incredibilă a sportivei de 31 de ani

Arianna Fontana con una delle 9 medaglie olimpiche vinte

Credit imagine: Getty Images

De MARIAN URSESCU
Arianna Fontana a doborât ieri un nou record: a devenit cea mai medaliată patinatoare pe pistele scurte de viteză. I-a depășit astfel pe legendarii Apolo Anton Ohno (2-2-4) și pe Viktor An (6-0-2).
Arianna Fontana are acum 9: una de aur, trei de argint și cinci de argint. Și sunt premise să nu se oprească aici, pentru că Jocurile Olimpice de la Beijing nu s-au terminat.
Mai mult, în istoria sporturilor pe gheață, doar patinatoarea olandeză Ireen Wüst se laudă cu mai multe podiumuri decât Arianna: 11!

Prima probă din istorie

Italia a luat sâmbătă argintul în prima ștafetă olimpică mixtă pe pistă scurtă. A fost o competiție dramatică. Au fost descalificări, contestații. În semifinale, șteafetele din SUA și Federația rusă s-au obstrucționat și au fost descalificate. Olanda, una dintre favorite a clacat și a ratat marea finală.
Și în finală au existat incidente, echipa Canadei fiind descalificată. În aceste condiții, China a cucerit aurul, Italia a venit pe doi, iar ștafeta Ungariei a luat bronzul!
Fontana a ajuns lejer și în sferturile probei de 500 de metri, câștigându-și seria în 42,940 secunde. Marea ei rivală, olandeza Suzanne Schulting, a fost cea mai rapidă calificată într-un nou record olimpic de 42,379 secunde. Luni vor avea loc sferturile la 500 de metri, probă la care italianca e campioana olimpică en-titre, de la PyeongChang.

Alte recorduri doborâte

Fontana a doborât și alte recorduri în carieră. La Torino 2006, pe gheața de acasă, ea a devenit cea mai tânără sportivă din Italia care a câștigat o medalie la Jocurile de iarnă, la doar 16 ani.
”Eram convinsă că la Soci vor fi ultimele mele jocuri și totuși iată-mă și la Beijing! Cu ani în urmă, nu mi-aș fi imaginat niciodată că voi merge atât de departe. Este un stimulent, deoarece chiar dacă anii trec, mă simt din ce în ce mai bine”. a declarat ea. Apoi a încheiat zâmbind, așa cum îi place ei să spună: ”Vom vedea ce se va mai întâmpla la Beijing, dar obiectivul rămâne același: să ajungem în finală... să ajungem la toate finalele!”.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo