De MARIAN URSESCU
Înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing, Emil Imre stătea de vorbă cu Eurosport și povestea despre lotul de patinaj viteză al Ungariei, acolo unde lucrează de doi ani.
E antrenor de patine! Ce face un antrenor de patine? "Are grijă de echipamentul sportiv al sportivilor. El le ascute, el le montează, el le îndoaie atât cât trebuie", explică Emil Imre. Ungaria investește enorm în sport, o face și în sporturile de iarnă.
Beijing 2022
Speed Skating Women's Mass Start - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 12:10
"Ca să vă faceți o idee, Ungaria are pentru Jocurile Olimpice șase patrinatori calificați: patru băieți și două fete. Vor participa la ștafete. Ștafetă masculin, plust ștafetă mixtă, două fete și doi băieți ", dezvoltă Emil. "Cel mai mic salariu la lotul național, pentru sportivul care participă doar într-o ștafetă, este undeva la două mii de euro pe lună ", mai spune tehnicianul de patine.

L-au chemat în China, în semn de prețuire

Ungaria a avut niște rezultate formidabile în China. A început cu un bronz, la ștafeta mixtă de 2000 de metri. Apoi, a fost un alt bronz, al campionului mondial Shaoang Liu la 1.000 de metri. O cursă pe seama căreia s-a făcut mare tam-tam.
Fratele lui Shaoang Liu, Shaolin Sandor Liu câștigase cursa, dar a fost descalificat, o decizie contestată de toată lumea. Asta ca să-l ajute pe chinezul Ren Ziwei. Decizia l-a ajutat oarecum pe Shaoang, cel care de pe patru a urcat pe ultima treaptă a podiumului!
Ultima cursă majoră a maghiarilor a fost la 500 de metri. Shaoang Liu și-a întrecut toți adversarii și a devenit campion olimpic. Antrenorul de patine, Emil Imre a fost chemat și el în China, de Federația Ungară de Patinaj, în semn de prețuire pentru munca depusă.
https://i.eurosport.com/2022/02/14/3317102.jpg
Mai mult, medaliații olimpici, inclusiv campionul Shaoang Liu, i-au pus la gât fostului campion olimpic de tineret medaliile lor. O mică mulțumire pentru că-i ajutase în cariera lor.
România îi oferise salariul minim pe economie. Ajunsese să livreze pizza și să se anjajeze zugrav pentru a putea trăi.
Beijing 2022
Speed Skating Men's Mass Start - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 12:07
Beijing 2022
Irene Schouten a cucerit al 3-lea aur la Beijing, după un finish incredibil în proba de mass-start
19/02/2022 LA 09:17