Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Cel mai mare scandal din sportul nostru!" Acuzații dure din partea unui campion olimpic de la Beijing 2022

Bianca Dumitru

Publicat 09/02/2022 la 18:00 GMT+2

Noul campion olimpic la patinaj viteză în proba de 5.000 de metri, Nils van der Poel, s-a plâns de faptul că echipa Olandei ar fi încercat să obțină un avantaj în fața rivalilor, dorind să influențeze gheața.

Nils van der Poel of Team Sweden prepares to skate before going on to win the Gold medal and setting a new Olympic record time

Credit imagine: Getty Images

Nils van der Poel, care a cucerit aurul olimpic la patinaj viteză în proba de 5.000 de metri, a sugerat faptul că echipa Olandei a încercat să obțină un avantaj nedrept pentru patinatorii săi la competiția de duminică. Suedezul în vârstă de 25 de ani a comparat incidentul cu situația în care un sportiv ar fi fost prins dopat și l-a numit "cel mai mare scandal din sportul nostru".
Van der Poel s-a arătat nemulțumit după ce a aflat că cercetătorul olandez Sander van Ginkel se afla la Beijing încercând să facă gheața cât mai tare posibil pentru a le oferi patinatorilor săi condiții favorabile pentru a concura. Van Ginkel a declarat, potrivit publicației Schaatsen.nl, că a mers la Beijing pentru a măsura temperatura gheții, olandezii fiind obișnuiți să evolueze pe o gheață tare.
Campionul olimpic s-a arătat indignat de cele întâmplate și a spus că incidentul este jenant și lipsit de fair-play. "Vreau să spun că am cel mai mare respect pentru patinatorii de viteză olandezi și pentru producătorii de gheață din oval, dar trebuie să discutăm despre fair-play-ul din sportul nostru, iar acest lucru este departe de fair-play, vorbim despre corupție.
Se încearcă avantajarea unor sportivi prin folosirea unor metode lipsite de etică și nu înțeleg de ce federația olandeză de patinaj viteză lasă acest lucru să se întâmple. Nu înțeleg nici de ce vor ca lumea să știe asta. Este jenant nu numai pentru federație, ci și pentru sportivi. Acesta este cel mai mare scandal din sportul nostru. Ne-am confruntat și cu cazuri de dopaj și nu văd asta mai puțin grav", a spus Nils van der Poel.
Citește și:

"Voi fi foarte greu de învins în finala de 10.000 de metri"

Suedezul și-a continuat discursul, punctând de ce consideră că aceasta este o problemă atât de mare. "Diferiți patinatori beneficiază de diferite tipuri de gheață. Olandezii sunt obișnuiți cu o gheață de calitate foarte înaltă.
Ei vor să fie o gheață bună pentru a obține timpi foarte buni, astfel încât să poată lua mai multe medalii. Deci au un tip a cărui sarcină este să măsoare condițiile gheții și să pună presiune pe aparatul de gheață pentru a o schimba în beneficiul Olandei. Mai mult, sunt total deschiși și recunosc că fac asta în comunicarea lor oficială.
În lumea mea, acesta nu este genul de sport pe care ar trebui să-l facem. Cred că este foarte clar că nu este etic să acționăm așa și cred că nu vorbim despre asta în mod public. Trebuie să avem grijă de sportul pe care vrem să-l practicăm", a explicat patinatorul, care va concura vineri, în proba de 10.000 de metri.
Nils van der Poel a recunoscut că nu este invincibil și a spus că are șanse mai bune să-și crească numărul de medalii dacă gheață este într-o stare mai proastă.
"Sunt departe de a fi imbatabil, am pierdut de multe ori. Dar cred că voi fi foarte greu de învins vineri. Sunt într-o formă excelentă și am mare încredere în pregătirea pe care am făcut-o. Dacă nu se întâmplă ceva ciudat, voi scoate un timp foarte bun.
Nu cred că rezultatul va fi decis de condițiile de gheață, am mare încredere în organizația de aici și cred că rezultatul va fi corect. Cu toate acestea, cea mai bună gheață pentru mine este cea mai proastă, sunt destul de bun când gheața nu este perfectă, dar bineînțeles că patinez mai repede când gheața este bună", a conchis sportivul, în exclusivitate pentru Eurosport.
picture

Van der Poel e campion olimpic la patinaj viteză! Cursă fabuloasă pentru suedez la Beijing

Finala probei masculine de 10.000 de metri este programată vineri, de la ora 10:00 (ora României).
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo