Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Olandeza care a doborât toate recordurile după titlul olimpic de la Beijing

Eurosport
DeEurosport

Publicat 07/02/2022 la 17:18 GMT+2

Ireen Wüst are 12 medalii olimpice, dar este singurul sportiv care a câștigat un titlu olimpic într-o probă individuală, la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, atât la edițiile de iarnă, cât și la cele de vară!

Friesinger in awe over golden Irene Wüst

Credit imagine: Getty Images

De MARIAN URSESCU
Povestea de succes a patinatoarei olandeze Ireen Wust a mai căpătat un capitol important luni, la Jocurile Olimpice de la Beijing. Olandeza de 35 de ani, va împlini 36 în luna aprilie, a câștigat a 12-a medalie din carierăși a șasea de aur la cele cinci ediții de Jocuri Olimpice consecutive la care a luat startul!
Ireen Wüst este, cu siguranță, cea mai de succes patinatoare de viteză din toate timpurile. A obținut cel puțin o medalie de aur la fiecare dintre cele cinci ediții consecutive la care a participat! Este, de altfel, singurul sportiv care a câștigat un titlu olimpic într-o probă individuală, la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, atât la edițiile de iarnă, cât și la cele de vară!

Cea mai tânără, dar și cea mai în vîrstă campioană olimpică din Olanda

Wüst este cea mai tânără campioană olimpică din istoria Olandei. La 19 ani, pe 12 februarie 2006, a câștigat titlul olimpic în proba de 3.000 de metri. Patru ani mai târziu, la Vancouver 2010, s-a impus la 1.500 de metri. La ediția din 2014, Irene a câștigat două medalii de aur și trei de argint, devenind cea mai decorată sportivă de la Soci. La PyeongChang 2018 s-a impus din nou la 1.500 de metri, plus alte două medalii de argint.
De luni, Wüst este și cea mai în vârstă campioană olimpică din istoria țării sale după ce s-a impus la Beijing la cursa sa favorită, cea de 1.500 de metri.
Este, de asemenea, de 7 ori campioană mondială allround, de 15 ori campioană mondială la distanță. În 2014, Reuters a ales-o cea mai bună sportivă din lume.

Olandeza și-a anunțat retragerea: vrea să se căsătoreascăși să aibă copii

Ireen Wust a câștigat aurul olimpic în China cu un nor record olimpic la 1.500 de metri. A depășit-o pe japoneza Miho Takagi, liderul mondial al sezpnului la 1.500 metri. O altă olandeză, Antoinette de Jong a terminat pe locul al treilea.
”Prima medalie este cel mai ușor de câștigat!”, a spus, glumind, Wust după cursă.”A câștiga pentru a cincea oară, este cel mai greu”, a adăugat olandeza.
Wust a subliniat că a avut multă încredere înainte de cursăși că a știut întotdeauna să se motiveze. ”Când este cu adevărat important, pot arăta ceva în plus!”, a spus ea.
Ireen a confirmat după cursă că se va retrage la finalul acestui sezon. Ea plănuiește să se căsătorească cu iubita ei, Letitia de Jong, în această vară. Nunta lor a fost amânată de mai multe ori din cauza pandemie, A mai spus că așteaptă cu nerăbdare să exploreze viața în afara lumii patinajului de elită.
”Întotdeauna v-am spus că vârsta este doar un număr”, a declarat ea. ”Dar am 35 de ani și îmi doresc foarte mult să am copii, așa că la un moment dat trebuie să renunți”, a încheiat olandeza.

Locul 3 în topul medaliilor olimpice all-time

Ireen Wust a urcat pe locul 3 în topul medaliilor olimpice obținute în carieră prin cea cu numărul 12 obținută luni, la Beijing. Este devansată doar de norvegianca Marit Bjorgen (ski fond) care are 15 medalii la JO (8-4-3). Pe doi este legendarul biatlonist norvegian Ole Einar Bjorndalen (8-4-1). Bjorn Daehlie (schi fond) are și el tot 12 medalii la JO, fiind la egalitate cu Wust pe locul 3. Daehlie are însă 8 de aur și 4 de argint.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo