Raliul Dakar este organizat de Amaury Sport Organisation (ASO), parte a unei companii franceze care se ocupă și de Turul Franței.
Procurorii francezi au declarat marți că au deschis o anchetădupă un posibil atac terorist,în urma unei explozii pe 30 decembrie care a vizat o mașină din Jeddah. În urma acestui eveniment, pilotul Philippe Boutron, în vârstă de 61 de ani, are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru răni grave la ambele picioare, înainte de a se întoarce în Franța.
"Ne-am gândit că poate cel mai bine este să renunțăm la acest eveniment sportiv... Întrebarea rămâne deschisă", a declarat ministrul de externe Jean-Yves Le Drian pentru televiziunea BFM, citat de AFP, adăugând că"a existat potențial un atac terorist împotriva Raliului Dakar".
Raliraid
Dakar 2022 a ajuns la final! Al-Attiyah, a 4-a victorie a carierei! Gyenes, pe 40 la clasa moto
14/01/2022 LA 14:58
Cursa istovitoare, numită anterior Paris-Dakar și cunoscută acum doar sub numele de Dakar, obișnuia săplece din capitala Franței, urmând un traseu către capitala Senegalului, Dakar.
https://i.eurosport.com/2022/01/07/3281863.jpg
Dar amenințările la adresa securității de-a lungul rutei sale în Africa de Nord au făcut ca întrecerea să fie mutată din 2009 în America de Sud și din 2020 în Arabia Saudită.
Procurorii naționali antitero au declarat, marți, într-o declarație, că au deschis o anchetă privind "mai multe tentative de ucidere în legătură cu o grupare teroristă".

Francezii vizați de atacul terorist în Dakar, în stare de șoc: "A fost ceva dintr-o scenă de război"

Toți cei cinci ocupanți ai mașinii vizată pentru explozie, inclusiv pilotul, erau francezi. Unul dintre pasageri, Thierry Richard, a declarat marți pentru AFP că nu are nicio îndoială că mașina a fost vizată în mod deliberat.
"A fost un atac, ne-au aruncat în aer", a spus el, adăugând că incidentul a fost "ceva dintr-o scenă de război". Impactul exploziei a ridicat mașina de la sol și a luat imediat foc, a mai spus Richard. Fiul lui Boutron a declarat joi că tatăl său a ieșit din comă, deși ambele picioare erau "rănite grav".
Franța și-a avertizat cetățenii din Arabia Saudită să exercite "vigilență maximă– risc de securitate" în urma exploziei. În Franța, mass-media și politicienii au ridicat întrebări cu privire la insistența autorităților saudite și a organizatorilor cursei că explozia nu a fost rezultatul unei activități criminale. "Dakar ar trebui să aibă loc cu orice preț, în ciuda suspiciunilor foarte puternice că acesta a fost un atac?", a întrebat ziarul de stânga Liberation.
Raliul Dakar a parcurs deja 6 etape în ediția din acest an. Ulștima zi de întrecere este programată să aibă loc pe 14 ianuarie.
Raliraid
Dakar 2022 | Nasser Al-Attiyah și Sam Sunderland, lideri la "general" înaintea ultimei etape
13/01/2022 LA 18:51
Raliraid
Dakar 2022 | Stephane Peterhansel s-a impus în etapa a 10-a! Gyenes, doar al 74-lea la clasa moto
12/01/2022 LA 14:46