Astăzi în jurul orei 13:00 (ora României), urmează să înceapă ediția aniversară (40 ani) a celui mai celebru raliu din lume: Dakar. Cu numărul de concurs 28, și pilotând o motocicletă KTM 450 Rally Replica, Mani Gyenes urmează să plece din Lima, Peru, pentru a opta oară în carieră, de la startul “raliului morții”.
Anul acesta reprezintă o dublă aniversare pentru Raliul Dakar. În afară de sărbătorirea a patruzeci de ani de la prima ediție, celebrul raliu aniversează și zece ani de când se află pe tărâm sud-american. După trezizeci de ani de tradiție a traseului Paris-Dakar, exilul acestei competiții a început în anul 2008 când din motive de siguranță, organizatorii au decis locarea sa pe continentul american. La editia aceasta concurenții vor avea de parcurs 8.276 de km dintre care 4.234 de km reprezintă probele speciale.
Deși inițial s-a înscris la clasa Maraton și la verificările tehnice din Europa, motocicleta a fost acceptată pentru această clasă, în Lima oficialii raliului l-au încadrat pe Mani la clasa Superproducție. Maraton este o clasă în care nu ai voie să schimbi o serie de componente de pe motocicletă în timpul raliului (inclusiv motorul), iar motocicleta trebuie să fie cât mai apropiată de versiunea vandută de constructor.
Raliraid
Dakar 2022 a ajuns la final! Al-Attiyah, a 4-a victorie a carierei! Gyenes, pe 40 la clasa moto
14/01/2022 LA 14:58
De-a lungul anilor, Emanuel Gyenes a devenit unul dintre cei mai buni piloți de la categoria moto. Specialistul nostru în enduro a apărut pentru prima oară la Raliul Dakar în 2007, pe vremea când acesta încă se desfășura în Africa, reușind să termine pe locul 46. Prima mare victorie a lui Mani a fost în 2011, când a reușit să termine concursul pe locul 17, și să câștige clasa Maraton! Această izbândă s-a repetat patru ani mai târziu când, terminând pe poziția 21 a câștigat pentru a două oară clasa Maraton. Un an mai târziu, parcursul sau a fost unul mult mai bun, ajungând pană pe locul 14, dar în ciuda pierderii categoriei Maraton în fața pilotului Mario Patrao. Anul acesta, Mani Gyenes este însoțit la Dakar de o echipă tehnică din care mai fac parte Laszlo Olah și Szabolcs Racz.
„A trecut foarte mult timp de când nu am mai fost în Atacama. Cred că acum vom merge pe același traseu ca cel din 2012, doar că în sens invers și mă aștept să fie un început foarte greu.
Pentru prima dată în America Latină noi, motocicliștii, vom avea două etape maraton. Nu vom beneficia la finalul zilei de ajutorul echipei de asistentă tehnică. Va fi mult mai complicată cursa.
Este destul de greu să comunicăm în timpul raliului pentru că accesul nostru la internet este limitat, insă mă bucur de fiecare dată când reușesc să mă conectez și citesc mesajele de încurajare. Le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de noi și le urez un an bun!”, a declarat Emanuel Gyenes înaintea startului.
Program Eurosport 1:
Sâmbătă, 6 ianuarie
05:30 – Tenis ATP | Turneul de la Brisbane, Australia (semifinale)
10:15 – Cupa Mondială de Schi Alpin – slalom uriaș | Proba feminină – Kranjska, Slovenia (manșa întâi, inclusiv avancronică)
11:30 – Cupa Mondială de Schi Alpin – slalom uriaș | Proba masculină – Adelboden, Elveția (manșa întâi)
13:00 – Cupa Mondială la Biatlon – urmărire | Proba feminină, Oberhof, Germania (inclusive avancronică)
13:45 – Cupa Mondială de Schi Alpin – slalom uriaș | Proba feminină – Kranjska, Slovenia (manșa a două)
14:15 – Cupa Mondială de Schi Alpin – slalom uriaș | Proba masculină – Adelboden, Elveția (manșa a două)
15:30 – Cupa Mondială de Schi Fond – procedeul clasic, start în bloc 15km | Proba feminine, Val di Fiemme, Italia
16:00 – Cupa Mondială la Biatlon – urmărire | Proba masculină, Oberhof, Germania
16:45 – Cupa Mondială de Schi Fond – procedeul clasic, start în bloc 15km | Proba masculină, Val di Fiemme, Italia
17:30 – Cupa Mondială la Sărituri cu Schiurile – Turneul Celor 4 Trambuline | Bischofshofen, Austria (inclusiv avancronică)
23:00 – Raliul DAKAR | America de Sud: Peru, Bolivia & Argentina (start și rezumat etapa 1)
Raliraid
Dakar 2022 | Nasser Al-Attiyah și Sam Sunderland, lideri la "general" înaintea ultimei etape
13/01/2022 LA 18:51
Raliraid
Dakar 2022 | Stephane Peterhansel s-a impus în etapa a 10-a! Gyenes, doar al 74-lea la clasa moto
12/01/2022 LA 14:46