Articol scris de Cristian Pesoțchi
Mulți pasionați de motorsport si-au pus cel puțin o dată întrebarea “ce trebuie sa fac pentru a ajunge pilot de raliu?” Cu toate ca la prima vedere se poate crede ca elementele care duc la acest răspuns sunt o mașina de raliu si un efort financiar foarte mare, răspunsul este mai complex, dar in niciun caz de neatins.
https://i.eurosport.com/2021/02/24/3001121.png
Raliraid
Eveniment grandios la Opera Națională pentru motorsportul românesc: 500 de premianți
02/12/2022 LA 16:28
Primul pas pe care poți să îl faci este sa participi la o etapa de raliu din postura de spectator. Calendarul competițional începe, de obicei, în luna Februarie și se termină în Octombrie, așa că ai flexibilitatea să-ți alegi una dintre etape. Interesează-te de programul raliului, descarca documentele destinate spectatorilor (harta evenimentului, program, reguli,etc) alegeți probele pe care vrei sa le vezi si ia in considerare zonele marcate de organizator pentru spectatori. Văzând competiția de la fata locului, ai o alta perspectiva asupra acestui sport și poți înțelege mai bine anumite aspecte. Dacă ai norocul ca în zona unde stai pe traseul de concurs să fie o persoană care cunoaște acest sport (ex: un fost pilot), poți afla multe detalii și informații stând de vorbă sau punând câteva întrebări. Pe lângă timpul petrecut pe marginea probelor de concurs (“probe speciale”), rezerva-ți timp pentru a merge în parcul service. În acest fel poți vedea mașinile de concurs de aproape, poți observa echipele tehnice la lucru și chiar ai șansa să interacționezi cu oamenii angrenați în competiție.
După un weekend ca spectator la un raliu, vei rămâne sigur cu câteva semne de întrebare așa că poți să consulți regulamentul Campionatului Național de Raliuri, lucru care iți va clarifica multe dintre aspectele acestui sport. Documentarea o poți continua citind articole despre etape de raliu, interviuri cu piloți sau poți vizualiza pe Youtube explicații tehnice oferite chiar de World Rally Championship (WRC). Un alt sfat ar fi sa urmărești câteva filmări on-board din timpul probelor speciale. Pe lângă faptul ca sunt spectaculoase, aceste filmări din interiorul mașinii de concurs iți oferă perspectiva echipajului în plină acțiune pe diferitele suprafețe de rulare.
https://i.eurosport.com/2021/02/24/3001124.png
Credit foto: Ana Maria Florea
Pasul cu numărul doi pe care poți să îl faci este sa participi la o competiție auto. Două exemple ar fi Campionatul Național Super Slalom (CNSS) sau Promo Rally, aceste competiții destinate debutanților au ca scop descoperirea de noi talente și inițierea în motorsport. Ambele competiții iți dau posibilitatea să participi cu mașina personala și nu implică niște costuri ridicate. De exemplu pentru Promo Rally taxa de participare pentru o etapa 300ron. Fie ca vrei să iți testezi limitele și să ai parte de adrenalina sau să iți începi cariera de pilot, aceste competiții sunt ideale pentru ca iți oferă un cadru organizat și siguranța deplina. Participând la o astfel de competiție vei avea ocazia de a te familiariza cu ce înseamna “Regulament Particular”, “arbitru”, “verificări administrative”, “verificări tehnice” etc., dar și cu ce înseamnă emoțiile unei competiții.
https://i.eurosport.com/2021/02/24/3001126.png
Arhiva personala
Următoare etapa pentru a ajunge pilot, este absolvirea unei scoli de pilotaj. La nivel național exista mai multe scoli de pilotaj, iar cursurile durează de obicei 2 zile. Cursurile sunt împărțite în parte teoretica si parte practica. In partea teoretica a cursurilor iți vor fi prezentate poziția corecta la volan, tehnici de parcurgere a virajelor, transferul maselor, siguranța în mașina de concurs, rolul copilotului si dictare, dar si noțiuni despre regulament. În cadrul părții practice, vei pune în aplicare teoria și vei parcurge un traseu specific concursului. După absolvirea scolii de pilotaj, participanții primesc un atestat în baza căruia își pot obține licența de pilot de la Federația Română de Automobilism Sportiv (FRAS).

Cine este Cristian Pesoțchi?

Salut, sunt Cristian, am 29 de ani și iubesc automobilele, mirosul de benzină și motorsportul. Am debutat în karting la vârsta de 6 ani, iar 20 de ani mai târziu luam primul meu start în Campionatul Național de Raliuri. Alături de iubita mea Bianca, care îmi este copilot, suntem vicecampioni la clasă în 2018 și 2019.
Raliraid
Ce performanță! Un pilot român, nominalizat de federația mondială alături de Hamilton și Solberg
30/11/2022 LA 19:16
Raliraid
Simone Tempestini, campion național pentru a șaptea oară în carieră. Cifrele unui an incredibil
29/10/2022 LA 16:44