Preşedintele Federaţiei spaniole de rugby (FER), Alfonso Feijoo, va demisiona după ce selecţionata ţării sale a fost descalificată de la Cupa Mondială 2023 din Franţa pentru că a folosit un jucător neeligibil, Gavin van den Berg, în timpul calificărilor.
Descalificarea Spaniei înseamnă că România se va califica direct la Cupa Mondială, iar Portugalia va juca într-un turneu de recalificare.
Rugby
S-au stabilit gazdele următoarelor ediții ale Cupei Mondiale de rugby
12/05/2022 LA 13:02
"Voi demisiona, dar nu înainte ca procedurile disciplinare iniţiate să fi ajuns departe, pentru a-i împiedica pe viitorii reponsabili ai rugby-ului spaniol să le suspende sau să le anuleze fără aprobarea adunării", a declarat Feijoo vineri, într-o conferinţă de presă.
"Presupusa falsificare a unui document a fost adusă la cunoştinţa justiţiei. Regret că s-a ajuns la acest deznodământ, însă am fost înşelaţi. Nu m-aş fi gândit niciodată că cineva ar putea falsifica un document oficial de rugby", a spus preşedintele FER.

Jucătorii XV-lui Leului şi-au arătat nemulţumireadupă ce Spania a pierdut locul la Cupa Mondială

Federaţia spaniolă a deschis o procedură disciplinară extraordinară împotriva clubului Alcobendas, la care evoluează Gavin van den Berg, deoarece, potrivit FER, clubul "a luat cunoştinţă de o posibilă modificare a unui document oficial care îi acorda lui Gavin van den Berg statutul de jucător eligibil".
Potrivit ziarului Marca, jucătorul este cel care a falsificat o copie a paşaportului său.
Citește și:
Într-un comunicat difuzat vineri, jucătorii XV-lui Leului şi-au arătat nemulţumirea: "Vrem să ne exprimăm dezgustul şi mânia şi să ne distanţăm de conducătorii noştri care ne-au distrus de două ori la rând participarea la Mondial."
"Ca grupă, vrem să stăm departe de toate minciunile şi ineficienţa federaţiei. Vom redacta zilele viitoare o scrisoare oficială pentru a cere demisia (oficialilor vizaţi - n. r.) şi curăţenie la federaţie", au adăugat jucătorii.
Folosit de două ori de naţionala iberică, Van den Berg nu ar fi îndeplinit condiţia stabilită de World Rugby pentru a fi eligibil, adică trei ani de prezenţă în Spania fără întreruperi de peste 60 de zile necesare pentru a fi eligibil.
Spania a fost amendată cu 25.000 de lire sterline (31.080 de dolari), a indicat World Rugby, şi penalizată cu cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a jucat Van den Berg, astfel încât a ratat calificarea.
În 2018, Spania, România şi Belgia au fost sancţionate pentru folosirea unor jucători neeligibili, ceea ce a permis Rusiei să participe la Cupa Mondială 2019 din Japonia.
Sursa: Agerpres
Rugby
EXCLUSIV. Premieră în rugbyul românesc! Două arbitre vor oficia la Steaua - Dinamo
29/04/2022 LA 13:28
Rugby
România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2023, după ce Spania a fost descalificată
28/04/2022 LA 15:11