De MARIAN URSESCU
Derby-ul campionatului de rugby, Steaua-Dinamo se va disputa duminică, de la ora 18:00, pe stadionul Steaua din complexul Ghencea. Cele mai galonate echipe din rugby-ul românesc se gândesc din nou să revinăîn prim-planul sportului cu mingea ovală. Vor lupta în acest sezon pentru titlul de campioană.
La partida dintre cele două mari rivale se va consemna o premieră. Întâlnirea va fi oficiată la cele două linii de două arbitre: Loredana Juncănariu și Maria Atomi. Cele două tinere vor debuta într-un meci la Liga Națională, până acum arbitrând doar la nivel de juniori.
Rugby
S-au stabilit gazdele următoarelor ediții ale Cupei Mondiale de rugby
12/05/2022 LA 13:02

Îmi place săîmpart dreptatea. Băieții mă respectă!

Loredana Juncănariu are 23 de ani și a început să joace rugby la 15. La Tg. Neamț, în orașul său natal, a fost reperatăîn școală de antrenorul Eusebiu Popa. ”Mi-am zis să fac un sport și unul diferit față de alte fete. Am ajuns să joc la junioare la Pașcani, și apoi la senioare la Iași”, povestește Loredana.
În 2017, la un turneu în Cehia a debutat și în naționala de senioare de rugby în 7. Iar din 2019 a început și cariera de arbitru. ”Am început cu un curs de level unu în România, apoi în 2019 am absolvit și un curs level doi în Turcia, la Antalya. Acest curs m-a ajutat să devin și arbitru internațional”, a declarat Loredana.
Juncănariu a oficiat la centru în liga a doua din România, sezonul trecut, iar acum e nerăbdătoare să debuteze și în Liga Națională. ”Îmi place mai mult central, decât la linie. Simți că ai o responsabilitate mai mare, tu iei deciziile. Mereu îmi doresc să arăt că și noi femeile, suntem la fel de bune ca și bărbații”, a adăugat arbitra de rugby.
Nu a avut probleme cu băieții până acum. ”Sunt foarte respectuoși. Tu trebuie să le demonstrezi că stăpânești regulamentul și să îi respecți, la rândul tău. Rugby-ul înainte de toate înseamnă respect”, a încheiat Loredana Juncănariu.

Emoțiile când ți se cântă imnul nu pot fi comparate cu nimic!

Maria Atomi este mai mare cu un an decât Loredana. Are 24 și a început rugby-ul tot în Moldova, dar la Pașcani. ”Eu făceam handbal la nivel de școală, dar liceul avea echip de rugby în 7. La un moment-dat am făcut un antrenament comun și antrenorul m-a văzut că am viteză. La handbal, pentru că sunt scundă, am doar 1,60 metri, tot timpul mi se spunea că nu pot face sport de performanță. Așa că am trecut la rugby”, a povestit Maria.
https://i.eurosport.com/2022/04/29/3363879.jpg
Joacă aripă sau mijlocaș la deschidere. Scoate sub 10 secunde pe 80 de metri
Din 2020 a început și cursurile de arbitru. ”Am dorit să învăț eu mai bine regulamentul, să mă perfecționez ca jucătoare. Te ajută foarte mult. Dar apoi, am antrenat la juniori și a început să-mi placă”, a adăugat Atomi. A oficiat la meciuri din liga a doua, dar acum va debuta în Liga Națională. Maria a jucat pe Arcul de Triumf, dar acum va arbitra pe stadionul Steaua. ”Abia aștept să văd noua arenă”.
Dacă ar fi să aleagăîntre cariera de jucătoare și cea de arbitru, acum ar alege fără să evite: ”vreau să mai joc!”. ”În teren am trăit cele mai plăcute momente. Momentul culminant a coincis cu promovarea echipei de rugby în 7 în eșalonul de elită, alături de marile puteri, Anglia, Franța. Acolo, când mi s-a cântat imnul, vă spun sincer, mi s-au înmuiat picioarele”, a povestit Maria Atomi.
Bune prietene, Maria și Loredana se gândesc acum doar la derby-ul Steaua-Dinamo. ”Am emoții, vă spun sincer, dar suntem foarte motivate și încercăm să ne facem treaba foarte bine”.
Rugby
Cutremur în Spania, după ce XV-lui Leului a pierdut locul la Cupa Mondială. România a profitat
29/04/2022 LA 14:49
Rugby
România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2023, după ce Spania a fost descalificată
28/04/2022 LA 15:11