Descalificarea Spaniei înseamnă că România se va califica direct la Cupa Mondială, iar Portugalia va juca într-un turneu de recalificare.
Spania s-a calificat la CM pentru prima oară din 1999 după ce a învins cu 33-28 Portugalia în luna martie pentru a încheia pe locul 2 Rugby Europe Championship.
A fost doar a doua oară când Spania s-a calificat la CM, dar organismul de conducere al acestui sport, World Rugby, a deschis o anchetă în urma unei plângeri depuse de România, care a ratat calificarea directă după ce a terminat grupa pe locul 3.
Rugby
S-au stabilit gazdele următoarelor ediții ale Cupei Mondiale de rugby
12/05/2022 LA 13:02
Potrivit unei surse apropiate de Federaţia spaniolă, ancheta a constatat că Gavin Van den Berg, care este de origine sud-africană, a falsificat data intrării sale în Spania pentru a îndeplini cerinţele de eligibilitate.
Reuters a contactat clubul lui Van den Berg, Alcobendas Rugby, pentru a obţine comentarii din partea jucătorului.

România, calificată direct la Cupa Mondială de Rugby din 2023

Spania a fost amendată cu 25.000 de lire sterline (31.080 de dolari), a indicat World Rugby, şi penalizată cu cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a jucat Van den Berg, astfel încât a ratat calificarea.
"Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) continuă procedura disciplinară extraordinară iniţiată la momentul respectiv şi va convoca în scurt timp o conferinţă de presă pentru a oferi toate explicaţiile necesare", a indicat FER într-un comunicat.
Poziţia a treia, pe care terminase iniţial România, asigură intrarea în recalificări, programate pentru luna noiembrie.
Pe primul loc în Rugby Europa Championship a terminat Georgia.
România a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2019 din cauza folosirii unui jucător neeligibil.
Sursă: Agerpres
Rugby
Cutremur în Spania, după ce XV-lui Leului a pierdut locul la Cupa Mondială. România a profitat
29/04/2022 LA 14:49
Rugby
EXCLUSIV. Premieră în rugbyul românesc! Două arbitre vor oficia la Steaua - Dinamo
29/04/2022 LA 13:28