Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Un campion mondial de rugby a decis să-și doneze creierul! De ce a luat această hotărâre

Andrei Nicolae

Actualizat 23/09/2021 la 16:50 GMT+3

Steve Thompson, câștigător al Cupei Mondiale de rugby în 2003, diagnosticat cu demență la vârsta de 42 de ani, își va dona creierul oamenilor de știință care cercetează traume cerebrale.

Steve Thompson in action for England - he's now revealed he has early onset dementia

Credit imagine: Getty Images

Englezul, acum în vârstă de 43 de ani, face parte dintr-un grup de foști jucători care dau în judecată organele de conducere ale rugby-ului pentru neglijență.
Creierul va fi folosit pentru a cerceta encefalopatia cronică traumatică (CTE), care poate fi diagnosticată numai după moarte.Thompson a spus că își oferă creierul pentru "a face jocul mai sigur". Fostul rugbist a adăugat:"Îmi donez creierul, astfel încât copiii oamenilor pe care îi iubesc să nu fie nevoiți să treacă prin ceea ce am trecut eu. Depinde de generația mea să ne punem creierul la dispoziție, astfel încât cercetătorii să poată dezvolta tratamente mai bune și modalități de a face jocul mai sigur".

Steve Thompson, campion mondial de rugby, a decis să-și doneze creierul!

Steve Thompson va face donația către Concussion Legacy Project, o bancă de creier formată din Concussion Legacy Foundation UK (CLF) și Fundația Jeff Astle, numită după numele fostului atacant de la West Brom, care a murit în 2002. După o reexaminare a creierului lui Astle în 2014, s-a constatat că sportivul murise din cauza CTE.
Fiica lui Astle a declarat confor BBC: "S-ar putea să treacă mulți ani înainte ca acest puzzle să fie finalizat, dar prin adăugarea fiecărei piese, pe rând, este singurul mod în care vom înțelege imaginea adevărată și astfel vom putea face un viitor mai bun pentru alții".
Steve Thompson a jucat în fiecare meci la Cupa Mondiale din 2003, câștigată de Anglia, dar a declarat în decembrie 2020, pentru sursa citată, că nu-și mai poate aminti nimic de la acest turneu final. Iar această pierdere a memoriei a venit ca urmare a loviturilor frecvente la cap în timpul jocurilor și antrenamentelor.
Steve Thompson
Jucătorul a adunat 73 de selecții pentru Anglia, într-o carieră internațională de 9 ani. El s-a retras pentru prima dată din națională în 2007, din cauza unei răni grave la gât, dar i s-a permis să revină, înainte de a fi forțat să se retragă din nou în decembrie 2011 cu aceeași problemă.
Thompson a fost diagnosticat de neurologi de demență cu debut precoce și CTE.
"Acum știm și vorbim cu specialiști, înțelegem care sunt simptomele și lucrăm în jurul acestui lucru. Cu cât mai mulți oameni ni se alătură, cu atât mai mulți oameni putem ajuta și arăta că nu sunt singuri", a mai spus Thompson, care a mărturisit că nu a durat mult până când el și soția sa Steph au decis să-și doneze creierul.

Ce este CTE?

CTE este boala descoperită de Dr. Bennet Omalu la fotbalistul american Mike Webster. În 2011, un grup de foști jucători de fotbal american a început o acțiune colectivă împotriva NFL și a câștigat un acord în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari.
CTE se poate dezvolta atunci când creierul este supus la numeroase lovituri mici sau mișcări rapide, uneori cunoscute sub denumirea de contuzii, și este asociat cu simptome precum pierderea memoriei, depresie și demență progresivă. Boala nu poate fi detectată pe teren sau în orice examinare post-meci. Poate fi diagnosticată numai după moarte, însă unii experți consideră că dacă se evaluează istoricul expunerii, se pot trage niște concluzii în privința riscurilor și mai devreme. CTE a fost găsit în creierul a zeci de foști jucători din NFL, precum și la unii fotbaliști decedați.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo