Anze Lanisek este omul momentului în Cupa Mondială la sărituri cu schiurile. În etapele 3-4 ale sezonului, desfășurate la Ruka în Finlanda, sportivul din Slovenia a terminat pe locul secund în prima zi, după Ryoyu Kobayashi (Japonia), și s-a impus în ziua următoare. Acesta a fost și primul lui succes în Cupa Mondială.
După primele patru concursuri, Anze a urcat pe locul 2 în clasamentul general, cu 252 de puncte, fiind depășit de germanul Karl Geiger – 305. Acestea sunt datele statistice ale săritorului în vârstă de 25 de ani. Povestea interesantă este faptul că Lanisek a reușit să triumfe exact pe trambulina unde în urmă cu 7 ani a suferit un teribil accident!

Anze Lanisek devine un candidat pentru medalii la Jocurile Olimpice

Beijing 2022
Beijing 2022 | Lotul olimpic de sărituri al României a rămas fără antrenori chiar înainte de plecare
ACUM 12 ORE
Concursul de duminică l-a câștigat cu sărituri de 147 m și 135 m. Cu prima încercare s-a apropiat la un metru de recordul trambulinei. Punctajul de 170,1 pentru distanță și stil a reprezentat însă un nou record.
"Primul salt a fost cu adevărat grozav, fantastic, mi-a plăcut cât de mult am putut să zbor. La săritura finală am așteptat mult până să mă lansez, mi-au cam înghețat mâinile, m-au întrebat daca am nevoie de o păturăși le-am spus că nu. Am încercat doar să fiu cât mai calm posibil și să sar cât de mult pot, să mă concentrez pe ceea ce îmi doream să fac.
Victoria îmi dă încredere, dar știam deja că sunt într-o formă bună. Dar voi merge în continuare din săritură în săritură", a declarat Anze Lanisek.
Slovenul a depășit astfel "trauma" din 2014, tot la un concurs la Ruka. Atunci, el s-a rănit grav după ce unul dintre schiurile lui s-a desprins în zbor. Avea doar 18 ani la data respectivă și nu se putea lăuda cu o experiență vastă la cel mai înalt nivel. Debutul lui în Cupa Mondială avusese loc cu câteva luni mai devreme, de trambilina de la Planica.
Căderea teribilă a lui Lanisek a venit într-o manșă secundă la Ruka. După ce zburase peste 100 de metri, schiul s-a desprins în aer. A aterizat în forță, dar din fericire nu și-a pierdut cunoștința. Unul din brațe a avut de suferit, motiv pentru care a și fost operat.
Nu a lipist foarte mult din concursuri după acest accident, dar progesul lui către elită a fost mult mai lent. Anze a devenit un sportiv de Top 10 abia în ediția trecută a Cupei Mondiale, când a terminat pe locul 9 la "general". Până în acest sezon, el nu obținuse nicio victorie și avea 6 clasări pe podium. Acum, se anunță unul dintre pretendenții la medalii la Jocurile Olimpice Beijing 2022.
Cupa Mondială la sărituri cu schiurile continuă duminică– 5 decembrie, cu o etapă la Wisla (Polonia).
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Beijing 2022
Sorin Mitrofan a tras lozul câștigător. A prins Jocurile Olimpice pe ultima sută de metri
IERI LA 22:01
Beijing 2022
Beijing 2022 | România a calificat doi săritori la Jocurile Olimpice până acum
14/01/2022 LA 13:13