Săriturile cu schiurile sunt extrem de spectaculoase, fiind unul dintre cele mai urmărite sporturi de iarnă în momentul actual. De-a lungul timpului, acest sport a fost într-o continuă evoluție, existând modificări substanțiale plecând de la regulament, echipament sau tehnica de săritură.
Felul în care sportivii sar astăzi este diferit de modul în care o făceau în trecut. Până la începutul anilor '90, sportivii săreau cu shiurile dispuse în paralel, nu în "V" cum se întâmplă astăzi. Omul care a inventat acest tip de săritură a fost suedezul Jan Bokloev, un sportiv fără performanțe ieșite din comun, dar care a rămas în istorie tocmai pentru această îmbunătățire adusă sportului.
În 1985, Bokloev se pregătea de o etapă de Cupă Mondială, dar condițiile meteo erau vitrege, iar antrenamentul ar fi trebuit în mod normal anulat. Suedezul a sărit totuși, dar probabil din cauza vântului sau a unei erori tehnice, schiurile au format în aer un "V", cu vârfurile îndreptate spre direcții opuse.
Beijing 2022
VIDEO | Friends&Family. Momente emoționante la revenirea acasă a săritorilor români
15/02/2022 LA 10:19
Pentru moment s-a creat o anumită stare de panică, deoarece se credea că sportivul este în pericol, însă acesta a aterizat în siguranță și a fost foarte mulțumit de distanța pe care a parcurs-o în aer. Din acel moment, Bokloev și-a propus să sară numai în acel mod și să perfecționeze stilul săriturii cu schiurile în "V".
Antrenorii s-au opus cu vehemență, dar nu l-au putut convinge pe suedez să renunțe la ideea sa. În 1986, la Turneul Celor 4 Trambuline, Bokloev a repetat isprava. Fanii s-au arătat surprinși, chiar amuzați de stilul pe care îl propunea inovatorul, iar arbitrii nu au fost deloc impresionați. Săritura în "V" a fost considerată lipsită de etică, ba chiar o lipsă de respect, iar notele primite de Bokloev la stil au fost extem de mici.
"Am auzit din toate părțile că acest stil este urât și lipsit de etică. Unii au mers chiar mai departe și au afirmat că am distrus săriturile cu schiurile", spunea Bokloev pentru cotidianul suedez Expressen, citat de Eurosport Polonia.
Citește și:

Jan Bokloev a rezistat criticilor și a atins marea performanță cu stilul în care a crezut

Nimeni nu bănuia pe atunci că stilul propus de Bokloev va deveni obișnuință iar sportivii vor ajunge la performanțe uluitoare tocmai din cauza portanței mai mari pe care o oferă acest mod de a sta în aer.
Deși colegii din lotul Suediei nu au preluat stilul lui Bokloev, acesta a rămas fidel, fiind convins că vor veni și rezultatele. În plus, stilul propus de el începea să aibă tot mai mulți adepți, antrenorii altor națiuni înțelegând că săriturile în "V" pot fi mai eficiente.
Cu acest tip de săritură, Bokloev a urcat pentru prima dată pe podiumul unei etape de Cupă Mondială în martie 1988, când a fost al 2-lea la Lahti. În iarna aceluiași an a venit și prima victorie, obținută în ciuda faptului că notele la stil au fost mult mai mici decât ale adversarilor. Săriturile sale deveniseră atât de lungi, încât compensau "lipsa de stil". În sezonul 1988-1989, Bokloev a fost de neoprit, atingând punctul culminant al carierei sale prin câștigarea Globului de Cristal în Cupa Mondială.
Bokloev și-a încheiat prematur cariera, în 1993, la doar 27 de ani. A suferit o contuzie la picior, atât de gravă încât nu a putut să mai concureze vreodată. Suedezul a rămas astfel în istoria săriturilor cu schiurile nu datorită performanțelor remarcabile, ci a inovației care a transfromat pentru totdeauna acest sport atât de iubit pe plan mondial.
"Știu că am schimbat istoria, deși la acea vreme nu m-am gândit deloc la asta. Oamenii își amintesc de mine, ceea ce este foarte drăguț și asta arată că acceptă ceea ce am făcut", a spus recent suedezul.
Deși Bokloev este recunoscut la nivel internațional drept inventatorul săriturii în "V", adevăratul pionier al acestui stil este Mirosław Graf, care a activat între 1960-1980. Polonezul a suferit o accidentare la gleznă, motiv pentru care nu mai putea ține schiurile în paralel, acestea formând, involuntar, litera "V". Antrenorii au încercat să modifice echipamentul astfel încât schiurile să poată fi ținute în paralel, dar nu au reușit sub nicio formă, astfel că sportivul a sărit în V pe tot parcursul carierei.
Graf nu a avut însă o carieră internațională, așa că lumea nu l-a putut vedea. Cu toate acestea, nu a fost uitat, deoarece stilul "V" este uneori numit stilul Graf-Bokloev.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Beijing 2022
Momentele de neuitat ale concursului de sărituri cu schiurile, de la Beijing
14/02/2022 LA 17:05
Beijing 2022
Florin Spulber a comentat cel mai controversat subiect de la sărituri: "Nu m-au surprins"
12/02/2022 LA 13:54