Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Noriaki Kasai și-a propus să concureze până la 58 de ani și să prindă Jocurile Olimpice din 2030!

Andrei Nicolae

Publicat 08/11/2021 la 13:49 GMT+2

Noriaki Kasai nu are niciun gând să se retragă din activitate și vrea să demonstreze tuturor că se poate concura și la plus 50 de ani în competițiile internaționale la sărituri cu schiurile

Japan's Noriaki Kasai soars through the air during his qualification jump at the first stage of the Four-Hills Ski Jumping tournament (Vierschanzentournee), in Oberstdorf, southern Germany on December 29, 2018.

Credit imagine: AFP

Povestea lui Noriaki Kasai (Japonia) este fascinantă de ani buni în lumea sporturilor de iarnă. Component al celebrei escadrile kamikaze a Japoniei de la sfârșitul anilor 90, începutul acestui secol, niponul a ajuns deja la 49 de ani, are peste 30 de sezoane în Cupa Mondială, 8 participări la Jocurile Olimpice și este încă în activitate. Și nu are niciun gând să se retragă din activitate.
Înaintea întrecerilor olimpice de la PyeongChang, Kasai spunea că intenționează să concureze la nivel internațional până la vârsta de 54 de ani, cu speranța că Jocurile Olimpice din 2026 se vor desfășura la Sapporo, iar el va obține biletul de claificare:
"Când am ajuns la 40 de ani, am decis că la 50 mă voi retrage, dar Sapporo, locul unde m-am născut, candidează pentru Jocurile Olimpice din 2026. O să am 54 de ani, e o șansă prea mare ca să o ratez dacă într-adevăr Sapporo va câștiga organizarea JO". Sapporo nu va organiza întrecerile din 2026, acestea vor fi găzduite de Milano și Cortina d'Ampezzo, dar și-a depus candidatura și pentru 2030. Iar Noriaki Kasai a anunțat că vrea să-și prelungească activitatea până atunci. Când va avea, de fapt, 58 de ani!

Noriaki Kasai: "Voi împlini 50 de ani anul viitor, dar nu am nicio intenție să renunț"

Deocamdată, prezența lui la Jocurile Olimpice Beijing 2022 este incertă, ba chiar este în pericol. Zilele trecute, Noriaki a fost lăsat în afara echipei naționale a Japoniei. La întrecerile din 4-20 februarie obțin calificarea primii cinci săritori niponi în clasamentul general al Cupei Mondiale, după ultima etapă din Turneul celor Patru Trambuline din 6 ianuarie. La Campionatele Naționale, Kasai a terminat pe locul 22 pe trambulina mare și nu a reușit să îndeplinească standardul olimpic.
Noriaki Kasai debütierte im Weltcup-Zirkus im Jahr 1988
Șansele japonezului de 49 de ani să concureze la nivel internațional în acest sezon sunt foarte mici, dar Kasai a precizat cât se poate de clar că neselectarea lui nu înseamnă și retragerea din activitate. "Voi împlini 50 de ani anul viitor, dar nu am nicio intenție să renunț. Voi merge cât de departe pot", a spus niponul.
Chiar dacă a noua prezență consecutivă la Jocurile Olimpice nu este la îndemână, există o altă Olimpiadă după patru ani. Vreau să țintesc spre 2030, când Sapporo și-a depus candidatura să găzduiască întrecerile. Vreau să pot arăta ce poate face o persoană, chiar și dacă a trecut de vârsta de 50 de ani"
Kasai este primul sportiv din istorie care a concurat la opt ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă. El a debutat în 1992 la Albertville, la vârsta de 19 ani. De atunci, s-a calificat la fiecare dintre următoarele Jocuri Olimpice de iarnă până Pyeongchang în 2018, inclusiv.
Ca sportiv olimpic, sportivul din Sapporo a câștigat trei medalii pe o distanță de 20 de ani. Are un argint pe echipe la Lillehammer în 1994, un argint individual și un bronz pe echipe la Soci în 2014. În 2020, el a primit un certificat Guinness World Records, după ce a luat cele mai multe starturi individuale la evenimentele de Cupa Mondială FIS la sărituri cu schiurile - 569.
Începutul noului sezon al Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile este programat în weekendul 25-27 noiembrie, la Nizhny Tagil, Rusia.

Recordul lui Noriaki Kasai ar putea fi egalat de Claudia Pechstein

Noriaki Kasai are șanse mici să prindă Beijing 2022. În schimb, recordul lui de prezențe la Jocurile Olimpice de iarnă ar putea fi egalat de patinatoarea de viteză Claudia Pechstein (49 de ani). Sportiva din Germania a cucerit, tot zilele trecute, titlul național la 3.000 de metri, cu 4:11.82.
Pechstein s-a calificat pentru Cupa Mondială, unde își poate asigura un bilet pentru Beijing 2022.
Claudia Pechstein gewinnt ihren 40. nationalen Titel
"Pentru a putea merge la Jocurile Olimpice, mai întâi trebuie să le ții pe acele tinere în spatele tău la Campionatele Naționale și asta a funcționat bine. Sunt destul de mulțumită", a declarat Pechstein. Ea a evidențiat totuși că dacă s-ar fi născut în Olanda, ar fi fost retrasă de 15 ani din activitate
Până acum, Pechstein a câștigat cinci medalii olimpice de aur (5.000 de metri Lillehammer 1994, 5.000 de metri Nagano 1998, 5.000 și 3.000 de metri Salt Lake City 2002, pursuit Torino 2006). Germana mai are încă patru podiumuri olimpice plus 6 titluri mondiale.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo