Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sărituri cu schiurile | Oscar Westerheim, un necunoscut pentru fanii sportului, a învins toate vedetele din Norvegia

Andrei Nicolae

Publicat 02/11/2021 la 17:51 GMT+2

Oscar Westerheim, un sportiv care de obicei a concurat în ligile doi și trei ale săriturilor la nivel internațional, a învins toate starurile Norvegiei la Campionatele Naționale.

Oscar P. Westerheim

Credit imagine: Imago

În așteptarea debutului Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile, programat pe 20 de noiembrie, programat la Nizhny Tagil (Rusia), sportivii norvegieni s-au luptat acasă pentru titlurile naționale pe trambulina artificială.
Echipa Norvegiei a fost numărul 1 în Cupa pe națiuni în ultimul sezon al Cupei Mondiale și este și principala favotită la câștigarea medaliei de aur pe echipe la Jocurile Olimpice Beijing 2022. Așadar, întrecerile de pe plan intern au stârnit interesul și în afara Norvegiei.

Oscar Westerheim l-a învins pe Halvor Egner Granerud, câștigătorul Cupei Mondiale

Campionatele Naționale ale Norvegiei a fost ca o mini-etapă de Cupă Mondială, având în vedere numele prezente la start: Halvor Egner Granerud, deținătorul Globului de Cristal, Marius Lindvik și Robert Johansson. Toți clasați în Top 10 la finalul ultimei ediții a Cupei Mondiale. Toți acești mari campioni au fost învinși de un necunoscut, chiar și pentru publicul norvegian, de Oscar Petersen Westerheim.
Un sportiv în vârstă de 25 de ani, proaspătul campion național al Norvegiei pe trambulina mică era cunoscut doar de cei mai dedicați fani ai săriturilor cu schiurile. "Sunt un visător, dar nu mă așteptam la așa ceva. Este total ireal acest rezultat", a declarat Westerheim pentru mass-media din Norvegia, după victoria din weekend. El a sărit 102 metri de fiecare dată și a adunat 265,5 puncte.
Noul campion al Norvegiei l-a învins pe Halvor Egner Granerud cu 0,2 puncte. Pe treapta a treia a încheiat Marius Lindvik, la o diferență de 0.9 puncte. Experimentatul Robert Johansson s-a clasat pe locul 4. Bendik Jakobsen Heggli, 20 de ani, a surprins și el cu un loc 5, fiind chiar înaintea lui Daniel Andre Tande, care a revenit de curând după un accident groaznic la Planica. Tande s-a revanșat la echipe, unde a cucerit medalia de aur. Și nu a fost deloc un succes banal, având în vedere că el s-a aflat în comă indusă timp de 3 zile după accidentul de la Planica.
Victoria lui Oscar Petersen Westerheim a făcut senzație în Norvegia. Asta în condițiile în care a participat până acum doar la trei etape de Cupă Mondială. El a luat startul cu precădere în concursurile din Cupa Continentală și întreceri FIS, adică în liga a doua și a treia la sărituri cu schiurile.
"A fost destul de surprinzător de a realizat Oscar. El a avut însă două sărituri foarte bune", a declarat selecționerul lotului național al Norvegiei, Alexander Stoeckl, pentru cotidianul Dagbladet.

Noul campion al Norvegiei studiază economia la Oslo

Oscar Petersen Westerheim a declarat că a avut o perioadă bună de pregătire, s-a simțit în formă la antrenamente, dar nu a sărit la fel de bine ca în finala Campionatului Național. "Am 25 de ani, studiez economia la Oslo și în cea mai mare parte a timpului sar pe trambuline. Sunt ca un om obișnuit de pe stradă, cu excepția faptului că schiez", s-a prezentat noul campion.
Halvor Egner Granerud nu a fost afectat de faptul că a pierdut medalia de aur în fața lui Oscar Petersen Westerheim. "Îl cunosc de când eram copil. Poate este necunoscut publicului larg, dar el a fost colegul meu de clasă. A fost foarte distractiv să luptăm împreună pentru medalie", a comentat și câștigătorul Cupei Mondiale în sezonul 2020/21.
Halvor Egner Granerud beim Sommer Grand Prix
Cu toate că a devenit campion al Norvegiei, încă nu se știe dacă Oscar Petersen Westerheim va fi selectat pentru etapa de Cupă Mondială de la la Nizhny Tagil (Rusia). "Întrebarea este ce poate face pe celelalte trambuline. Dacă va continua ceea ce a realizat aici, atunci are o șansă bună să prindă echipa. Trebuie să vedem mai multe evoluții constante ale lui", a mai spus Stoeckl.
Competițiile de iarnă din Cupele Mondiale vor putea fi urmărite în următorii 5 ani pe Eurosport și Eurosport Player. Punctul culminant al sezonului vor fi fi Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo