Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Elita mondială la sărituri cu schiurile vine la Cupa Mondială de Vară - Grand Prix, de la Râșnov

Nicu Savin

Publicat 13/09/2022 la 17:13 GMT+3

Cei mai buni săritori cu schiurile din lume vor ajunge în România în acest weekend pentru a participa la Cupa Mondială de Vară - Grand Prix de Sărituri cu Schiurile, eveniment care va avea loc, anul aceasta, la Râșnov, între 16-18 Septembrie.

Dana Haralambie

Credit imagine: Eurosport

Cum sporturile de iarnă au depășit de mult caracterul sezonier, pe trambulina de 97 de metri de la Râșnov sunt așteptați să evolueze numeroși campioni olimpici și mondiali. Pista de aterizare este acoperită cu iarbă sintetică și udată cu apa, pentru a se asigura alunecarea conformă.
În concurs s-au înscris 68 de sportivi din 16 țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Elvetia , Estonia, Franța, Germania, Italia, Japonia, Kazahstan, Norvegia, Polonia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii și România.
Din lotul feminin al României nu va lipsi Dana Haralambie, care în urmă cu o săptămână a avut o excelentă evoluție la Kranj (Slovenia), unde, cu o săritură de 113 m, a stabilit recordul trambulinei. Alături de Dana, atât la individual, cât și pe echipe, vor mai evolua în cadrul Grand Prix-ului de la Râșnov și Delia Folea, Alessia Mitu-Coșca și Diana Trâmbițaș. Lotul masculin va fi alcătuit din Andrei Feldorean, Daniel Cacina și Mihnea Spulber.
Sportivii se vor întrece în patru probe: individual masculin, individual feminin, proba de echipă mixt formată din două fete și doi băieți și, în premieră, proba de SUPERTEAM formată doar din 2 băieți.
"A devenit tradiție organizarea în România a unor etape de Cupă Mondială, atât în sezonul de iarnă, dar și de vară, în aceste Grand Prix-uri sportivii calificați acumulând puncte în ierarhia mondială, în funcție de care se obține ulterior calificarea la Campionatele Mondiale și la Jocurile Olimpice.
Se apropie un deceniu de când România a intrat în grupul select de nici 20 de țări din lume care găzduiesc etape de Cupă Mondială. Recent, Comitetul Internațional Olimpic a publicat un amplu studiu în care a arătat că aproape toate bazele sportive construite pentru a găzdui evenimente olimpice au rămas în funcțiune și au contribuit la dezvoltarea zonelor.
Așa s-a întâmplat și la Râșnov, după Festivalul Olimpic al Tineretului European-Brașov 2013. O disciplină care dispăruse din România din cauza lipsei infrastructurii a renăscut și, iată, în mai puțin de un deceniu, stăm alături de elita mondială și avem săritori cu schiurile români la Jocurile Olimpice. Aceste competiții vor deschide, cu siguranță, ușa României pentru organizarea într-un viitor, poate mai apropiat decât ne așteptăm, a unei ediții de iarnă a Jocurilor Olimpice pentru Tineret.
De aceea Federația Română de Schi-Biatlon face toate eforturile pentru a demonstra capabilitățile României de a face față cu succes tuturor exigențelor unei competiții multisport de înalt nivel. Grand Prix-ul de la Râșnov din acest an va fi din nou o demonstrație în acest sens", declară Puiu Gaspar, Secretarul General al Federatiei Române de Schi-Biatlon.
La conferința de presă, desfășurată marți, 13 septembrie, în sala de ședințe a Consiliului Județean Brașov, au fost prezenți și Adrian Ioan-Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov și Liviu Butnariu, Primarul Orașului Râșnov.
"Aș putea spune că Federația Română de Schi-Biatlon, dacă ne raportăm la ultimii 10 ani, este federația care a desfășurat cele mai importante evenimente sportive la nivel mondial în țara noastră. Mă refer la etapele de cupă mondială, campionatele mondiale de sporturi nordice din 2016, pentru juniori și U21, foarte multe cupe europene, continentale și, evident, diverse Grand Prix-uri în fiecare an. Îi felicit și îi asigur în continuare de sprijinul nostru. Cred că acest sport care, până în urmă cu 10 ani, nu avea o bază de pregătire, de această dată a început să aibă reprezentanți din partea echipei României, atât la fete cât și la băieți, la acest Grand Prix, așa cum se întâmplă și la festivalurile olimpice de tineret și la alte evenimente sportive de nivel european sau mondial. Apreciez implicarea Primăriei Râșnov, pentru continuitate pe astfel de evenimente sportive care au un anumit specific și despre care consider că este de datoria noastră, a brașovenilor, de a ține ștacheta sus și de a face față, în funcție de infrastructura pe care o avem, pentru organizarea lor", a declarat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
"Anul acesta Grand Prix-ul a ajuns, ca și importanță, la fel ca și cupele mondiale de iarnă. De aceea la acest eveniment participă cei mai buni sportivi din lume. Acest lucru ne obligă să dezvoltăm baza sportivă. Am pregătit în acest sens un studiu de fezabilitate pentru a o moderniza, construind o nocturnă, tribune, sală de pregătire pentru sportivi, zonă de cazare, de asemenea o zonă pentru presă", a declarat Liviu Butnariu, primarul Oraşului Râşnov.

Stefan Kraft kann mit dem Hybrid-Modell wenig anfangen

Campioni olimpici și mondiali concurează la Râșnov

La Grand Prix-ul de la Râșnov va fi prezentă elita mondială la sărituri cu schiurile. Juliane Seyfarth din Germania este campioana mondială en-titre în proba de echipe. Manuel Fettner din Austria a câștigat medalia de argint la individual masculin și titlul Olimpic cu echipa la JO de la Beijing 2022. Tot din Austria, Stefan Kraft și Jan Hoerl sunt sportivi de top 3 mondial, individual și cu echipa, la etapele de Cupă Mondială din sezonul 2021/2022.
Ren Nikaido din Japonia a ocupat locul 2 la Cupa Continentală din 4 Septembrie 2022, iar Silje Opseth din Norvegia s-a clasat pe locul 3 la Campionatul Mondial cu echipa în 2019 și în 2021.
Ștefan Hula din Polonia a obținut locul 3 cu echipa la Jocurile Olimpice din 2018.
Va fi prezentă și campioana Olimpică din proba de echipe de la Jocurile Olimpice de la Beijing, slovena Nika Kriznar.
Din România, cele mai bune performanțe recente au fost obținute de Daniel Cacina și Daniela Haralambie- locul 11 cu echipa mixtă la Campionatele Mondiale din 2021, ambii sportivi participând și la cele mai recente Jocuri Olimpice de Iarnă, desfășurate în luna Februarie la Beijing.
Tot Dana Haralambie este cea care, în urmă cu o săptămână, a avut o excelentă evoluție la Kranj, Slovenia, acolo unde, cu o săritură de 113 m, a stabilit recordul trambulinei.

Orarul competiției

Vineri, 16 Septembrie, vor avea loc antrenamentele oficiale și calificările individuale masculin și feminin. După antrenamentele oficiale se va desfășura competiția prologue.
Sâmbătă, 17 septembrie, vor avea loc cele două competiții individuale, masculin și feminin. Toți sportivii vor sări în manșa 1, iar apoi primii 30 se califică în manșa 2 și vor sări în ordinea inversă din clasamentul primei manșe.
Duminică, 18 Septembrie, vor avea loc probele de echipe mixt și proba de SUPER TEAM. În proba de echipe mixt, toate echipele sar în manșa 1, iar apoi primele 8 echipe se califică în manșa a doua și vor sări în ordinea inversă din clasamentul primei manșe.
În cadrul probei de SUPER TEAM, toate echipele sar în manșa 1, apoi primele 12 echipe se califică în mansa a doua. Ulterior, primele 8 echipe vor evolua în manșa a treia.
Evenimentul este organizat de Federația Română de Schi-Biatlon, în parteneriat cu Primăria Râșnov, Consiliul Județean Brașov, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Ministerul Sportului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo