Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turneul celor 4 Trambuline 2023-2024 | Kraft, marele favorit! Toate informațiile despre prestigioasa competiție

Nicu Savin

Publicat 27/12/2023 la 18:20 GMT+2

Turneul celor 4 Trambuline este cea mai importantă competiție sportivă de la cumpăna dintre ani, iar spectacolul se anunță unul de zile mari și la cea de-a 72-a ediție, care va începe mâine, odată cu calificările de la Oberstdorf. Toate cele 4 etape vor fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport.

Vulturul de Aur, trofeul care se acordă câștigătorului Turneului celor 4 Trambuline

Credit imagine: Eurosport

Cea de-a 72-a ediție a Turneului celor 4 Trambuline va începe pe 28 decembrie, iar pe 6 ianuarie 2024 vom afla cine e marele câștigător al Vulturului de Aur, unul dintre cele mai prestigioase trofee din săriturile cu schiurile.
Cei mai în formă sportivi se vor întrece pe parcursul a 4 etape, două în Germania și două în Austria, iar formatul rămâne același. Fiecare etapă va fi precedată de o rundă de calificare. Ulterior vor urma 30 de dueluri între doi săritori, cel mai bun avansând în manșa decisivă. De asemenea, cei mai buni 5 sportivi care nu au câștigat duelurile în care au fost angrenați vor sări și ei în manșa decisivă.
De-a lungul timpului s-a dovedit că forma din Cupa Mondială nu este neapărat decisivă în Turneul celor 4 Trambuline. Există mulți sportivi care și-au construit pregătirea pentru a atinge forma maximă la competiția din mijlocul sezonului, astfel că întotdeauna e dificil de anticipat cine se va impune. Statistica spune că la ultimele 7 ediții, doar una a fost câștigată de săritorul care era lider în Cupa Mondială la momentul startului: Ryoyu Kobayashi ( 2018-2019).

Turneul celor 4 Trambuline 2023 -2024 | Stefan Kraft e cel mai în formă săritor

Totuși, ediția din acest an are un favorit cert: Stefan Kraft. Austriacul a câștigat 5 din cele 8 etape din Cupa Mondială de până acum, reușind inclusiv câte o dublă, la Ruka și la Lillehammer. Kraft are ocazia să intre în categoria selectă a austriecilor care au reușit să câștige de cel puțin două ori Turneul celor 4 Trambuline. Doar 4 sportivi din Austria au reușit această performanță până acum: Hubert Neuper (1979/80, 1980/81), Ernst Vettori (1985/86, 1986/87), Andreas Goldberger (1992/93, 1994/95) și Gregor Schlierenzauer (2011/12, 2012/13).
picture

Stefan Kraft s-a impus în etapa a 2-a de la Sapporo, după două sărituri fenomenale

Câștigător al Vulturului de Aur în 2013-2014 și campion olimpic cu echipa la Beijing, Kraft are experiența necesată pentru a cuceri din nou Vulturul de Aur, dar cu siguranță că se va lovi de o concurență serioasă. Halvor Egner Granerud, campionul en-titre, a avut un start de sezon sub așteptări, dar norvegianul poate oricând să-și ridice nivelul.
La edția precedentă, Granerud a câștigat 3 din cele 4 etape, ratând de puțin "Marele Slam", după ce a terminat pe locul doi la Innsbruck, în spatele lui David Kubacki. Printr-o victorie la următoarea ediție, Granerud ar scrie istorie pentru Norvegia: o singură dată săritorii din Țara Fiordurilor au câștigat Vulturul de Aur în ediții consecutive. Bjorn Wirkola a câștigat trei ediții la rând între 1966/67 și 1968/69.

Turneul celor 4 Trambuline 2023 -2024 | Kobayashi și contingentul german par cei mai mari rivali ai lui Kraft

În aceeași categorie cu Granerud intră și Ryoyu Kobayashi, câștigător al competiției în 2019 și 2022. Cel mai bun loc al său în acest sezon a fost o prezență pe podium la Klingenthal. Totuși, niponul se simte ca "peștele în apă" la Turneul celor 4 Trambuline, având deja 8 victorii de etapă în palmares. Numai Bjorn Wirkola (10), Jens Weissflog (10), Janne Ahonen (9) și Gregor Schlierenzauer (9) au obținut mai multe victorii în toată istoria.
În grupul favoriților intră și cei 3 sportivi din contingentul german: Karl Geiger, Pius Paschke și Andreas Wellinger. Primul a reușit o dublă victorie la Klingenthal, în Cupa Mondială, iar al doilea a obținut de curând primul său succes al carierei, la Engelberg, devenind cel mai în vârstă săritor care câștigă o etapă pentru prima dată. De la Sven Hannawald încoace (2001/02), niciun german nu a mai câștigat Turneul celor 4 Trambuline, astfel că motivația e uriașă pentru cei mai în formă săritori din echipa Germaniei.
picture

Geiger a făcut dubla la Klingenthal! Ceilalți sportivi de pe podium au egalat recordul trambulinei

Semne de mari de întrebare sunt în privința contingentului polonez. Niciun sportiv din această țară nu a impresionat cu nimic până acum în sezon și specialiștii susțin că aceștia au ca obiectiv principal miniturneul din țara natală din ianuarie-februarie, 3 etape consecutive din Cupa Mondială urmând să aibă loc în Polonia. Totuși, grandoarea Turneului celor 4 Trambuline îi va determina să dea totul și câteva rezultate bune în primele două etape ar schimba din mers obiectivul.

Turneul celor 4 Trambuline 2023 -2024 | Program și referințe istorice

Programul complet al Turneului celor 4 Trambuline 2023-2024
Etapa 1: Oberstdorf
  • joi, 28 decembrie - calificări
  • vineri, 29 decembrie - competiția propriu-zisă
Etapa 2: Garmisch-Partenkirchen
  • duminică, 31 decembrie - calificări
  • luni, 1 ianuarie - competiția propriu-zisă
Etapa 3: Innsbruck
  • marți, 2 ianuarie - calificări
  • miercuri, 3 ianuarie - competiția propriu-zisă
Etapa 4: Bischofshofen
  • vineri, 5 ianuarie - calificări
  • sâmbătă, 7 ianuarie - competiția propriu-zisă
Referințe istorice despre Turneul Celor 4 Trambuline
  • Janne Ahonen deține recordul pentru cele mai multe succese generale în Turneul Celor 4 Trambuline (5); "Finlandezul Zburător" este urmat de Jens Weissflog (4 titluri).
  • Doar 3 săritori din istorie au reușit să câștige toate cele 4 etape ale unei singure ediții: Sven Hannawald (2001/02), Kamil Stoch (2017/18) și Ryoyu Kobayashi (2018/19).
  • Ultimul săritor care a câștigat Vulturul de Aur fără să câștige nicio etapă a fost Janne Ahonen (1998-1999). Finlandezul a terminat atunci prima rundă pe locul 5 și următoarele 3 pe locul doi.
  • O singură dată în istorie s-a întâmplat ca doi săritori să termine la egalitate pe prima poziție. Janne Ahonen și Jakub Janda au terminat cu exact același punctaj în 2005-2006.
  • Oberstdorf va găzdui etapa de deschidere a Turneului Four Hills pentru a 70-a oară. Excepțiile au venit în ediția inaugurală din 1952/53 (Garmisch-Partenkirchen) și la cea din 1971/72 (Innsbruck).
Turneul celor 4 Trambuline 2023-2024 va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport în perioada 28 decembrie - 6 ianuarie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo