Sezonul 2020/2021 de sărituri cu schiurile începe astăzi, în Polonia - la Wisla, cu două ședințe de antrenamente plus calificări și va trage linie pe 28 martie, în Slovenia, la Planica. Austriacul Stefan Kraft, deținătorul "Globului de Cristal" deschide lista de start a primei etape de Cupă Mondială de sărituri cu schiurile din noul sezon.
Federația Internațională de Schi a fost nevoită să anuleze ultimele două etape de Cupă Mondială din sezonul precedent, din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus, iar structura noului sezon a fost și ea puternic afectată de criza sanitară mondială. În această ediție, Cupa Mondială programează 28 de etape individuale și șase pe echipe, pe 20 de trambuline. Campionatul Mondial de zbor cu cchiurile a fost reprogramat pentru luna decembrie, la Planica, iar una dintre principalele atracții ale sezonului rămâne Turneul Celor Patru Trambuline, ajuns la ediția cu numărul 69 (29 decembrie – 6 ianuarie).

Figură nouă la cârma Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile

Lillehammer
Katharina Althaus, învingătoare în etapa de Cupă Mondială de la Lillehammer
04/12/2022 LA 16:15
Sezonul 2020/2021 de sărituri cu schiurile oficializează o schimbare deja de mult anunțată la nivel de conducere. Walter Hofer nu mai este “dirijorul” în lumea săriturilor cu schiurile, întreaga responsabilitate revenindu-I acum italianului Sandro Pertile, devenit doar al treilea director de competiție din istoria Cupei Mondiale de specialitate, după Torbjørn Yggeseth (1979–1992) și Walter Hofer (1992–2020).

Cine sunt protagoniștii sezonului 2020/2021 de sărituri cu schiurile

1. Stefan Kraft (Austria) – 21 victorii în Cupa Mondială
Austriacul în vârstă de 27 de ani a câștigat de două ori în ultimii patru ani Globul de Cristal. Nimeni nu se mai îndoiește de valoarea lui Stefan Kraft, însă un semn de întrebare planează asupra formei fizice și sportive pe care acesta o va avea la startul competițional. Pe durata verii, Kraft s-a confruntat cu probleme la spate și din cauza supra-tensionării musculaturii nu a putut realiza programul de pregătire fizică dorit. Kraft și-a liniștit însă fanii, declarând unei agenții de presă din țara sa, citate de Olympic Channel, că își propune să rămână printre cei mai buni săritori cu schiurile din lume și să se lupte pentru noi victorii în Cupa Mondială.
2. Karl Geiger (Germania) – 6 victorii în Cupa Mondială
Karl Geiger, ocupantul locului doi în clasamentul general al Cupei Mondiale sezonul trecut, este, pe hârtie, omul numărul unu din echipa Germaniei. De aceeași vârstă cu Stefan Kraft, Geiger este medaliatul cu argint de la Jocurile Olimpice din 2018 și un sportiv cu o progresie impresionantă în ultimii cinci ani în Cupa Mondială, reușind clasări din ce în ce mai bune la general: 30, 18, 14, 10 și 2. Totuși, la recent încheiatele Campionate Naționale ale Germaniei, Geiger a fost învins de Markus Eisenbichler (29 ani).
3. Ryoyu Kobayashi (Japonia) – 16 victorii în Cupa Mondială
Japonezul Ryoyu Kobayashi, în vârstă de 24 de ani, este recomandat de superba performanță din sezonul 2018/2019, când a devenit doar al treilea sportiv din istorie care reușește Marele Șlem în Turneul Celor Patru Trambuline, după Sven Hannawald (2001/2002) și Kamil Stoch (2017/2018). În același sezon, Kobayashi, pe atunci în vârstă de doar 22 de ani, și-a adjudecat maximul posibil de șase titluri mondiale în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile.
4. Andreas Wellinger (Germania) – 3 victorii în Cupa Mondială, o mult-așteptată revenire
Andreas Wellinger revine într-o competiție oficială după un an și opt luni de pauză forțată, după ce și-a rupt ligamentele încrucișate în iunie 2019. Revederea cu germanul în vârstă de 25 de ani, triplu medaliat la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, este cu siguranță o veste bună pentru toți fanii săriturilor cu schiurile. Wellinger își va testa în primul rând fizicul la revenirea în competiție.
5. Kamil Stoch (Polonia) – 36 de victorii în Cupa Mondială
La 33 de ani, Kamil Stoch începe al 17-lea său sezon în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile. Triplul campion olimpic este ultimul câștigător al Globului de Cristal din Polonia. Stoch și Dawid Kubacki formează una dintre cele mai puternice echipe din acest moment în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile, Polonia fiind printre favoritele la victorie la general.
Sărituri cu Schiurile
Moment rar în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile! Kraft și Granerud au împărțit locul 1 la Ruka
27/11/2022 LA 13:41
Ruka
Anze Lanisek a câștigat prima etapă de la Ruka. Prima săritură a fost senzațională
26/11/2022 LA 13:53