În mod tradițional, sfârșitul anului propune unul dintre cele mai atractive evenimente sportive de iarnă, Turneul Celor Patru Trambuline ajungând anul acesta la ediția a 66-a.
Un turneu care atrage tot mai mulți fani în rândul lumii săritorilor cu schiuri, oferind nu doar peisaje și locații de poveste, ci și recorduri de trambulină ori sărituri spectaculoase, Turneului Celor Patru Trambuline este bine-cunoscut pentru faptul că se desfășoară la trecerea dintre ani, pe 29 decembrie având loc sesiunea de calificări a primei etape dintre cele două programate în Germania, alte două disputându-se în Austria.
Oberstdorf este prima din cele patru opriri pentru săritori, aceștia căutând să intre în formă maximă încă de la etapa programată pe Schattenbergschanze, iar sportivii germani sunt mari favoriți înaintea ședinței de calificări programate vineri. Richard Freitag este chiar liderul la zi în clasamentul Cupei Mondiale după șapte etape scurse. Concursul individual de la Oberstdorf este de altfel primul dintre cele două care se vor desfășura în nocturnă.
Beijing 2022
Beijing 2022 | România a calificat doi săritori la Jocurile Olimpice până acum
14/01/2022 LA 13:13
Schattenbergschanze este una dintre cele mai importante trambuline din lume, aceasta atrăgând anual până la 40,000 oameni în perioada turneului. Recordul trambulinei îi aparține norvegianului Sigurd Pettersen, care a sărit în 2003 143 de metri și jumătate.
Etapa a doua are loc tot pe teritoriu german, la Garmisch-Partenkirchen. Calificările sunt programate pe 31 decembrie, urmând ca etapa propriu-zisă să aibă loc chiar în prima zi a noului an. Este o etapă festivă pentru întreaga lume a săriturilor cu schiurile, dar și o tradiție în ceea ce privește bătălia pentru puncte, care vor fi dorite cu ardoare de competitori înaintea trecerii spre Austria.
Prima etapă din Austria va avea loc la Innsbruck, pe Bergiselschanze, unde Michael Haybock deține recordul stabilit în 2015 pentru lungimea săriturii, austriacul plutind în aer 138 de metri. Etapa de la Innsbruck este una dintre cele mai spectaculoase din întregul turneu, stațiunea ce înconjoară trambulina fiind cunoscută ca o destinație preferată de turiști indiferent de anotimp.
Ultima oprire dintre cele ale Turneului Celor Patru Trambuline va fi la Bischofshofen, tot în Austria. Pe trambulina Paul-Ausserleitner-Schanze se va decide noul campion al turneului și de ce nu, e posibil să avem un nou record de săritură, Andreas Wellinger reușind anul trecut să sară nu mai puțin de 144.5 de metri.
Werner Schuster se bucură de o formă excelentă a elevilor săi în actualul sezon al Cupei Mondiale. Evoluții mai mult decât bune a lui Freitag sau Wellinger le dau speranțe nemților, care au câștigat ultima dată aici prin Severin Freund, în sezonul 2015-2016. Germania se luptă din greu să ajungă din nou în prim-planul acestei discipline, unde acum câțiva ani, sportivi ca Martin Schmitt sau Sven Hannawald făceau istorie pe trambuline.
Norvegia este o altă națiune care poate da noul campion al Turneului celor Patru Trambuline, Anders Fanemmel, Daniel-Andre Tande, Robert Johansson sau Johan Andre Forfang fiind doar câțiva dintre cei mai în formă concurenți ai nordicilor.
Deținătorul titlului de campion de anul trecut, polonezul Kamil Stoch, a dat semne că își reintră în formă, ocupând locul al doilea la Engelberg în Elveția, după ce începutul de sezon l-a găsit pe acesta având evoluții oscilante.
Stefan Kraft este un alt mare favorit al acestui turneu, el fiind sportivul care a câștigat etapa de la Oberstdorf de anul trecut, iar clasarea pe ultimul loc al podiumului din etapa trecută șterge oarecum începutul greoi de sezon de care austriacul a avut parte.
Recordurile stabilite în prestigiosul Turneu al Celor Patru Trambuline au fost de-a lungul anilor impresionante, Janne Ahonen câștigând de cinci ori în perioada ’98-08, în timp ce legendarul Sven Hannawald a reușit o performanță remarcabilă – victorii în toate cele patru etape, fiind singurul săritor de până acum cu o asemenea performanță.
Râmâi alături de programele Eurosport pe întreaga durată a Turneului celor Patru Trambuline și află cine va fi noul campion de sezonul acesta.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kamil Stoch, în pericol de a rata competiția de sărituri cu schiurile de la JO
13/01/2022 LA 10:50
Beijing 2022
Visul lui Noriaki Kasai a fost spulberat! Niponul nu va participa la Jocurile Olimpice de la Beijing
10/01/2022 LA 17:29