Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cătălin Preda, de la salvamar la candidat la medalii la Mondiale, la sărituri de la mare înălțime

Nicu Savin

Publicat 26/07/2023 la 19:57 GMT+3

Cătălin Preda este unul dintre cei mai buni săritori de la mare înălțime din lume, dar drumul său către succes a fost întrerupt de o pauză importantă, în care a vrut să renunțe la sportul de performanță. A decis să revină, iar acum visează să cucerească un titlu mondial.

Cătălin Preda

Credit imagine: Eurosport

Cătălin Preda este unul dintre cei doi reprezentanți ai României în concursul de sărituri de la mare înălțime (platformă 27 m) din cadrul Campionatelor Mondiale de natație de la Fukuoka. După două runde acesta se află pe locul doi, în spatele lui Constantin Popovici. Cei doi vor cuncura joi dimineața în rundele finale și dacă vor continua evoluțiile bune ar putea aduce României primele medalii la competiția din Japonia.
Preda și Popovici sunt printre cei mai buni săritori în apă de la mare înălțime, având performanțe notabile în Red Bull Cliff Diving World Series, cea mai importantă competiție anuală din acest sport. Cătălin Preda are o poveste de viață care poate fi ecranizată, drumul său până la nivelul la care e azi fiind o adevărată aventură.

Cătălin Preda visează la titlul mondial la high-diving

Într-un amplu interviu acordat pentru lead.ro, chiar în Japonia, Preda a dezvăluit că după ce a terminat liceul a ales să plece la studii în străinătate și a terminat-o pentru o perioadă cu sportul de performanță, dar a decis să revină și cu siguranță a fost o decizie inspirată.
"Am încheiat performanța după liceu. După bacalaureat, am ales să plec la facultate în Marea Britanie, am ales să mă axez pe partea academică. Eram foarte încântat uitându-mă înainte la o nouă experiență și la a studia într-un alt cadru, în străinătate, alt sistem, o altă provocare. A fost o experiență extrem de bogată. Dar nu voiam să renunț de tot. Pe atunci fiind în lotul de perspectivă pentru Jocurile Olimpice de la Londra, am plecat cu speranța de a găsi facilități mai bune decât în România. Nu a fost asta realitatea, așa că am rămas să mă axez pe parcursul academic: am studiat jurnalism și media.
Între timp, după doi ani de facultate, în care am lucrat și ca salvamar și ca instructor de sărituri în apă, și ca student ambassador la universitate, am luat hotărârea să plec pe un vas de croazieră. Am făcut un prim contract care mi-a plăcut extrem de mult, mi-a deschis ochii spre o altă industrie despre care nu știam foarte multe. Am cunoscut și primii high-diveri și am aflat mai multe despre seria mondială Red Bull, despre formatul competiției și cumva acolo a fost sădită prima sămânță, pe care ulterior, dându-i apă, a crescut să fie vrejul pe care încă mă urc acum.
În punctul ăla, m-au intrigat foarte tare elementele noi pe care le vedeam la ei, și cu cât am aflat mai multe, cu atât mi-am dorit ca într-o zi să fac și eu chestia asta. Cam ăla e începutul reinventării mele. Ulterior acelui prim contract, m-am întors la facultate, am absolvit studiile, am luat diploma de licență și apoi am plecat pe încă un contract cu aceeași companie de croazieră cu care fusesem. Am făcut încă un contract, după care am tranziționat spre Macau, unde am făcut parte din spectacolul The House of Dancing Water, care a fost cumva vârful. Din punct de vedere artistic, acrobatic, a fost cel mai puternic, cel mai titrat spectacol în jurul elementului apei. Concurența, ca să-i spun așa, era spectacolul din Las Vegas, Cirque du Soleil, care avea multă tradiție în spate, însă asta era mai new age, o altă provocare, producție mare, 250 de milioane de dolari, în China, foarte exotic.
Am revenit în sportu de performanță tot clădind și făcând pași mărunți în direcția asta. În punctul în care am avut un program tehnic cu care eu am fost împăcat și de care eram mulțumit, am trimis o aplicație video celor de la Red Bull și am primit o invitație pentru o competiție spre finalul sezonului din anul respectiv, 2018. Și Mostar 2018 a fost începutul reintegrării în sfera competițională. Și rezultatul de acolo – podium la prima apariție pe scena săriturilor de la mare înălțime – mi-a dat de gândit, mi-am reevaluat un pic planurile, situația, și am hotărât să înclin spre această experiență pentru câțiva ani, țintind să mă reîntorc în Macau. Între timp, pandemia a schimbat cu totul situația la nivel global, dar și orizonturile mele s-au schimbat și mi-am adaptat și ajustat planurile pe termen lung. În punctul ăsta, am obiective personale și profesionale pe care în continuare vreau să le ating. Și poate în viitor mi-ar plăcea să activez în industria artistică pe latura asta de coordonare acrobatică, artistică.", a spus Preda.
Ca orice sportiv de performanță, Cătălin Preda țintește cel mai sus posibil și nu s-a ascuns că își propune să câștige titlul mondial la Fukuoka: "Evident, titlul de campion mondial (n.r. își dorește). Locul 1 e ce ne dorim cu toții când participăm în competiții sportive. Cel puțin prin spectrul filosofiei mele, nu neapărat faptul că mă ridic deasupra tuturor, ci că îmi înving versiunea cea mai bună de până acum, și cam asta mă ghidează.".
Ultimele două runde ale competiției de high-diving de la Fukuoka vor avea loc joi dimineață, de la ora 6:00. La jumătatea întrecereii, Cătălin Preda este pe locul 2, cu 207,6 puncte, cu 34,6 mai puține decât liderul Constantin Popovici. Săriturile în apă de la mare înălțime (27 metri) au fost indroduse la Campionatele Mondiale de natație în 2013. Până acum, niciodată nu s-a întâmplat ca doi sportivi din aceeași țară să fie pe podium la aceeași ediție. Cătălin Preda și Constantin Popovici pot marca o premieră la Fukuoka.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo