În urmă cu aproximativ două săptămâni, Oleksandr Abramenko a cucerit în China, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, singura medalie a Ucrainei: argint, în proba de schi acrobatic.
Acum, sportivul de 33 de ani se află în parcarea subterană a blocului în care locuiește, unde s-a adăpostit, alături de soția și fiul său în vârstă de 2 ani, din calea bombardamentelor armatei ruse.
Contactat de către jurnaliștii de la The New York Times, Abramenko a povestit prin ce a trecut în ultimele zile. Schiorul a mărturisit că se ascunde în garaj de mai multe nopți, încercând să-și țină familia în siguranță, din cauza faptului că sirenele de atac aerian funcționează constant.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Ucraineanul Abramenko, îmbrățișat de rusul Burov după ce a câștigat argintul
05/03/2022 LA 12:06
"Ne petrecem noaptea în parcarea subterană, în mașină, pentru că sirena de atac aerian este aprinsă constant. Este înfricoșător să dormi în apartament, eu însumi am văzut de la fereastră cum funcționează sistemele de apărare aeriană la rachetele inamice și am auzit explozii puternice.
Plănuiesc să merg la antrenorul meu, Enver Ablaev, el locuiește în Mukachevo, regiunea Transcarpatică. O să merg cu mașina, iau doar lucruri esențiale cu mine, mâncare și medaliile olimpice", a declarat sportivul, care le-a trimis jurnaliștilor și o imagine emoționată cu el și familia sa.
Oleksandr Abramenko a vorbit și despre situația în care se află părinții săi, care locuiesc în Nikolaiev, dar și despre posibilitatea ca el să meargă pe front pentru a lupta împotriva rușilor.
"Luptele sunt în desfășurare în Nikolaiev. Părinții mei stau acasă și aud explozii. Este periculos să părăsești Nikolaiev în acest moment, ei vor să fie acolo. S-ar putea să fie prea târziu când vor vrea să plece.
Nu știu dacă voi merge sau nu în război, nu știu prin ce proces trec bărbații care sunt chemați pe front. În acest moment, armata noastră face față pe deplin ofensivei rușilor", a spus schiorul.
Citește și:

Abramenko, îmbrățișat de un schior rus la Beijing 2022

Beijing 2022 | Ucraineanul Abramenko, îmbrățișat de rusul Burov după ce a câștigat argintul

Beijing 2022
Schi Acrobatic - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 03:40
Schi Acrobatic
Nico Porteous, aur la halfpipe, după o evoluție strălucită, în condiții meteo vitrege
19/02/2022 LA 02:54