Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cupa Mondială schi alpin | Slalomul uriaș paralel de la Lech / Zuers a contat enorm la "general" în sezonul 2020/21

Andrei Nicolae

Publicat 11/11/2021 la 15:10 GMT+2

Cupa Mondială la schi alpin oprește în acest weekend în stațiunea austriacă Lech / Zuers. Organizatorii promit spectacol în cele două curse de slalom uriaș paralel, care vor putea fi urmărite pe Eurosport.

Women's Parallel Slalom | Alpine Skiing | ESP Player Feature

Credit imagine: Getty Images

Cupa Mondială la schi alpin revine în prim-plan la finalul acestei săptămâni cu o etapă interesantă la Lech / Zuers (Austria). În program sunt incluse două curse de slalom uriaș paralel, una la feminin și alta la masculin.
Programul la Lech / Zuers (Austria) – Slalom Uriaș Paralel
Sâmbătă, Feminin
  • Ora 11:00, Calificări
  • Ora 18:00, Cursa propriu-zisă
Duminică, Masculin
  • Ora 11:00, Calificări
  • Ora 17:00, Cursa propriu-zisă
Întrecerile vor putea fi urmărite pe Eurosport 1 și Eurosport Player.

Lech / Zuers a revenit în Cupa Mondială de schi alpin după o pauză de 26 de ani

Stațiunea Lech-Zuers a revenit anul trecut în circuitul Cupei Mondiale după o pauză de 26 de ani. În 2020 au câștigat slovaca Petra Vlhova și francezul Alexis Pinturault.
Pentru fani, cursele de slalom uriaș paralel probabil sunt spectaculoase, dar printre concurenți recenziile sunt contradictorii. Emoțiile sunt intense, dar și frustrările mari uneori. Asta și pentru că au fost competiții criticate din cauza condițiilor inegale de cursă. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în timpul Campionatelor Mondiale FIS de schi alpin de la Cortina d’Ampezzo din iarna trecută, după ce diferența de viteză obținută pe cele două curse în paralel a fost vizibilă.
Crearea unor condiții egale pe cele două curse în paralel al unui eveniment de Cupă Mondială reprezintă o mare provocare inclusiv pentru organizatori. Stațiunea Lech/Zuers, Austria a primit însă un feedback pozitiv în 2020, după cum a punctat skiracing.com.
Pe 4 noiembrie, Federația Internațională de Schi (FIS) a desfășurat controlul zăpezii, necesar întotdeauna înainte de o competiție de Cupă Mondială. Condițiile de la Lech/Zuers au primit undă verde pentru organizarea evenimentului din acest an. Patrick Ortlieb, președintele Comitetului de Organizare al etapei din Austria, a explicat că pârtia a fost gândită în urmă cu ceva timp ca una de antrenament pentru copii și juniori. Dar ideea de a aduce un eveniment de Cupă Mondială înapoi în stațiune a atras sprijin financiar din surse private pentru proiectul de amenajare a bazei sportive la nivel de Cupă Mondială.
Campion la coborâre atât la Jocurile Olimpice din 1992, cât și la Campionatele Mondiale din 1996, Ortlieb a explicat și de ce au existat critici după cursa de paralel de la Cortina d’Ampezzo din iarna trecută. Pârtia a fost folosită și pentru alte probe în zilele precedente.
Pentru a evita aceeași situație pe viitor, programul curselor pentru Campionatele Mondiale de schi alpin FIS 2025 de la Salbaach a fost modificat. Întrecerile vor debuta cu evenimentele paralele, a mai spus Ortlieb pentru sursa citată.

Mikaela Shiffrin și Marco Odermatt lipsesc de la start

Totuși, nu toți concurenții de top acordă prioritate evenimentelor paralele. Mai multe vedete nu vor participa în acest weekend, în frunte cu câștigătorii curselor inaugurale din acest sezon de la Soelden, Mikaela Shiffrin (SUA), respectiv Marco Odermatt (Elveția).
picture

Mikaela Shiffrin a câștigat slalomul uriaș de la Soelden, cursa de debut a sezonului Cupei Mondiale

Rămâne de văzut cât de mult îi va afecta această absență și în clasamentul general al Cupei Mondiale. În sezonul 2020-21, Alexis Pinturault a câștigat Cupa Mondială cu doar 167 de puncte în fața lui Odermatt. Petra Vlhova a avut un avans de 160 de puncte la final în fața Larei Gut-Behrami. Ambii învingători ai titlurilor generale ale Cupei Mondiale 2020/21 au câștigat și evenimentul de slalom uriaș paralel de la Lech/Zuers de anul trecut.
"Austria ar fi fericită dacă elvețienii nu vin. Austria și Elveția se confruntă în Cupa Națiunilor. Oferă mai multe puncte și mai multe premii în bani pentru austrieci", s-a amuzat Ortlieb înaintea curselor din weekend, potrivit sursei citate.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo