Coborâre masculin – sâmbătă, 9 februarie, ora 13:30
Momentul adevărului a sosit. Coborârea masculină – cea mai râvnită probă din schiul alpin, se va desfășura sâmbătă la Campionatele Mondiale de la Åre, iar pretendenții la medalii par în formă pentru un spectacol frumos.
Dominik Paris este principalul favorit al cursei dată fiind forma sa de moment excelentă. Italianul se află cel mai sus în clasamentul Cupei Mondiale dintre viteziștii circuitului masculin și este proaspăt medaliat cu aur în proba de super-g. Paris a obținut medalia de argint a mondialelor în 2013 la această probă, ratând de puțin un podium la Jocurile Olimpice de anul trecut.
Wengen
Victorie ireală la Wengen. Lucas Braathen s-a impus la slalom, după ce a terminat pe 29 manşa întâi
ACUM 17 ORE
Și pentru că am ajuns la Jocurile Olimpice, trebuie spus că pentru medaliatul cu aur de la Pyeongchang, Aksel Lund Svindal, aceasta reprezintă ultima cursă în schiul alpin profesionist. Norvegianul se va retrage din activitate la finalul zilei, dar va încerca să obțină o ultimă clasare pe podium, având șanse decente să o facă. Ceilalți doi norvegieni de luat în calcul sunt Kjetil Jansrud și Aleksander Aamodt Kilde, însă niciunul dintre nordici nu a reușit să aibă o cursă curată în super-g la începutul săptămânii.
Principalii rivali ai lui Paris pentru titlul mondial vor fi, cel mai probabil, austriecii Vincent Kriechmayr și Matthias Mayer, dar și elvețianul Beat Feuz. Kriechmayr s-a clasat al doilea în super-g la Åre, alături de Johan Clarey, alt pretendent la medalii și la coborâre. Mayer nu a reușit să încheie cursa de la începutul săptămânii, însă până la ratarea unei porți la mijlocul traseului stabilise un timp excelent. În urmă cu un an, cursa de Cupă Mondială de la Åre a fost câștigată de cei doi austrieci, ei terminând cu același timp la sosire. Feuz este liderul Cupei Mondiale și actualul deținător atât al micului glob de cristal al probei, dar și al titlului mondial, câștigat în 2017 la St. Moritz, iar alături de el, Christof Innerhofer, Hannes Reichelt, Carlo Janka sau Josef Ferstl pot fi oameni de urmărit.
Coborâre feminin – duminică, 10 februarie, ora 13:30
Duminică va fi rândul fetelor să se lupte pentru titlul mondial al probei de coborâre, iar ca și în cazul concursului masculin, bătălia este deschisă.
Campioana de la super-g, Mikaela Shiffrin, nu va participa și la coborâre, iar în aceste condiții Sofia Goggia ar putea fi principala favorită la titlu. Italianca abia revenită după o accidentare ce a ținut-o departe de pârtii în prima parte a Cupei Mondiale a arătat că nu a pierdut din viteza care a consacrat-o și poate fi un pericol pentru austriecele care au dominat până acum sezonul.
Este vorba despre Nicole Schmidhofer și Ramona Siebenhofer, cele care conduc clasamentul mondial al probei, la mare luptă cu Ilka Stuhec. Sportiva din Slovenia este campioana mondială în exercițiu, ea fiind urmată de o altă austriacă la St. Mortiz în 2017, Stephanie Venier. Venier este la rândul său o candidată de luat în seamă la Åre, ocupând în prezent locul al patrulea în Cupa Mondială și câștigând ultima coborâre care a avut loc, la finalul lunii ianuarie. Cele trei austriece au acumulat împreună cinci succese în probele de coborâre în acest sezon, cea de-a șasea cursă revenindu-i lui Stuhec. De altfel, Stuhec și Siebenhofer au fost cele mai rapide și în manșa de coborâre a combinatei alpine de la Åre.
Corrine Suter, Viktoria Rebensburg, Lara Gut-Behrami, Ragnhild Mowinckel, Kira Weidle sau Tamara Tippler sunt alte sportive de luat în seamă duminică. Suter este proaspăta medaliată cu bronz în proba de super-g, în timp ce Mowinckel a obținut aceeași medalie în combinata alpină vineri. Nu în ultimul rând, toți ochii vor fi ațintiți și asupra lui Lindsey Vonn, care va pleca din poarta de start știind că aceasta va fi ultima sa cursă a carierei. Americanca a anunțat că se va retrage din activitate la finalul Campionatelor Mondiale, acumulând cu patru victorii în Cupa Mondială mai puține decât recordul lui Ingemar Stenmark.
***
Rezultatele din toate probele Campionatelor Mondiale pot fi consultate .
Altenmarkt/Zauchensee
Federica Brignone, victorie superbă în Super G-ul de la Zauchensee
ACUM 19 ORE
Wengen
Austriacul Vincent Kriechmayr a câștigat a doua coborâre de la Wengen, din acest weekend
IERI LA 15:28