Slalom uriaș feminin – joi, 14 februarie, ora 15:15 și 18:45
Mikaela Shiffrin nu a câștigat niciun titlu mondial în proba de slalom uriaș până acum. Pare greu plauzibil, dar este adevărat. Americanca intră într-una din probele ei favorite la doi ani după ce a obținut doar medalia de argint la St. Moritz, dar în același timp din postura de campioană olimpică după succesul său de la PyeongChang de anul trecut. Shiffrin este marea favorită a slalomului feminin și conduce și în clasamentul probei din Cupa Mondială după ce a câștigat trei din cele șase curse desfășurate până acum.
Cu toate acestea, succesul ei nu este garantat, căci contracandidatele la titlu sunt numeroase. În primul rând trebuie amintită Petra Vlhova, o altă specialistă a probelor tehnice și proaspăta vicecampioană mondială de la combinata alpină. Slovaca nu are vreo medalie olimpică sau mondială în probă – de altfel, argintul de la combinată a fost prima ei medalie de la cele două mari competiții – însă are în spate rezultate foarte bune în acest an, inclusiv două victorii la slalom uriaș în Cupa Mondială.
Wengen
Austriacul Vincent Kriechmayr a câștigat a doua coborâre de la Wengen, din acest weekend
ACUM 20 ORE
Tessa Worley și Federica Brignone sunt celelalte două schioare care au câte un succes în acest sezon. Worley este campioana mondială en-titre și actuala ocupantă a locului secund în Cupa Mondială, o sportivă care mai are alte două medalii – de aur și bronz – la Campionatele Mondiale. O specialistă a slalomului uriaș, franceza este o sportivă de urmărit, alături de Brignone, medaliata cu bronz de la Jocurile Olimpice.
Alte pretendente la medalii vor fi Ragnhild Mowinckel, Viktoria Rebensburg sau italiencele Marta Bassino și Sofia Goggia. Mowinckel a obținut medalia de argint la PyeongChang și este o prezență constantă de câțiva ani încoace pe podiumurile Cupei Mondiale, în timp ce Rebensburg, în plus, este deținătoarea micului glob de cristal al probei de sezonul trecut. Fiecare dintre ele vor vedea însă în Shiffrin marea favorită. Totul se va rezuma la cât de curat poate schia americanca.
Slalom uriaș masculin – vineri, 15 februarie, ora 15:15 și 18:45
La fel ca și în cazul fetelor, proba masculină are la start un uriaș favorit: Marcel Hirscher. Austriacul care domină Cupa Mondială de sezoane bune este un mare specialist al probei de slalom uriaș ce nu are nevoie de prezentări. De șapte ori la rând câștigător al globului mare de cristal și de cinci ori câștigător al probei, Hirscher are în palmares o medalie olimpică de aur obținută anul trecut, dar și trei medalii mondiale în probă, dintre care una de aur. Austriacul a fost învins o singură dată în acest sezon în proba lui favorită, obținând patru victorii din cinci curse înaintea acestor mondiale.
Cine i-ar putea pune probleme? Răspunsul este: nu mulți. Hirscher este mai degrabă propriul său adversar, însă dintre urmăritori cu siguranță cei mai capabili să obțină o victorie surpriză sunt Alexis Pinturault și Henrik Kristoffersen. Francezul este proaspătul campion mondial din proba de combinată alpină și medaliat cu bronz la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, slalomul uriaș fiind proba sa de bază. De partea cealaltă, Kristoffersen este rivalul tradițional al lui Hirscher din probele tehnice, medaliatul cu argint de la PyeongChang, însă nu a reușit încă să urce pe un podium al Campionatelor Mondiale, chiar dacă în 2017 a încheiat atât slalomul, cât și slalomul uriaș, pe locul 4. Pinturault și Kristoffersen sunt urmăritorii lui Hirscher atât în Cupa Mondială, cât și în clasamentul probei, și cu siguranță vor fi candidați cu șanse bune la podium vineri. O repetare a podiumul de la Jocurile Olimpice, când Hirscher i-a devansat pe cei doi, este foarte plauzibilă.
Alți candidați la o medalie la Are ar putea fi Zan Kranjec, Loic Meillard, Manuel Feller, Stefan Luiz, Thomas Fanara sau Matts Olsson, însă marea lor șansă ar putea apărea numai dacă unul dintre cei trei mari favoriți are o zi mai puțin reușită.
***
Rezultatele din toate probele Campionatelor Mondiale pot fi consultate aici.
Schi Alpin
Lara Gut-Behrami, victorie în coborârea de la Zauchensee
ACUM O ZI
Wengen
Cele mai bune trei coborâri de la Wengen. Norvegianul Aleksander Kilde Aamodt, învingătorul zilei
IERI LA 14:49