Super-G feminin – marți, 5 februarie, ora 13:30
Prima probă de la Campionatele Mondiale de Schi Alpin este cea de super-g rezervată fetelor.
Spre deosebire de probele tehnice, la cele de viteză nu există o favorită covârșitoare. Cu toate acestea, nu trebuie să ascundem faptul că Mikaela Shiffrin este una din schioarele de urmărit în acest prim concurs de la Åre. Americanca domină probele de slalom și slalom uriaș, însă a devenit prolifică și la super-g. Shiffrin a câștigat toate cele trei curse din Cupa Mondială la care a participat în acest sezon și conduce clasamentul probei. Va fi prima oară când aceasta va participa la altă disciplină decât cele două tehnice la Campionatele Mondiale.
Wengen
Victorie ireală la Wengen. Lucas Braathen s-a impus la slalom, după ce a terminat pe 29 manşa întâi
16/01/2022 LA 15:44
Sofia Goggia a ratat prima jumătate a sezonului în urma unei accidentări ce a ținut-o departe de pistă, însă italianca a revenit la timp pentru Campionatele Mondiale și și-a arătat forma în etapa de la Garmisch-Partenkirchen, unde a cules două locuri doi la super-g și coborâre. Chiar dacă revenirea sa abia a început, Goggia este o candidată serioasă la podiumuri la Åre.
Pe lângă Shiffrin și Goggia, în calcul trebuie luate o serie de sportive consacrate care excelează în proba de super-g. Prima dintre acestea ar fi Nicole Schmidhofer, actuala deținătoare a titlului mondial al probei și câștigătoare a unei etape din cele cinci din acest an. Austriaca s-a impus în 2017 la St. Moritz, fiind urmată de Tina Weirather și Lara Gut. Cele două sunt tocmai sportivele care au încheiat sezonul trecut pe primele două poziții la super-g, iar Weirather este într-o formă decentă și în acest an la ceea ce este proba ei favorită. Schioarea din Liechtenstein nu are victorie în acest sezon, însă a urcat de trei ori pe podium în probele de super-g și o secondează pe Shiffrin în clasamentul probei în Cupa Mondială.
Mergând mai departe, Ilka Stuhec trebuie la rândul ei luată în seamă după succesul său de la Val Gardena. Slovena este în formă și va fi o candidată serioasă la podiumuri în ambele probe de viteză. Ragnhild Mowinckel, Viktoria Rebesnburg sau Ramona Siebenhofer au avut momente foarte bune în acest sezon și pot emite și ele pretenții. Nu în ultimul rând, Lindsey Vonn va lua startul în penultima cursă a carierei sale. La 34 de ani și cu 82 de victorii în Cupa Mondială și șapte medalii mondiale în palmares, americanca a decis să-și încheie parcursul în schiul alpin la capătul Campionatelor Mondiale.
Super-G masculin – miercuri, 6 februarie, ora 13:30
Proba masculină are loc o zi mai târziu, miercuri, și lupta pentru medalii pare chiar și mai deschisă decât în cazul celei feminine. Nu mai puțin de șase schiori sunt despărțiți de numai 28 de puncte în vârful clasamentului probei în Cupa Mondială, oricare dintre ei putând obține o medalie miercuri la Åre.
Vincent Kriechmayr conduce acest clasament în ciuda faptului că nu a câștigat o cursă de super-g în acest sezon. Matthias Mayer este al doilea în clasament având un loc doi drept cel mai bun rezultat al anului, în timp ce Dominik Paris, Aksel Lund Svindal și Kjetil Jansrud au fiecare câte o victorie în palmares în acest sezon. Jansrud este singurul dintre aceștia care a urcat pe podiumul probei la Campionatele Mondiale din 2017, atunci când a fost al doilea.
Josef Ferstl a câștigat surprinzător etapa de la Kitzbuhel și trebuie luat în calcul pentru medalii, în timp ce schiori experimentați precum Beat Feuz, Christof Innerhofer sau Hannes Reichelt – campion mondial în 2015 – pornesc la rândul lor cu șanse decente la podium. Cert este că lupta este foarte greu de prezis, iar formele celor mai rapizi schiori din lume au evoluat destul de imprevizibil în acest sezon.
Vorba aceea, orice se poate întâmpla.
Altenmarkt/Zauchensee
Federica Brignone, victorie superbă în Super G-ul de la Zauchensee
16/01/2022 LA 13:02
Wengen
Austriacul Vincent Kriechmayr a câștigat a doua coborâre de la Wengen, din acest weekend
15/01/2022 LA 15:28