De unde să începem? Dacă te uiți la schi alpin, sigur ai auzit de cel puțin două coborâri celebre: Wengen și Kitzbuhel. Ambele urmează în această lună, dar momentan ne concentrăm la cursele din Elveția în timp ce fetele vor participa la Cortina d’Ampezzo la un festival de viteză pitoresc.
Ca în fiecare an, Wengen va găzdui probabil cea mai frumoasă etapă a sezonului din calendarul masculin. Băieții au programate trei probe: combinata alpină vineri, coborârea sâmbătă și slalomul duminică. Primul concurs va fi probabil și cel mai imprevizibil, schiorii având de trecut peste o probă de coborâre și una de slalom pentru a obține victoria în combinata alpină. Dovada este că în ultimii șapte ani am avut șapte sportivi diferiți care au urcat pe prima treaptă a podiumului, Victor Muffat-Jeandet fiind ultimul câștigător al probei.
Apoi, sâmbătă are loc bătălia cea mare, cea pentru victoria din proba de coborâre. Beat Feuz a câștigat anul trecut și elvețianul trebuie considerat principalul favorit și în acest sezon dat fiind că știe celebra pârtie Lauberhorn mai bine ca oricine. Feuz este de altfel liderul clasamentului probei în acest sezon, dar Dominik Paris este unul dintre adversarii săi redutabili după ce a câștigat și coborârea, și super-g-ul de la Bormio în decembrie – ultimele probe de viteză din această stagiune.
Kitzbühel
Kitzbühel | Aleksander Aamodt Kilde s-a impus într-una din cele mai provocatoare coborâri din lume
ACUM 9 ORE
Duminică, Marcel Hirscher este așteptat să fie marele favorit în proba de slalom. Austriacul este din nou într-o formă de excepție în probele tehnice, fiind de altfel câștigătorul ultimelor trei concursuri, la Zagreb și Adelboden. Tot Hirscher s-a impus și anul trecut la Wengen, însă trebuie notat că marele lui rival, Henrik Kristoffersen, are la rândul său două victorii aici, în 2016 și 2017.
Trecând la calendarul feminin, Cortina d’Ampezzo va fi gazda a trei curse de viteză în acest weekend – două de coborâre, vineri și sâmbătă, dar și una de super-g, duminică. Lindsey Vonn revine în Cupa Mondială după ce a fost nevoită să lipsească tot sezonul până acum din cauza unei accidentări. Americanca, aflată la ultimul său sezon în sport, țintește victorii care să o apropie de recordul all-time deținut de Ingemar Stenmark, dar forma sa este cu totul necunoscută.
Vonn are un istoric de rezultate excepționale la Cortina, unde a câștigat nu mai puțin de 12 curse de-a lungul timpului, inclusiv una din coborârile de sezonul trecut, și va fi una dintre numeroasele schioare de urmărit în weekend. Altele pot fi Tina Weirather, sau Ilka Stuhec specialiste ale disciplinelor de viteză, dar și Nicole Schmidhofer, care conduce clasamentul probei de coborâre în Cupa Mondială. Mikaela Shiffrin va participa la rândul ei la super-g-ul de duminică, fără să ia parte și la coborâri.
Cu șase curse programate în trei zile, weekendul de schi alpin va fi unul de excepție.
Program transmisiuni TV:
Vineri, 18 ianuarie:
Ora 11:30 – Combinată alpină masculin (slalom) – Wengen – Eurosport 2
Ora 12:45 – Coborâre feminin – Cortina d’Ampezzo – Eurosport 2
Sâmbătă, 19 ianuarie:
Ora 11:30 – Coborâre feminin – Cortina d’Ampezzo – Eurosport 2
Ora 13:00 – Coborâre masculin – Wengen – Eurosport 2
Duminică, 20 ianuarie:
Ora 11:00 – Slalom masculin (manșa 1) – Wengen – Eurosport 2
Ora 12:15 – Super-G feminin – Cortina d’Ampezzo – Eurosport 2
Ora 13:45 – Slalom feminin (manșa 2) – Wengen – Eurosport 2
Toate probele Cupei Mondiale de Schi Alpin se pot urmări pe Eurosport Player.
Beijing 2022
Un jamaican, calificat în premieră la Jocurile Olimpice de iarnă în proba de schi alpin
19/01/2022 LA 05:51
Beijing 2022
Beijing 2022 | Federaţia Română de Schi Biatlon, fermă în cazul Ania Caill: Sportiva rămâne acasă
18/01/2022 LA 19:47