De MARIAN URSESCU
Alexander Bolshunov a câștigat patru medalii la Jocurile Olimpice de la PyeonChang 2018, dar niciuna de aur. La Beijing, rusul a depășit toate așteptările. El a ajuns la cinci podiumuri olimpice, dar dintre acestea, trei au fost pe prima treaptă!
La 25 de ani, a devenit cel mai tânăr atlet, bărbat sau femeie, din orice sport, care a câștigat cel puțin nouă medalii la Jocurile Olimpice de iarnă.
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Women's 30km Mass Start
20/02/2022 LA 06:12
Sâmbătă dimineața, Bolshunov a sprintat spre a treia medalie olimpică de aur într-o cursă de schi fond cu start în bloc, care ar fi trebuit să aibă 50 km. Cum la start termometrele arătau minus 20 de grade, iar vântul bătea destul de puternic, s-a descis scurtarea cursei la 30 kilometri.
Federația Internațională de Schi a declarat că decizia a fost luată „pentru siguranța sportivilor, pentru a reduce timpul de expunere a competitorilor în condiții extreme”.
Bolshunov a făcut parte dintr-o evadare de cinci oameni pe ultimul kilometru. La intrarea pe stadion, l-a depășit însă pe conaționalul său, Ivan Yakimushkin și pe norvegianul Simen Hegstad Krueger. A terminat cursa într-o oră, 11 minute și 32 de secunde. Rusul a mai câștigat aurul la skiatlon și ștafetă la Jocurile de la Beijing. A luat argint la proba de schi clasic pe 15 kilometri și bronz la sprintul pe echipe.
Liderul Cupei Mondiale, Johannes Hoesflot Klaebo a pierdut legătura cu sportivii aflați în față, la aproximativ 33 de minute de la startul cursei. A abandonat cu aproximativ 7,9 kilometri înainte de final.

Bolshunov i-a invitat pe ziariști cu el la antrenament

Bolshunov a părut destul de deranjat când a fost întrebat, la finalul uneia dintre curse, de ce sportivii ruși concurează încă sub steagul Comitetului Olimpic Rus.
”Faceți aluzii la dopaj... acest lucru nu ar trebui să aibă nicio legătură cu sportul”, a spus Bolshunov.
„Avem sportivi curați, sportivi curați care sunt la Olimpiade care fac teste antidoping aproape în fiecare zi. Trebuie să completăm formulare indicând unde ne vom antrena, la ce oră, arătăm fereastra de timp când putem face un test, când vom călători, dacă folosesc un avion sau un tren dintr-un loc în un alt.
Cred că este greșit să puneți aceste întrebări. Nu obții aceste rezultate dintr-o dată, nu devii campion olimpic, e nevoie de ani și ani de antrenament”, a declarant Bolshunov.
Rusul i- invitat pe jurnalişti să participe la sesiuni de antrenament pentru a demonstra cât de mult lucrează echipa Rusiei de schi fond.
„După ce vedeți cum ne antrenăm, cred că dumneavoastră și publicul dumneavoastră nu vor mai pune niciodată aceste întrebări”, a încheiat Bolshunov.
Beijing 2022
Cross Country Skiing Men's Mass Start - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 12:03
Beijing 2022
Alexander Bolshunov, al 3-lea aur la Beijing! Rusul a câștigat proba de 30 de kilometri liber
19/02/2022 LA 08:21