Din septembrie 2019 vorbim despre performanțele lui Hirscher la trecut, austriacul decizând să se retragă, la doar 30 de ani. Demersul său i-a luat prin surprindere pe toți iubitorii sporturilor de iarnă, însă austriacul a vrut să iasă de sub lumina reflectoarelor în glorie, după un nou sezon de Cupă Mondială pe care l-a dominat autoritar. În stagiunea 2018-2019, sportivul din țara valsului a cucerit generalul în Cupa Mondială, dar și globurile mici pentru slalom și slalom uriaș. În plus, el devenise campion miondial la Are, la slalom, cucerind totodată și un argint, la slalom uriaș.
"Nu e ca și cum schimb joburile, ci ca și cum viața se schimbă total de pe o zi pe alta. Am reflectat pentru două săptămâni înainte să iau o hotărâre, există regrete, dar cred că am luat decizia corectă, deși nu a fost deloc ușor. Mi-am dorit mereu să renunț într-o perioadă în care știu că încă mai pot câștiga concursuri", a spus Hirscher într-o conferință de presă care a fost transmisă în direct de cele mai importante posturi de televiziune din Austria.
https://i.eurosport.com/2019/09/04/2670050.jpg
Schi
Cea mai bună schioare a României n-a fost pusă pe lista pentru CM. Ministrul Novak a intervenit
27/01/2021 LA 17:12

Marcel Hirshcer, omul record

Marcel Hirscher părăsește luminile reflectoarelor cu un palmares demn de invidiat. Cele 8 victorii la rând în Cupa Mondială reprezintă un record absolut, niciodată un shior nereușind să domine atât de clar probele tehnice din schi. El, totuși, nu a reușit să doboare recordul all-time de victorii în Cupa Mondială, oprindu-se la "doar" 67. Pe primul loc în această ierarhie rămâne un alt sportiv legendar, sudedezul Ingemar Stenmark. Acesta a evoluat la cel mai înalt nivel o perioadă mult mai lungă decât Hirscher (între 1973 și 1989) și a adunat 86 de victorii.
Pe lângă succesele din Cupa Mondială, austriacul a devenit unul dintre cei mai medaliați schiori din istorie la Campionatele Mondiale. A cucerit 11 medalii, dintre care 7 de aur. La Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang 2018, Hirscher și-a completat palmaresul impresionant și cu singurele medalii de aur care îi lipseau din CV-ul incredibil. A cucerit două medalii din cel mai prețios metal la slalom și la combinată.
Modul în care Hirscher a dominat Cupa Mondială în ultimele sezoane a fost unul remarcabil, el câștigând de fiecare dată cu mai mult de 470 de puncte avans față de al doilea clasat. De altfel, cu o singură excepție - sezonul 2011-2012 -, când austriacul a câștigat primul său glob mare cu un avans de doar 5 puncte, toate celelalte sezoane au fost la discreția sa.
De menționat că în decizia de a se retrage a contat și faptul că Hirscher se temea de o eventuală accidentare gravă. A văzut probabil la Lindsey Vonn ce coșmar înseamnă problemele medicale și a decis că nu vrea să mai riște.
"Cred că am fost cu adevărat norocos, nu am suferit vreo accidentare gravă. Și acest lucru a contat în decizia de a mă retrage, voiam să termin cu sportul fără a avea vreo problemă de sănătate majoră. Vreau să pot juca fotbal cu fiul meu, să urc munții și să fac o mulțime de alte lucruri. Iar o accidentare gravă mi-ar fi barat toate aceste obiective", a mai spus Hirscher.

Performanțele lui Marcel Hirscher

  • 3 medalii olimpice (două de aur)
  • 11 medalii la Campionatele Mondiale (7 de aur)
  • 67 de victorii în cupa Mondială (plus alte 71 de prezențe pe podium)
  • 8 Globuri Mari de Cristal
  • 12 Globuri Mici de Cristal (6 la slalom, 6 la slalom uriaș)
Rămânem cu regretul că un sportiv precum Hirscher a ales să se retragă la doar 30 de ani, când mulți alții abia ajung la maturitatea sportivă, dar nu putem fi altfel decât recunoscători că l-am văzut în acțiune pe cel mai mare schior din toate timpurile.
Schi
Johanna Bassani a încetat din viață, la doar 18 ani! Varianta vehiculată privind moartea sa
12/05/2020 LA 13:35
Schi
Furio Lescarini, un fost schior italian, găsit decedat în locuința sa
25/04/2020 LA 11:51