Articol scris de Marian Ursescu
Delegaţia României pentru Campionatele Mondiale de scrimă de la Cairo (15-24 iulie) include 18 sportivi (12 fete şi 6 băieţi).
România participă cu echipe complete la sabie masculin, sabie feminin, floretă feminin şi spadă feminin, la care se adaugă doi sportivi în proba individuală de spadă masculin.
Scrimă
Maria Boldor: "Simt Parisul mai aproape! Medalia asta îmi dă multă încredere!"
20/07/2022 LA 19:13
Echipa de sabie masculin, locul 5 la Europenele din Antalya (17-22 iunie), are cele mai mari şanse de a urca pe podium. Sabrerii Răzvan Ursachi şi Iulian Teodosiu, locurile 5-6 în concursul individual european, pot face de asemenea o figură frumoasă şi în concursul individual de la Mondiale. FR de Scrimă a stabilit însă obiectiv obținerea unui loc între primele șase doar, având în vedere schimbarea de generații din echipele ”tricolore”.
Întrecerile de la Cairo au loc pe International Stadium, o arenă indoor polivalentă, cu o sală principală de 20.000 locuri. Capitala Egiptului a mai găzduit Mondiale de juniori în 1962 şi în 2021.
La Mondialele din 2019 de la Budapesta, România a obţinut o medalie de bronz prin Bianca Pascu, la sabie individual.
Ultimele titluri mondiale cucerite de România sunt la cele pe echipe la spadă feminin (2010, 2011) şi cel de la sabie masculin (2009). Ultima ediție fără medalie pentru delegația României a fost la Leipzig 2017.

7 români în prima zi a competiției

Șapte sportivi români intră în competiție în calificările pentru tabloul principal, la spadă feminine și la sabie masculine, în prima zi a întrecerilor de la Cairo.
La spadă feminin sunt 161 de sportive înscrise în competiție, iar primele 16 din clasamentul mondial sunt exceptate de la calificări. Astfel, au fost formate 21 de grupe (19 grupe de 7 sportive, 2 grupe de 6 spadasine).
România le va avea pe planșă pe Bianca Benea (grupa 17), Greta Vereș (grupa 19), Alexandra Predescu (grupa 5) și Cristina Constantinescu (grupa 11). Asalturile elevelor lui Robert Rigo și Adrian Colcișcă încep la ora 10:00.
La sabie masculin, Iulian Teodosiu este unul dintre cei 16 sportivi care sunt calificați direct pe tabloul principal grație clasamentului mondial, Iulian este pe locul 11. În competiția de calificare sunt 149 de sabreri împărțiți în 19 grupe de 7 sportivi.
România îi are în grupe pe Răzvan Ursachi (grupa 14), George Dragomir (grupa 13) și Codrin Cozmuleanu (grupa 6). Asalturile sportivilor antrenați de rareș Dumitrescu și Marius Gălățanu încep de la ora 14:00.
Tiberiu Dolniceanu și Rareș Dumitrescu, doi foști campioni mondiali și vicecampioni olimpici, sunt acum antrenori la lotul national. Tibi Dolniceanu antrenează echipa de spadă fete, iar Rareș Dumitrescu pe cea de sabie masculin.
În istoria Campionatelor Mondiale de scrimă, România ocupă locul 9 la general, după numărul de medalii. România are 13 medalii de aur, 22 de argint și 30 de bronz.

Componența lotului de scrimă la Mondialul de la Cairo

  • Sabie masculin: Iulian Teodosiu, Răzvan Ursachi, George Dragomir, Codrin Cozmuleanu. Antrenor Rareș Dumitrescu
  • Sabie feminin: Sabina Martiș (Steaua), Ilinca Pantiș, Maria Matei, Tania Luțea (Steaua). Antrenor Tiberiu Dolniceanu
  • Spadă feminin: Alexandra Predescu (Steaua), Bianca Benea, Cristina Constantinescu (Steaua), Greta Vereș (Steaua). Antrenor Rigo Robert.
  • Floretă feminin: Emilia Corbu, Mălina Călugăreanu (Steaua), Maria Boldor (Steaua), Andreea Dincă (Steaua). Antrenor Ana Pavel
  • Spadă masculin: Adrian Szilagyi, Alex Oroian

Ultimele medalii cucerite de România la Mondiale

  • Bianca Pascu - bronz la sabie individual, în 2019
  • Ana Maria Popescu - argint la spadă individual, în 2018; bronz pe echipe la sabie, în 2016; argint pe echipe la spadă, în 2015
  • Tiberiu Dolniceanu - bronz la sabie, în 2015
Scrimă
Maria Boldor a pierdut în semifinalele de la Cairo, dar rămâne cu medalia de bronz la floretă
19/07/2022 LA 15:27
Scrimă
Iulian Teodosiu a cucerit medalia de bronz în turneul individual de sabie la Mondialele din Egipt
18/07/2022 LA 16:40