Articol scris de Cezara Paraschiv
Atlanta 1996, ediția centenarului olimpic, a furnizat o dublă premieră pentru delegația României: Laura Badea câștiga primul și unicul aur la feminin al scrimei românești într-o probă individuală, pe 22 iulie 1996, iar acest sport aducea pentru prima dată în istorie aur și argint la aceeași ediție a Jocurilor.
La Atlanta, toate cele patru medalii de aur, din totalul de 20 ale delegației României, fuseseră aduse de sportul feminin: două bărci din canotaj (dublu vâsle categoria ușoară și celebra noastră barcă de 8+1), Laura Badea - la floretă și Simona Amânar, în concursul de sărituri, la gimnastică artistică.
Tokyo 2020
Tokyo 2020: Top 3 scrimeri la Jocurile Olimpice
09/04/2021 LA 08:53
https://i.eurosport.com/2020/07/22/2853889.jpg
Medalia Laurei Badea a fost chiar prima obținută de delegația României la Atlanta. „M-am trezit foarte devreme în dimineața aceea. Eram pregătită și nu aveam alt gând în cap decât că vreau să câștig. Era gândul pe care-l aveam înainte de orice concurs”, a rememorat fosta floretistă, pentru “Gazeta Sporturilor”, la startul pandemiei de coronavirus. „Dacă aveam emoții? Eu aveam nervi în stomac înainte de orice concurs. În plus, aveam tot felul de dureri. Mă durea capul, îmi venea să vomit. Domnul Petruș îmi spunea înainte să apuc să-i spun eu ceva: «Știu, Laura, te doare capul». Dar toate simptomele astea fantomă dispăreau ca prin minune după ce reușeam să dau prima tușă”, a adăugat Laura Badea.
Durerea a fost reală, totuși, la Atlanta, pentru Laura Badea. Cu trei zile înainte de startul-propriu zis al concursului olimpic, la un antrenament, duelându-se cu o sportivă din Tunisia, își dăduse peste cap degetul mare al mâinii stângi - mâna de bază. „Era un sentiment oribil, să ajungi până acolo și să fii nesigur pe corpul tău”, a mai mărturisit Laura Badea pentru sursa citată.
Laura Badea și-a evitat coechipiera, dar a avut mult de furcă în semifinale, cu o italiancă
Româncele ar fi trebuit să se dueleze între ele în turul trei, însă Reka Szabo nu a ajuns la duelul cu Laura. În cele din urmă, tabloul i-a sos în cale Laurei Badea două italience în meciurile decisive pentru medalii.
https://i.eurosport.com/2020/06/07/2829550.jpg
Cel mai greu din tot concursul a fost duelul din semifinale, cu Giovanna Trillini, care i-a dat fiori la propiu: primele șase tușe i-au aparținut, iar Laura a răzbit la limită, la tușă decisivă, 15-14. „Mă călca în picioare. Mă simțeam amorțită. Sentimentul care mă domina era o jenă adâncă față de antrenorul meu, domnul Petruș. Asta m-a scos din șoc și m-a făcut să-mi schimb atitudinea. Am recuperat și am ajuns în finală”, a povestit Laura Badea pentru “Gazeta Sporturilor”.

Parcursul Laurei Badea spre titlul olimpic, Atlanta 1996

Turul 1 - liber
Turul 2 Laura Badea – Lilach Parisky (Israel) 15-5
Turul 3 Laura Badea – Adeline Wuilleme (Franța) 15-6
Turul 4 Laura Badea – Aida Mohamed (Ungaria) 15-8
Semifinale Laura Badea – Giovanna Trillini (Italia) 15-14
Finală Laura Badea – Valentina Vezzali (Italia) 15-10
Într-un interviu acordat pentru “ProSport”, la două decade după succesul de Atlanta, Laura Badea povestea cum gândul i-a alunecat de îndată spre ‘ai ei’. “M-am gândit la părinţii mei, în special la tata. El a crezut foarte mult în mine şi, din păcate, nu a apucat să vadă succesul meu de la Atlanta. Apoi m-am gândit că în sfârşit am învins-o pe Valentina Vezzali! A fost un sentiment foarte plăcut, dar pe moment nu îţi dai seama de măreţia succesului. Abia peste două-trei zile am realizat ce performanţă am reuşit şi m-am bucurat că nu a fost doar un vis”, mărturisea Laura Badea.
https://i.eurosport.com/2020/07/22/2853894.jpg
Primul care a îmbrățișat-o după marea finală a fost Mihai Covaliu, cel care, patru ani mai târziu, avea să aducă primul aur pentru sabia românească. Valentina Vezzali, învinsa Laurei Badea din finala de la Atlanta, a fost o sportivă longevivă, care și-a încheiat cariera doar în momentul în care a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016.
Ultimele medalii ale Laurei Badea au fost din cel mai prețios metal: aur la individual şi cu echipa la Europenele de la Copenhaga, din 2004, an în care s-a şi retras.
Carismatică și elegantă în egală măsură, Laura Badea a fost unul dintre cei șase sportivi români incluși în Hall of Fame-ul FIE, în topul celor mai valoroși 100 de scrimeri din toate timpurile. “Prima dragoste” a fost handbalul, însă scrima i-a cucerit cu rapiditate inima, pentru că îi poziționa veșnic adversarul în față, înaintea ochilor, iar provocarea de a găsi procedeul potrivit pentru a-i învinge garda a fost mereu o provocare pe gustul său.
De la vârsta de 11 ani, atunci când am început scrima la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Bucureşti sub îndrumarea doamnei Popescu Rodica, visul meu a fost să ajung la Jocurile Olimpice. Toată cariera mea s-a bazat pe câteva valori simple, dar pe care le trăiesc în mod autentic. Sunt orientată către rezultate, pornesc de la o viziune, dar o materializez printr-un plan concret şi foarte multă muncă.
Laura Badea, în scrisoarea de intenție prin care își anunța candidatura pentru funcția de președinte FR Scrimă, în martie 2017

Palmaresul Laurei Badea

  • 1992 – bronz pe echipe la JO de la Barcelona
  • 1993 – bronz la individual la CE de la Linz
  • 1993 – argint cu echipa la CM de la Essen
  • 1994 – aur cu echipa la CM de la Atena
  • 1994 – argint la individual la CE de la Cracovia
  • 1995 – aur la individual la CM de la Haga
  • 1995 – argint cu echipa la CM de la Haga
  • 1996 – aur la individual şi argint cu echipa la JO de la Atlanta
  • 1996 – aur la individual la CE de la Limoges
  • 1997 – argint cu echipa la CM de la Cape Town
  • 1997 – aur la individual la CE de la Gdansk
  • 1998 – argint cu echipa la CM de la La Chaux De Fonds
  • 1999 – bronz la individual şi argint cu echipa la CE de la Bolzano
  • 2000 – argint la individual şi cu echipa la CE de la Moscova
  • 2002 – bronz cu echipa la CM de la Lisabona
  • 2003 – bronz cu echipa la CM de la Havana
  • 2004 – argint cu echipa la CM de la New York
  • 2004 – aur la individual şi cu echipa la CE de la Copenhaga

Palmaresul olimpic al României la scrimă, sport inclus în programul JO încă de la prima ediție, din 1896:

4 medalii de aur
  • Mexico City 1968 - Ion Drâmbă, floretă individual
  • Atlanta 1996 - Laura Badea, floretă individual
  • Sydney 2000 - Mihai Covaliu, sabie individual
  • Rio 2016 - Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Loredana Dinu, Simona Pop, spadă echipe
5 medalii de argint
  • Melbourne 1956 - Olga Orban, floretă individual
  • Los Angeles 1984 - Aurora Dan, Marcela Moldovan, Rozalia Oros, Elisabet Tufan, Monica Weber, floretă echipe
  • Atlanta 1996 - Laura Badea, Claudia Grigorescu, Roxana Scarlat, Reka Szabo, floretă echipe
  • Beijing 2008 - Ana Maria Brânză, spadă individual
  • Londra 2012 - Tiberiu Dolniceanu, Rareș Dumitrescu, Alexandru Sirițeanu, Florin Zalomir, sabie echipe
7 medalii de bronz
  • Roma 1960 - Maria Vicol, floretă individual
  • Mexico City 1968 - Ileana Drâmbă, Olga Orban, Ana Pascu, Ecaterina Stahl, Maria Vicol, floretă echipe
  • Munchen 1972 - Ileana Gyulai, Olga Orban, Ana Pascu, Ecaterina Stahl, floretă echipe
  • Montreal 1976 - Dan Irimiciuc, Corneliu Marin, Marin Mustață, Alexandru Nilca, Ioan Pop, sabie echipe
  • Los Angeles 1984 - Alexandru Chiculiță, Corneliu Marin, Marin Mustață, Ioan Pop, Vilmoș Szabo, sabie echipe
  • Barcelona 1992 - Laura Badea, Roxana Dumitrescu, Claudia Grigorescu, Reka Szabo, Elisabeta Tufan, floretă echipe
  • Beijing 2008 - Mihai Covaliu, sabre individual
Tokyo 2020
Jocurile Olimpice 2020: Evoluția scrimei
09/04/2021 LA 08:44
Tokyo 2020
Jocurile Olimpice 2020: Execuție impresionantă a Anei Maria Popescu în finala pe echipe la spadă
08/04/2021 LA 13:37