Ana Maria Popescu (36 ani) este singura campioană olimpică din delegația României prezentă la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Ea este printre primele sportive din delegație care intră în concurs, dar și printre primele care vor pleca acasă, indiferent cum se va termina proba. Medaliata cu aur la Rio 2016 va concura pe 24 iulie, la fel ca și Robert Teodosiu, al doilea reprezentant al României la scrimă. Ambele concursuri, de spadă feminin, respectiv sabie masculin, vor începe la ora 03:00 (ora României). Preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Marius Florea, că este convins că o medalie este un obiectiv realizabil.
Pentru Ana Maria Popescu nu este însă o problemă că va termina devreme cu emoțiile la Tokyo și chiar vrea să ofere un impuls și celorlalți colegi din delegație prin evoluția ei. "Țin minte foarte bine exemplul Alinei Dumitru, care a concurat în prima zi la ediția din Beijing 2008. A și câștigat medalia de aur. Dacă voi concura prima și voi ieși din competiție cu fruntea sus și cu zâmbetul pe buze, atunci va fi în regulă. Sperăm că toți cei care vom concura în data de 24 să avem rezultate bune și să le dăm așa un imbold și un impuls și colegilor noștri, pentru că știu cum este să aștepți să se spargă gheața", a declarat spadasina într-un interviu acordat pentru TVR.

Ana Maria Popescu: "Pentru mine, cea mai aproape de suflet mi-a rămas ediția de la Atena din 2004"

Tokyo 2020
Ana Maria Popescu, după JO de la Tokyo! "Sportivii români nu știu să se bucure de rezultat"
16/08/2021 LA 09:30
Sportiva de la CSA Steaua participă la a cincea ediție a Jocurilor Olimpice. Deși este cea mai titrată sportivă din lot la întrecerile olimpice, Ana Maria Popescu spune că toți sportivii sunt egali în Satul Olimpic: "Nu contează ce am făcut înainte. Contează doar ce vom face de această dată. Cumva sunt puțin invidioasă pe cei care debutează la Jocurile Olimpice. Pentru mine, cea mai aproape de suflet mi-a rămas ediția de la Atena din 2004, unde chiar dacă nu am contat în competiție, am gustat așa puțin din ce înseamnă sportul de cea mai înaltă performanță".
https://i.eurosport.com/2021/03/30/3020495.jpg
Avantaj sau dezavantaj că Jocurile Olimpice au fost amânate cu un an? "Asta vom vedea în data de 24 iulie. La momentul respectiv am spus OK, mai am încă un an în care să mă bucur de scrimă. Nu am apucat să mă bucur pe deplin pentru că noi nu am avut competiții. Am avut o singură competiție oficială în toată această perioadă. Pe de altă parte, dacă stau bine și mă gândesc, înseamnă încă un an de uzură, intervenția de la genunchi pe care am avut-o. Chiar și acum, după 14 ore de zbor, a trebuit să am câteva zile de recuperare, dar toate acestea vor fi uitate în ziua competiției și sper ca experiența să lucreze în favoarea mea", a răspuns campioana olimpică.
Ana Maria Popescu a vorbit și despre atmosfera din Satul Olimpic: "Se simte că trăim altfel de vremuri. Toate restricțiile, toate etapele pe care trebuie să le parcurgem începând de dimineață de la prima oră cu testările. Trebuie să introducem temperatura și anumite detalii în aplicație. Avem așa o rutină zilnică, abia ulterior ne putem duce fiecare la treaba lui, la sălile de antrenament. Dar în general este OK. Cumva, în primele zile, întotdeauna fiecare sportiv este concentrat pe ce are de făcut, nu prea simți nimic din ce se întâmplă în jurul tău, fiecare merge pe traseul lui foarte bine definit".
Reprezentanții României la scrimă își vor afla azi drumul spre fazele finale ale întrecerilor, după tragerea la sorți. "Dacă sunt bine cu mine și voi arăta scrima pe care etalat-o în cantonamentul de la Izvorani, lucrurile nu au de ce să nu meargă bine. Tragerea la sorți contează foarte puțin. Dacă vrei să ieși învingător din competiție, trebuie să îți calculezi fiecare pas, fiecare tușă, indiferent de adversarul din fața ta", a susținut Ana Maria Popescu.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Tokyo 2020
"Acesta este următorul meu obiectiv ambițios!" Ce planuri are Ana-Maria Popescu după JO de la Tokyo
11/08/2021 LA 16:04
Tokyo 2020
Ana-Maria Popescu a făcut pace cu Eduard Novak. Mesaj de mare campioană şi de mare patriotă
29/07/2021 LA 10:14