Articol scris de Cezara Paraschiv
"Cred că am fost cel mai natural și carismatic jucător care a ținut vreodată tacul în mână. Cred că prezența mea în jurul mesei era uneori fermecătoare. Captiva oamenii. Și nu zic asta pentru a-mi mângâia ego-ul. E ceea ce oamenii îmi spun. Mă oprește lumea pe stradă în fiecare zi și îmi spune <<când te reîntorci, Alex? Când le vei mai arăta celor care pretind că sunt jucători de snooker cum se joacă?>>", declara Alex Higgins, cu doar câteva luni înainte să moară. Deși suna arogant, nimeni nu l-ar contrazice.
Dublu campion mondial, în 1972 și 1982, de alte două ori finalist la Crucible, Alex Higgins cel de la masa de snooker, jucătorul, era ușor de descris. Un jucător genial, cu o viteză incredibilă, dar care nu a câștigat nici pe departe cât ar fi trebuit și ar fi putut să o facă. A ratat urcarea pe primul loc în clasamentul mondial, după a doua sa victorie de la Crucible, fiind sancționat disciplinar, după ce s-a descoperit că, la un moment dat pe durata turneului, refuzase să părăsească complexul când a fost înștiințat că e ora închiderii, iar printre altele, urinase într-un ghiveci și amenințase un paznic. Publicul îl adora totuși. Ca pe un zeu.
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
"Uraganul" a schimbat fața snookerului, transferând sportului la începutul anilor 1980 capitalul de popularitate de care se bucura. Începuse joaca cu tacul la 11 ani, iar la 22 de ani se încorona deja campion mondial. A rămas cel mai tânăr campion mondial al snookerului până în 1991, când la porțile “Regatului Crucible” a bătut Stephen Hendry, câștigând prima din șapte coroane mondiale, la 21 de ani și 106 zile(Alex Higgins preluase ștafeta de cel mai tânăr campion de la Joe Davis, care se încoronase la 26 de ani și 27 de zile).
Chiar și în arena de snooker apărea adesea un Alex Higgins crud, violent ca un antierou din filmele Hollywoodiene
Publicul l-a iubit pe Alex Higgins pe de-a-ntregul. Deși nord-irlandezul era un alcoolic notoriu. Și un fumător înrăit.
Fanii l-au iubit și când “Uraganul” aducea boxul în pretențioasele arene de snooker. Un incident celebru s-a consumat în 1986, când, la Campionatul Regatului Unit, Alex Higgins a lovit cu capul, berbecește, un arbitru. Patru ani mai târziu, după eliminarea din primul tur al ediției 1990 a Campionatului Mondial, Alex Higgins i-a dat un pumn în stomac ofițerului de presă al turneului, Colin Randle, chiar în sala conferințelor de presă. Pentru că în urmă cu doar câteva săptămâni, la World Cup, amenințase că va plăti pe cineva să îl împuște pe coechipierul său Dennis Taylor, Alex Higgins a fost suspendat pentru următorul sezon din snookerul profesionist.
https://i.eurosport.com/2020/07/24/2854964.jpg
Care a fost cel mai șocant moment al carierei lui Alex Higgins? Cel în care și-a umplut singur piciorul de gloanțe? Cel în care i-a dislocat maxilarul uneia dintre efemerele sale iubite? Sau faptul că a pierdut un titlu mondial în fața lui Ray Reardon pentru că “a fost beat în trei dintre sesiunile finalei” – după cum susține galezul poreclit “Dracula”? Sau felul în care a ajuns să moară falit un geniu al unui sport, în general, bogat?
“Uraganul” se aprindea din orice, iar Willie Thorne, recent decedat și el, recunoștea că, de câteva ori, a vrut “să-i dea vreo două lovituri sub centură”.
Alex Higgins și declinul cu 80 de țigări pe zi
“Belfast Telegraph” dezvăluia că Alex Higgins fuma câte 80 de țigări pe zi în timpul carierei. În 1989, după ce câștiga Mastersul Irlandei, în fața unui anume Stephen Hendry, Higgins s-a retras oficial din snooker.
La fel ca și Jimmy White, Alex Higgins a primit porecla “The People’s Champion”, dar doar pentru popularitatea sa, în timp ce bunul său prieten – ori singurul său prieten adevărat, cum scrie astăzi “Daily Mail” într-un articol-tribut, primise acest alint pentru a îndulci amarul celor șase finale de Mondial pierdute. La scurt timp după retragerea oficială, au început problemele majore de sănătate pentru nord-irlandez. În 1994 și 1996, medicii au fost nevoiți să îi scoată formațiuni canceroase din gură. Apoi, în 1998, a venit diagnosticul de cancer la gât.
Fără să ezite, Alex Higgins a arătat cu degetul înspre producătorii de tutun, care pompau sute de mii de lire sterline în snooker în perioada de început a acestui sport. Totuși, Higgins nu a acceptat niciun moment să se lase de fumat! Pe de o parte, dădea în judecată conducerea snookerului și turneele, apărea în 1999 într-un documentar al BBC1 - “Tobacco Wars”, dar pe de altă parte continua să se otrăvească, spre disperarea foștilor colegi.
Alex Higgins a murit fără dinți în gură, având greutatea unui copil
Alex Higgins a iubit în egală măsură cocaina și marijuana, iar tratamentul agresiv folosit pentru a-și trata cancerul l-a adus, după 12 ani de suferință, într-o formă fizică deplorabilă: își pierduse toți dinții din gură, ajunsese să mai cântărească doar 44 de kilograme, fiind declarat malnutrit după moarte, potrivit “Daily Mail”. Controversatul jucător nu mai putuse vorbi decât șoptit în ultimii ani de viață, însă declara constant, până înainte de moarte: acum nu sunt prea sănătos, dar mi-aș dori să revin în snookerul profesionist.
https://i.eurosport.com/2015/04/22/1462435.jpg
Când prietenii au strâns 20.000 de lire sterline pentru a plăti costurile facturii medicale pentru ca Alex Higgins să își recapete o dantură decentă și să nu mai fie dependent de mâncarea pasată ca pentru bebeluși, medicii au fost nevoiți să refuze, declarându-l pe Higgins prea slăbit pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale. În cele din urmă, aAlex Higgins s-a întors, totuși, ca o stafie la masa de snooker, având câteva apariții în Circuitul Legendelor.
Era evident că nu mai avea nicio abilitate. Totul a fost stors din el, dar oamenii veneau în număr mare să-l vadă jucând. Îi datorăm multe pentru ceea ce a făcut pentru acest sport. - Willie Thorn, comentator sportiv și fost jucător de snooker
"Am nouă vieți, iubire!"
Jimmy White a relatat câteva episoade halucinante cu “Uraganul” Alex Higgins, pentru “Daily Mail”. Englezul în vârstă de 58 de ani a recunoscut că a fost coleg de beție cu Alex Higgins și a povestit cum, într-o noapte, după câteva pahare de alcool, s-au urcat amândoi în mașină. White a pierdut controlul mașinii și a lovit, ușor, un zid, însă pentru că nu purta centura de siguranță, prietenul său a zburat din mașină, fix prin parbriz. Alex Higgins i-a strigat atunci, chiar cu entuziasm: “Am nouă vieți, iubire! Am nouă vieți!”
La scurt timp, de cum a intrat pe ușa casei, Higgins l-a provocat pe Jimmy White să joace snooker, pariind 3.000 de lire sterline pe fiecare joc.
Pentru oamenii din acest sport, era o sursă constantă de ceartă. Era un rebel, dar pentru publicul larg era ca o gură proaspătă de aer care îi atrăgea în joc. A fost o sursă de inspirație pentru generația mea. A trăit și a respirat prin snooker - Steve Davis
Alex Higgins a fost una dintre adevăratele surse de inspirație pentru mine. Este o legendă în snooker și ar trebui să fie amintit întotdeauna ca cel mai bun jucător de snooker din toate timpurile - Ronnie O'Sullivan
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57