UK Championship este al unsprezecelea turneu pe puncte din actualul sezon, fiind unul dintre cele mai prestigioase și istorice turnee după Campionatul Mondial, iar alături de Masters formează „Tripla Coroană”. A luat naștere în anul 1977, prima finală fiind câștigată de irlandezul Patsy Fagan, în timp ce Steve Davis este jucătorul cu cele mai multe succese, reușind să cucerească de șase ori titlul de campion.
În 1993, la doar 17 ani, Ronnie O’Sullvan a devenit cel mai tânăr jucător care a cucerit titlul de campion și cel mai tânăr jucător care a câștigat vreodată un turneu pe puncte. Finala de anul trecut a fost una sută la sută engleză, Mark Selby, obținând victoria în fața lui O’Sullivan, scor, 10-7.
Cei doi pornesc ca mari favoriți înainte de startul turneului de anul acesta, Selby fiind lider detașat în clasamentul mondial, în timp ce O’Sullivan ocupă poziția a patra în topul snooker-ului profesionist.
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
Ultimul success a lui Selby datează de la începutul lunii noiembrie, când, în Turneul International de la Daqing, numărul 1 mondial l-a învins în finală pe nord irlandezul Mark Allen scor, 10-7. De cealaltă parte, O’Sullivan a câștigat Masters-ul de la Shanghai după ce a trecut în finală de un alt favorit, Judd Trump.
Trump, locul doi mondial, a avut o evoluție mai puțin bună în ultimul turneu la care a luat parte, fiind eliminat încă din primul tur la Open-ul Nord Irlandez de către Stuart Carrington, însă dacă ținem cont că înainte de turneul de la Belfast a fost finalist la Shanghai cu o serie de meciuri în care câștigat 23 de jocuri la rând, el trebuie să fie unul dintre candidații serioși la câștigarea Campionatului Regatului Unit.
Mark Williams din Țara Galiilor, este un alt jucător aflat în mare formă, asta după ce în urmă cu câteva zile, a reușit să câștige Open-ul Irlandei de Nord în finala contra lui Yan Bingtao, aflându-se în mod cert printre candidații la titlul de campion și de data aceasta. Ding Junhui, John Higgins, Shaun Murphy sau Neil Robertson sunt alți favoriți la ridicarea trofeului.
Ding Junhui se află în prezent pe locul 3 al clasamentului mondial și, chiar dacă nu este în cea mai bună formă a carierei, constanța pe care a arătat-o în ultimii ani îl recomandă pe acesta printre favoriți. Alături de Ding, alți jucători asiatici pot face o figură frumoasă la York, printre care Yan Bingtao – finalist la Open-ul Irlandei de Nord și cel mai tânăr concurent aflat într-o finală de turneu pe puncte. Bingtato este văzut de mulți dintre adversarii săi drept unul dintre jucătorii care vor avea un cuvânt greu de spus în viitorul snooker-ului mondial.
Higgins este un alt jucător de mare clasă, câștigând de trei ori Campionatul Regatului Unit și de patru ori titlul mondial – ultima dată în 2011. Alături de Selby, O’Sullivan și Trump, el este un candidat important și datorită experienței de peste 25 de ani în care joacă snooker profesionist.
Câștigătorul de anul acesta va primi un premiu în valoare de 170,000 de lire sterline în timp ce valoarea totală a premiilor este de 850,000 de lire.
Transmisia pe canalele Eurosport a turneului începe odată cu turul 2, pe 2 decembrie. Fii alături de Eurosport, care va transmite până pe 10 decembrie cele mai bune meciuri de snooker de la Campionatul Regatului Unit.
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57