Nu mulți ar putea să aibă o traiectorie fulminantă în momentul în care soarta îți pune piedică după piedică, încă de pe vremea când ești copil. Selby a fost abandonat de mama sa la vârsta de 8 ani, iar tatăl său, cel care i-a fost model și cel care l-a sprijinit în totul, a încetat din viață din cauza unei boli incurabile, când Selby avea doar 16 ani. Cu toate astea, originarul din Leicester nu a capotat. A strâns din dinți și, deși i-a fost mult mai greu decât celor mai mulți jucători, nu a abdicat de la visul său de a juca snooker profesionist. Iar acum e cel mai relevant jucător din ultimul deceniu, omul pe care toți marii campioni se tem să îl întâlnească.

Mark Selby, noul campion mondial! Breakul de peste 100 de puncte care a decis, în mare, finala

Mark Selby și un destin improbabil

Scottish Open
Ronnie O'Sullivan, out de la Scottish Open! "Racheta" a pierdut în decisiv contra lui Gary Wilson
01/12/2022 LA 06:12
În loc să alunece pe panta autocompătimirii, să se lase pradă băuturii și drogurilor pentru a șterge durerea unor astfel de pierderi, așa cum procedează mulți adolescenți aflați în situații similare, tânărul Selby și-a găsit echilibrul și forța în ore și ore de antrenament. Hotărârea sa, puterea și dorința înnăscută de a nu renunța vreodată l-au transformat într-unul dintre cei mai mari campioni din snooker. Doar Ronnie O'Sullivan, Stephen Hendry, Steve Davis și John Higgins au adunat în carieră 4 sau mai multe titluri mondiale. O galerie selectă din care, odată cu succesul în fața lui Shaun Murphy, face parte și Mark Selby.
Criticat de mulți pentru că nu are un joc spectaculos - motiv pentru care sala de la Crucible a fost clar de partea "Magicianului" în ultimul act -, Selby este un exemplu clasic de băiat provenit din clasa muncitoare, care a făcut tot ce a depins de el să fie mai bun, să reușească. Este un tip amabil, bine educat și curtenitor. O dezvoltare armonioasă și improbabilă, în conextul în care copilăria și anii de formare au fost afectați de o serie de evenimente nefericite.
"Tatăl meu nu m-a obligat niciodată să devin jucător de snooker", rememora Selby acum câțiva ani, după ce cucerea primul titlu mondial și i-l dedica memoriei părintelui său, plecat dintre noi pe vremea când Mark era adolescent. "Era fericit dacă eu eram fericit. A văzut că sunt cel mai fericit când sunt la masa de snooker. Și a spus că mă va susține dacă acesta este obiectivul meu, să joc snooker. Dacă aș fi decis că sunt sătul de snooker și aș fi vrut să fac altceva, el ar fi fost la fel de fericit", explica englezul.
Murphy l-a catalogat pe Selby aseară, după finala pierdută, drept "un munte de granit". "Magicianul" nu a fost primul care a folosit această sintagmă. John Parrott, campionul mondial din 1991, l-a descris pe Mark pentru prima oară astfel, atunci când a revenit de la 10-5 într-un duel cu Ronnie O'Sullivan. Pe vremea când Parrott își punea numele pe trofeul de la Crucible, Selby a fost nevoit să-și vadă părinții despărțiți, iar mama lui a rupt total legătura cu el. De atunci nu a mai văzut-o și nu i-a mai vorbit.
În 1999, anul în care Stephen Hendry câștiga cel de-al șaptelea titlu la Sheffield, tatăl lui Selby, David, o figură pe care o descrie drept "adevărata sursă inspirație", a murit din cauza unei boli incurabile. Această dramă a adus o perspectivă mai întunecată în lumea lui Mark decât toate luminile stinse în miez de noapte, la finalul sesiunilor de snooker din clubul unde exersa.
"Nu mi-am văzut mama de mulți ani. Ea locuiește încă în Leicester, dar eu nu sunt în contact cu ea. Nu există nicio perspectivă de reconciliere. Sunt o persoană destul de încăpățânată și ea m-a părăsit când eram atât de mic și aveam nevoie de ea. Sunt la etapa în care, dacă nu vine la mine, simt că nu îi datorez atât de mult încât să fac eu primul pas și să o întreb: "De ce ai plecat?". Ea m-a părăsit, așa că, dacă vreodată va fi să mai vorbim, ea trebuie să facă primul pas", spunea cu durere în suflet Selby.
Câștigarea turneelor ​​de snooker nu vindecă asemenea răni. Nu există proteză pentru un suflet amputat. Și, totuși, Mark a găsit resurse nebănuite pentru a nu abdica de la visul său. Și, poate mai important decât orice, are o familie incredibilă, creată alături de Vikki, irlandeza care a impresionat în circuitul mondial de biliard.
"Nu îi doresc răul mamei, am încetat și să o judec. Dar acum am propria mea familie cu Vikki și tânăra Sofia. Voi continua să trăiesc așa cum m-a învățat tatăl meu", spunea sportivul din Leicester.

Mark Selby

Credit imagine: Getty Images

Selby onorează prin tot ceea ce face în viață memoria tatălui său

Ce l-a ținut pe Selby pe linia de plutire în adolescență, când soarta îi fusese atât de potrivnică? Cum nu a alunecat pe pante tenebroase? Întrebări legitime, puse de jurnaliștii englezi. Răspunsul e simplu: promisiunea făcută tatălui său și dorința de a-i prețui cu orice mijloace memoria.
"Tatăl meu m-a dus peste tot prin țară când eram junior, mergea cu mine la toate turneele. A muncit zi de zi pentru a câștiga cât mai mulți bani, astfel încât să mă susțină. Tot ce făcea era să cheltuiască toți banii pe mine, pentru a-mi finanța cariera, pentru a-mi oferi cea mai bună șansă. Respect tot ce a făcut pentru mine. I-am promis că voi câștiga titlul mondial și, chiar dacă acum nu mai e lângă mine, el continuă să mă inspire", explica Selby.
Dincolo de memoria tatălui său și de voința de fier, Selby a avut în cele din urmă o mare șansă, fără de care probabil nu ar fi ajuns jucătorul care e azi. Aceasta s-a numit Malcolm Thorne, răposatul frate al profesionistului din Leicester, Willie Thorne. Acesta a văzut potențial în aspirantul Selby și i-a oferit sesiuni de antrenamente gratuite la clubul său și i-a finanțat participarea la turnee. Ușor-ușor, munca enormă depusă de Mark a fost răsplătită cu rezultate. Pentru că, înainte de orice, în performanțele noului campion mondial e mult mai multă muncă decât talent.
"Am iubit dintotdeauna snookerul, chiar dacă nu am avut un dar nativ, ca Ronnie (n.r. O'Sullivan), de exemplu. Eu a trebuit să muncesc mult mai mult decât alții. Am știut întotdeauna că nu sunt la fel de înzestrat, dar am crezut că, prin muncă, pot compensa", e concluzia lui Selby. O adevărată pildă despre viață și despre cum trebuie să crezi în visul tău și să îți dedici toate eforturile pentru atingerea acestuia.
Scottish Open
Ronnie O'Sullivan, cel mai rapid break de peste 100 de puncte din istorie, la un meci televizat
28/11/2022 LA 20:31
German Masters
Surprize uriașe în calificările de la Masterul German! Allen și Selby, eliminați de doi necunoscuți
24/11/2022 LA 07:24