Pentru a 11-a oară, doi englezi se vor înfrunta în finala Campionatului Mondial de Snooker, la Crucible. După ce până acum doar prima zi de întreceri s-a desfășurat cu prezența câtorva spectatori în tribune, 300 de fani vor putea urmări din tribunele Teatrului Crucible meciul decisiv pentru titlul mondial din 2020.
Care este formatul competițional. FInala Campionatului Mondial se dispută pe durata a patru sesiuni, în sistem "cel mai bun din 35 de jocuri". Cu alte cuvinte, jucătorii trebuie să câștige 18 jocuri pentru a-și adjudeca trofeul.
Programul sesiunilor în finala Campionatului Mondial de Snooker.Câte două sesiuni se vor juca sâmbătă și duminică, de la orele 15.30 și 21.30.
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
Palmaresul finaliștilor. Ronnie O’Sullivan dispută a șaptea finală a carierei la Campionatul Mondial, țintind câștigarea celui de-al șaselea trofeu, prin care l-ar egala pe conaționalul Steve Davis și s-ar apropia la o singură victorie de recordul absolut deținut de scoțianul Stephen Hendry. De partea cealaltă, Kyren Wilson și-a depășit deja cel mai bun parcurs al carierei la Crucible (semifinală în 2018), va juca a doua finală a carierei în “Tripla Coroană” (după Masters 2018) și speră la primul său trofeu major.
Ronnie O’Sullivan și Kyren Wilson, palmaresul direct. O’Sullivan are avantaj în meciurile directe cu Wilson, 4-2, însă cel mai recent duel i-a revenit lui Kyren, 6-5, chiar în acest an, în semifinalele Openului Galez. Interesant este faptul că ultimele trei meciuri directe au avut nevoie de joc decisiv!
Miza finale Campionatului Mondial. 500.000 de lire sterline va încasa campionul, în timp ce premiul finalistului este de 200.000 de lire sterline.
“Centuries” la Crucible. O’Sullivan a realizat 11 break-uri de peste 100 de puncte la această ediție a Mondialului (138 – cel mai mare), în timp ce Kyren Wilson a reușit șapte astfel de vizite la masă (de două ori 116 – cel mai mare). Până la acest moment, la Crucible au fost reușite 77 de break-uri de peste 100 de puncte. Dacă finaliștii vor mai face alte trei astfel de break-uri, sâmbătă și duminică, atunci World Snooker Tour va face o donație de 25.000 de lire sterline către “Jessie May Children’s Hospice at Home”.
Borne și recorduri importante la orizont pentru Ronnie O’Sullivan. Dacă se va impune în finală, O’Sullivan va deveni unicul deținător al recordului pentru cele mai multe trofee câștigate în turnee de puncte, cu al 37-lea său succes, el fiind la egalitate în acest moment cu legendarul Stephen Hendry. Totodată, Ronnie O’Sullivan, 44 de ani, ar deveni cel mai vârstnic campion mondial de la Ray Reardon încoace (1978, 25-18 în fața sud-africanului Perrie Mans).
Record la Crucible în 2020. Pentru prima dată în istoria întrecerii de la Crucible, ambele semifinale s-au încheiat cu joc decisiv.
Recordurile stabilite deja de finaliști la această ediție a Mondialului de Snooker. În primul tur, Ronnie O’Sullivan a reușit cea mai rapidă victorie din istoria întrecerii de la Crucible: 108 minute pentru 10-1 în fața thailandezului Thepchaiya Un-Nooh. În semifinale, într-un joc decisiv de peste o oră, Kyren Wilson și Anthony McGill au devenit protagoniștii meciului de la Crucible cu cele mai multe puncte reușite într-un singur joc (186). Wilson a devenit totodată al 30-lea jucător profesionist care își trece în CV o prezență în finala de la Crucible.

Parcursul lui Ronnie O’Sullivan la CM Snooker 2020:

Turul 1: 10-1 cu Thepchaiya Un-Nooh
Optimi: 13-10 cu Ding Junhui
Sferturi: 13-10 cu Mark Williams
Semifinale: 17-16 cu Mark Selby
Finala: cu Kyren Wilson

Parcursul lui Kyren Wilson la CM Snooker 2020:

Turul 1: liber, după abandonul lui Anthony Hamilton
Optimi: 13-9 cu Martin Gould
Sferturi: 13-9 cu Judd Trump
Semifinale: 17-16 cu Anthony McGill
Finala: cu Ronnie O’Sullivan
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57