Poreclit "The Jest from Leicester", Mark Selby este un jucător care divizează fanii snooker-ului. Englezul are un număr mare de suporteri, însă cei care nu îi sunt susținători, de cele mai multe ori îl antipatizează. Selby nu este genul de jucător care să provoace indiferență iar succesul avut în ultimul deceniu l-a adus în lumina reflectoarelor.
"Ca să fii un jucător bun de snooker pe o perioadă lungă de timp, trebuie să înveți să câștigi când joci la un nivel mai slab. Așa vei avea o carieră lungă. Dacă trebuie mereu să dai totul, vei avea o carieră scurtă pentru că e imposibil pentru mintea umană să facă față la atât de multă presiune" spunea Ronnie O'Sullivan într-un interviu pentru Eurosport.ro. Nu o dată Ronnie a trimis "săgeți" către Selby pentru stilul său de joc. Frame-urile lungi cu lovituri dificile sunt specialitatea lui Selby. Jocul tactic de neegalat atrage o altă parte a publicului și îl îndepărtează pe cel care preferă break-urile importante în fiecare joc. Cert este că în ultimii 10 ani, Mark Selby a contrazis încontinuu afirmația lui Ronnie de mai sus și a reușit să facă asta deoarece pe plan mental este capabil să învingă orice adversar. Nu o dată Selby a revenit când meciul părea pierdut, nu o dată a reușit să-și epuizeze adversarul tactic până în punctul în care acesta a ratat și i-a dat oportunitatea să închidă jocul.
Selby a început ultimul deceniu cu o victorie la Masters, 10-9 cu Ronnie O'Sullivan, și l-a încheiat cu un alt succes istoric: victorie la Openul Scoției, al 17-lea turneu de clasament câștigat în carieră, Selby devenind primul jucător care triumfă la 2 turnee din cadrul Home Nations Series în același sezon. Între primul turneu al deceniului și ultimul, Selby a câștigat tot ce se putea câștiga. A mai triumfat încă o dată la Masters, de 2 ori la UK Championship, la turneele din China, la cel din Germania. La UK Championship 2013 a reușit al 100-lea break maxim din istoria snooker-ului și al 2-lea din carieră, iar în 2018 la Champions of Champions l-a reușit și pe cel de-al 3-lea al său.
Campionatul Mondial
O'Sullivan și-a amintit de drama trăită la primul titlu câștigat la Crucible: "Acum a fost diferit"
03/05/2022 LA 16:59

Scottish Open : Mark Selby a câștigat turneul în fața lui Jack Lisowski

De trei ori campion mondial

Selby nu doar că a fost cel mai constant jucător în lumea snooker-ului în ultimul deceniu, însă a reușit să fie triumfător la Crucible de 3 ori, în 2014, 2016 și 2017. Primul triumf a fost unul clasic pentru Selby, cel care a fost condus cu 8-3 și 10-5 înainte să se imună cu 18-14. Devenea al 10-lea jucător care câștigă toate cele 3 turnee din Triple Crown (Masters, UK Championship și Campionatul Mondial). Anul următor, după victoria la China Open, a început perioada de dominație: Selby a fost numărul 1 mondial timp de 49 de luni consecutive! A venit al 2-lea titlu mondial în 2016 în seara în care echipa sa preferată de fotbal, Leicester, a câștigat titlul în Premier League. Ding Junghui a fost cel învins, anul următor a venit rândul lui John Higgins să se încline în fața lui Selby.

Mark Selby

Credit imagine: Eurosport

A venit apoi și o perioadă de "secetă". 18 luni fără un trofeu câștigat între 2018 și 2019, perioadă oprită de o victorie superbă la Openul Englez: 9-1 în finala cu David Gilbert după un meci perfect al lui Selby. A venit apoi și succesul la Glasgow iar Selby încheie anul pe locul 4 mondial, însă începutul de sezon îl recomandă ca unul dintre marii favoriți la câștigarea Campionatului Mondial din mai 2020. Până atunci urmează Mastersul transmis în direct de Eurosport în perioada 12-19 ianuarie.
Mark Selby nu a avut un drum facil către top. A renunțat la școală la 16 ani, și-a pierdut tatăl din cauza cancerului și era înstrăinat de mama lui. A mizat totul pe snooker deși nu își permitea să se antreneze decât o dată pe săptămână din cauza lipsei banilor. Însă a muncit din greu iar acum este unul dintre cei mai de succes jucători de snooker.
Nu joc snooker pentru bani, joc pentru iubirea față de acest joc și pentru că asta își dorea tatăl meu să fac. Nu aș spune că am un talent nativ precum O'Sullivan sau alți jucători. Sunt unul dintre aceia care trebuie să muncească din greu și prefer să fie așa
Campionatul Mondial
Cum s-a manifestat O'Sullivan, imediat după ce a rescris istoria în snooker. Momente mai rar văzute
02/05/2022 LA 20:42
Campionatul Mondial
Ronnie i-a lăsat fără cuvinte pe experți! Cum au comentat evoluția "Rachetei" din finala CM
02/05/2022 LA 08:36