Ray Reardon a fost eroul meu. Este eroul meu. Din momentul în care a intrat în încăpere cu tacul în mână a fost maestrul | Steve Davis, 6 titluri mondiale
Ray m-a învățat lucruri pe care numai un geniu matematic le-ar putea cunoaște. Cel mai amuzant om pe care l-am cunoscut în viața mea. Regele. Îl iubesc | Ronnie O'Sullivan, 5 titluri mondiale
7 finale de Campionat Mondial, 6 câștigate. 19 apariții la cel mai important turneu din snooker, cu cel mai bun procentaj în ceea ce privește victoriile raportate la prezențe, 31.6%. Povestea lui Ray Reardon ar putea fi oricând scenariul unui film. Este jucătorul care a dominat lumea snooker-ului când acest sport era la începuturi iar era Crucible încă nu începuse.
Snooker
"Mă simt ca un jucător retras" Selby explică prin ce trec jucătorii de snooker în timpul pandemiei
13/04/2020 LA 19:38
Însă viața lui putea să o ia în cu totul altă direcție. A devenit jucător profesionist abia la 35 de ani, însă experiența din viață s-a dovedit a fi utilă și la masa de snooker. Avea 14 ani când a părăsit școala pentru a deveni miner din dorința de a-i calca pe urme tatălui său. A petrecut 11 ani în mină, protejându-și mâinile pe cât posibil cu mănuși astfel încât să poată juca snooker când va avea suficientă stabilitate financiară pentru a se concentra pe acest hobby. A petrecut 11 ani în mină, fiind aproape să moară după ce acoperișul minei s-a prăbușit la o adâncime de 2 kilometri.
Blocat timp de 3 ore. Puteam să respir doar foarte ușor pe nas altfel mă sufocam de la toate acele particule eliberate. Nu mă puteam să mă mișc, nu mai simțeam nimic de la talie în jos. Acel moment m-a ajutat ulterior. M-a schimbat. Când aud persoane vorbind despre emoțiile unui joc de snooker, mă gândeam: emoții pentru ce? Să vezi cum este să fii îngropat | Ray Reardon, pentru Telegraph în 2017
Reardon a renunțat la mine și a aplicat pentru intrarea în poliție. A reușit și a primit și 2 recomandări pentru curaj. O dată pentru că s-a cățărat pe un acoperiș pentru a intra într-o farmacie ca să aresteze un tâlhar, a doua oară după ce a dezarmat un barbat cu o pușcă încarcată în centrul orașului Stoke-on-Trent.
https://i.eurosport.com/2020/04/14/2806494.jpg

Începutul în snooker

Reardon și-a început cu adevărat cariera în snooker la o vârsta la care mulți jucători încep să sufere un declin: era mai bătrân decât au fost Steve Davis sau Stephen Hendry când aceștia au câștigat pentru ultima dată titlul mondial. Nimeni nu a dominat însă snooker-ul așa cum a făcut-o Reardon la o vârstă avansată.
Galezul a fost unul dintre motivele pentru care snooker-ul a crescut în popularitate în anii 70. Era deja unul dintre cei mai buni jucători amatori din lume iar la 35 de ani a decis să se concentreze pe snooker. A fost decizia potrivită: BBC căuta un nou program pe care să-l difuzeze pe televiziunea color. Așa a apărut programul Pot Black, un meci de un singur frame. Iar Reardon era marea vedetă.
A câștigat prima ediție în 1968, deși episodul a fost difuzat abia la 7 luni distanță și a avut un succes imens. "Toți cei care au participat au riscat totul pentru că era singurul program de snooker la TV. Reputația ta era determinată de un meci alcătuit dintr-un singur joc. Îți făceai mai mult rău dacă participai și nu câștigai. Cei care au pierdut mai des la acest program nu mai erau invitați la evenimente. Eu am fost norocos pentru că am reușit să-l câștig pe primul" își amintește Reardon.
Anul următor a venit primul titlu mondial. Adversar în finală, una nume uriaș care câștigase turneul în 7 rânduri. A fost un maraton de o săptămână la finalul căruia Reardon a câștigat cu 37 la 33 la Victoria Hall din Londra. Anul următor, Reardon s-a oprit în semifinale în fața unui alt nume greu, John Spencer. Anul 1972 a însemnat apariția lui Alex Higgins, cel care s-a dovedit a fi cel mai mare rival din cariera lui Reardon.

Rivalitatea cu Alex Higgins

Prima întâlnire dintre cei doi a avut loc în 1970, la puțin timp după ce Reardon a câștigat pe prima dată titlul mondial. În timp ce aștepta trofeul, un puști de 21 de ani s-a îndreptat spre Reardon. "Așteptam prezentarea trofeului și m-am trezit cu cineva lângă mine. Era Alex, cel pe care nu-l mai întâlnisem și mi-a spus: joc contra ta la Burscough. Atât. Fără felicitări. Mi-am zis: ce răzgâiat!
Când am jucat marțea următoare, el s-a dus la masă și a reușit un break de 67 de puncte și a ratat ultima bilă roșie. O voce din public s-a auzit: break de 67 de puncte în 1 minut și 32 de secunde. Nu am mai auzit așa ceva înainte, cineva să monitorizeze durata unui break. Era fantastic. M-am dus la masă chiar dacă jocul era deja pierdut și am trimis ultima bilă roșie în buzunar. Și am spus: o bilă, o secundă. Depășește asta, r**** mic" își aduce aminte Reardon.
https://i.eurosport.com/2009/03/18/507332.jpg
Alex Higgins a reușit apoi să câștige Campionatul Mondial la prima sa prezență, în 1972. Era cel mai tânăr câștigător al trofeului, la 22 de ani și 345 de zile. A venit însă perioada de dominare a lui Ray Reardon, cel care avea să câștige următoarele 4 ediții. L-a învins pe Eddie Charlton în 1973, pe Graham Miles în 1974, pe același Charlton după joc decisiv în 1975 și pe rivalul său, Alex Higgins, în finala din 1976.
Mi-a plăcut Alex (Higgins) dar era precum Jekyll și Hyde. L-am bătut în finala din 1976 și el a fost beat în 3 dintre sesiuni. Dar apoi și-a luat revanșa în finala din 1982 cu un break de 135 de puncte în ultimul joc. Ar fi trebuit să câștige mai multe titluri. Îmi aduc aminte că am fost rugat odată să joc un meci demonstrativ cu el în Cornwall. I-am spus organizatorului că îl voi aduce pe Alex acolo și apoi e al lor. Așa că l-am dus cu mașina și l-am lăsat. M-am întors seara să joc partida și el era de negăsit. Până la urmă, am descoperit că fugise la un casino din Plymouth | Ray Reardon, despre Alex Higgins

Finalul carierei și relația cu Ronnie

În 1977 a început era Crucible, teatrul din Sheffield unde se dispută Campionatul Mondial și în prezent. Reardon a pierdut în sferturi în fața celui care avea să câștige trofeul, John Spencer. Și-a luat revanșa anul următor când l-a învins în finală pe australianul Perrie Mans cu 25-18 și a devenit, la 45 de ani și 203 zile, cel mai bătrân campion mondial din istorie. Abia la 40 de ani distanță a mai reușit un jucător de peste 40 de ani să câștige la Crucible, în 2018 când Mark Williams a ridicat trofeul.
Vârsta l-a ajuns din urmă. În 1982 a jucat pentru ultima dată finală, fiind învins de Alex Higgins. "Ochii mei au fost problema. Când ochii de lasă baltă, dispare și temperamentul. E ca apa și piatră. Apa va reuși până la urmă să câștige. Poate că mai puteam să rămân în circuit și să câștig bani încă 10 ani, dar dacă nu câștigam trofee, nu voiam să mai joc. Nici nu voiam să stau la analiză. Nicio șansă. Am plecat" spune Reardon.
S-a întors la masă lângă Ronnie O'Sullivan și i-a fost antrenor în drumul către titlul mondial câștigat de acesta în 2014. Relația de jucător-antrenor s-a oprit abrupt. Reardon a plecat în timpul unui meci când a simțit că O'Sullivan nu-l mai asculta. Reardon voia să câștige de fiecare dată, indiferent de competiție sau rol. A devenit competitiv și în golf. A avut și probleme de sănătate, însă abia așteaptă o nouă șansă de a câștiga o competiție. Secretul lui?
Nu știu (secretul). Fumam. Beam. Nu prea făceam antrenamente fizice. Nu ajungeam acasă înainte de ora 1 noaptea. Viața e frumoasă. Dacă e soare, joc golf. Dacă plouă, joc snooker. În rest, vin și cină. Fantastic | Ray Reardon
https://i.eurosport.com/2020/04/14/2806492.jpg
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
German Masters
Surprize uriașe în calificările de la Masterul German! Allen și Selby, eliminați de doi necunoscuți
24/11/2022 LA 07:24
UK Championship
Mark Allen – Ding Junhui, finală surprinzătoare la UK Championship! Cine se va impune în ultimul act
20/11/2022 LA 12:12