Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Hossein Vafaei, omul care l-a surclasat luni pe Ronnie O'Sullivan, a renunțat la fotbal pentru snooker în copilărie

Andrei Nicolae

Actualizat 26/10/2021 la 14:18 GMT+3

Hossein Vafaei l-a învins, luni seara, pe Ronnie O'Sullivan, cu scorul de 5-0 în primul tur al calificărilor pentru Open-ul Germaniei. Drumul lui spre circuitul profesionist a fost tare complicat, accesul lui în Marea Britanie fiind blocat mai bine de 2 ani și jumătate.

Hossein Vafaei, az első profi Iránból

Credit imagine: Eurosport

Hossein Vafaei (27 ani) a devenit primul jucător profesionist de snooker din Iran, într-o țară în care fotbalul, șahul, luptele sunt sporturile populare. I-a fost însă greu să ajungă la prima masă de snooker din circuit. În primul rând, nu a avut antrenor și sponsor. Apoi, a trebuit să lupte pentru a putea intra pe teritoriul Marii Britanii.
El a avut un prim contact cu snooker-ul la 6 ani, având un club chiar în fața locuinței.
"Nu știam despre ce este vorba, așa că l-am întrebat pe tatăl meu. M-a luat de mână, am intrat în club, m-am așezat la masă și am învățat cum să joc snooker. De asemenea, practicam și fotbalul, dar după ce antrenorul a schimbat programul, nu m-am mai dus. Am continuat să joc doar snooker, pentru că iubeam să fac asta", a povestit Hossein Vafaei.

Hossein Vafaei s-a dezvoltat și a ajuns în elită fără antrenor

La un anumit punct, după ce a descoperit că snooker-ul este cariera pe care vrea să o urmeze, sportivul a avut nevoie de un antrenor pentru a continua să se dezvolte, să ajungă la un nivel care să-i permită să abordeze și întreceri internaționale. Dar ... nu l-a avut!
"Nu am avut nici un antrenor. Mereu mi-a fost greu când am venit în competiții și i-am văzut pe jucători că au antrenori, sponsori. Tot ce știu acum am învățat singur. A fost dificil, uneori aveam nevoie de un antrenor, în primul rând din punct de vedere psihologic, pentru că snooker-ul este foarte dificil din punct de vedere mental", a dezvăluit Hossein Vafaei, într-un interviu acordat pentru BBC în 2017.
În 2011, la numai 17 ani, el câștiga Campionatul Mondial IBSF (turneu final de snooker pentru amatori), dar accesul lui ulterior spre elită nu a fost deloc simplu. Timp de aproximativ 2 ani și jumătate, el a apărut sporadic pe la turnee, în special în Asia. Încercările lui de a călători în Regatul Unit pentru a se califica la turneele majore din calendarul competițional au fost refuzate din cauza problemelor cu viza.

Prima mare victorie a carierei a fost cu Judd Trump în 2017

După câteva victorii de prestigiu la nivel de amatori, cel supranumit Prințul persan a fost considerat un talent autentic și în mod evident a meritat o șansă în circuitul profesionist. Mai ales că a devenit și campion mondial la U21, cu un break de 147 în semifinale. Șansa a obținut-o în 2015, când i s-a acordat viza de intrare în Regatul Unit. De atunci și-a început cu adevărat și ascensiunea.
Hossein Vafaei
Până la acest succes cu Ronnie O'Sullivan, Hossein Vafaei a obținut alte câteva victorii importante în circuitul mondial. În 2017, la China Open, iranianul l-a învins pe Judd Trump, campionul en-titre în acel turneu, cu 5-3, în sferturile de finală. Atunci era clasat pe locul 73 mondial și a câștigat două frame-uri cu break-uri de peste 100 de puncte. În semifinale a fost învins de Mark Williams.
După o semifinală în 2019, la Openul Țării Galilor, unde a fost eliminat de Neil Robertson, Vafaei a ajuns pe locul 31 mondial, cea mai înaltă poziție pe care a atins-o în carieră. În 2020 i-a învins și pe chinezii Zhou Yuelong și Ding Junhui și a ajuns până în sferturile de finală ale World Grand Prix.Deocamdată, el a adunat aproximativ 125.000 de euro din premii.

Hossein Vafaei l-a învins pe Ronnie O’Sullivan în mai puțin de o oră

Hossein Vafaei s-a bucurat luni seara, fără îndoială, de cea mai grozavă noapte din carieră, după ce l-a învins cu 5-0 pe Ronnie O’Sullivan, în primul tur al calificărilor pentru Open-ul Germaniei din ianuarie 2022.
Viteza lui de reacție la masă a fost uluitoare, din moment ce a câștigat partida în doar 54 de minute.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo