Stephen Hendry și-a anunțat revenirea în snookerul profesionist, beneficiind de un wild-card acordat de către World Snooker Tour. Scoțianul s-a retras din activitate în 2012, după Campionatul Mondial, când a fost învins clar în sferturile de finală de conaționalul său, Stephen Maguire.
Totuși, decizia lui Hendry a surprins atunci lumea snookerului, mai ales că el arătase chiar la Crucible că era încă un jucător de top, reușind un break maxim pe parcursul turneului.
Hendry a dominat snookerul în anii '90, perioadă în care a cucerit toate cele 7 titluri mondiale și în care a fost 8 ani consecutiv lider în clasamentul mondial (1990-1998). Ultimul turneu câștigat de Hendry în carieră a fost Cupa Maltei în 2005, după o victorie în finală împotriva conaționalului Graeme Dott.
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
Iată interviul complet în care Hendry a vorbit despre decizia de a reveni, despre obiectivele fixate, dar și despre o eventuală confruntare cu Ronnie O'Sullivan.

Stephen Hendry, despre decizia de a reveni în snooker

Cum a apărut ideea de a reveni în snookerul profesionist?
"Am lucrat puțin cu Stephen Feeney. Am făcut vreo 8-10 sesiuni cu el înainte de pandemie și lucrurile mergeau foarte bine. Am început să lovesc bine bilele, el îmi spunea unde greșesc și, evident, a venit pandemia și nu am jucat timp de patru luni. Când a fost posibil, am jucat câte o sesiune, dar apoi a trebuit să lucrez la Campionatul Mondial timp de 17 zile, așa că nu m-am antrenat cu adevărat. Știam că World Series se apropie. Am avut câteva sesiuni înainte și am jucat mai bine. Nu sunt niciodată mulțumit de modul în care joc, dar am început să lovesc bine bilele. Am vorbit despre posibilitatea de a juca în unele evenimente, dar ideea a prins contur doar când am jucat golf cu Barry (Hearn). Mark Williams și cu mine am fost să jucăm golf cu Steve și cu Barry săptămâna trecută și urma să-i spun provizoriu lui Barry: „Care sunt șansele să pot juca anul viitor?”. Dar s-a apropiat de mine și mi-a spus „I-am dat un wild-card lui Ken (Doherty), unul lui Jimmy (White) și ce crezi? Am văzut că ai jucat din ce în ce mai bine”. Și i-am spus „Sincer să fiu, m-am gândit la asta, dar poate că încă nu e momentul”. Iar el a spus: „Trebuie să știm peste două zile, pentru că trebuie să anunțăm căci începe sezonul.” Așa că am răspuns „OK”, nu eram pregătit ca asta să se întâmple atât de repede! Dar apoi m-am gândit „de ce nu?”
Dar nu este o revenire completă. Încerc să calmez așteptările. Nu voi fi ca Jimmy și Ken care joacă fiecare eveniment. Le voi alege și le voi alege atunci când cred că sunt pregătit. Nu vreau să-mi imaginez că voi exersa șase sau opt ore pe zi și voi juca în fiecare eveniment, pentru că asta nu se va întâmpla."
Cât de greu a fost să iei o astfel de decizie?
"Barry a fost nemilos, tipic. Mi-a spus: „Anunță-mă în seara asta!” după care a continuat să joace golf. Cred că a fost o decizie destul de ușoară, deoarece știam că nu mă voi întoarce cu normă întreagă, mergând și jucând calificări în fiecare săptămână. Întotdeauna voi fi în situația de a alege evenimentele. Privind toată presa de azi, cred că ultima dată când am primit atâta atenție a fost când am câștigat al șaptelea Campionat Mondial. Vreau doar să încerc să reduc la minim așteptările în beneficiul meu, pentru că nu vreau să particip la un turneu și oamenii să creadă că este „revenirea” lui Stephen Hendry, care va câștiga al 8-lea titlu mondial. Toate aceste supoziții nu au niciun sens în acest moment. Practic vreau să mă întorc și să încerc să mă bucur că pot să joc din nou într-o arenă."
Care va fi primul turneu la care vei participa în noul sezon?
"Nu este nimic stabilit deocamdată. Este posibil să privesc către Campionatul Regatului Unit, pentru că toată lumea joacă în același loc de la început până la sfârșit. Nu sunt atât de dornic să merg oriunde, să particip la calificări pentru evenimente care nu au loc acolo. Așadar, voi avea tendința să joc doar la evenimentele care încep și se termină în același loc. Totul va depinde de modul în care mă voi simți eu la masă."

Cât se va antrena Stephen Hendry

Ești pregătit să revii la antrenament?
"Sunt pregătit într-o anumită măsură. Nu mă voi întoarce să joc șase ore pe zi, pur și simplu nu aș putea face asta. Este diferit dacă joci cu cineva sau dacă te duci și ai o sesiune de antrenament. Așa joci mai mult. Dar, în ceea ce privește antrenamentul individual, cred că voi face câteva ore pe zi. Dar va trebui să fac asta în mod regulat. Nu pot să încep să joc în săptămâna dinaintea unui eveniment, pentru că asta am făcut la evenimentele pentru seniori și nu am putut concura. Deci, voi începe destul de curând. Va trebui să încep să mă întorc în mod regulat la masă."
Ți-a lipsit snookerul?
"Îmi lipsește zumzetul unei arene pline. Când stăteam la Crucible în seara finalei cu siguranță îmi doream să am un tac în mână și nu un microfon. Este unul dintre motivele pentru care am acceptat acest wild-card, chiar dacă va fi doar o dată, vreau să experimentez cum este să fiu din nou acolo. Evident, vremurile sunt diferite acum, nu există fani despre care să vorbim, iar Crucible-ul gol nu este Crucible, ci este o cameră mare și goală. Nu mi s-a părut a fi același Crucible. Dacă voi ajunge din nou acolo și, eventual, dacă voi juca un meci împotriva unuia dintre cei mai buni jucători într-o arenă plină, dacă voi câștiga sau voi pierde nu va conta. Doar pentru a experimenta din nou acest lucru a meritat să iau decizia de a reveni."
Ți-a părut rău că te-ai retras în 2012?
"Dacă ar fi fost situația de acum, probabil că aș fi continuat. Atunci trebuia să joci în toate turneele, în timp ce acum poți alege. Evident, dacă intenționezi să urci în clasament, trebuie să joci cât mai multe evenimente. Clasamentul nu mă preocupă acum cu această revenire. Vreau doar să joc turnee, să încerc să mă bucur de ele și să văd ce se întâmplă. Dar dacă situația de acum exista atunci, aș fi într-o situație similară cu Ronnie (O'Sullivan), nu aș fi jucat în toate turneele."
Îți vei pierde plăcerea de a juca dacă rezultatele nu vor veni?
"Eu fiind eu, probabil voi pleca la fel de repede cum m-am întors! Dar partea asta va fi grea, deoarece nu există nicio îndoială că voi pierde mai multe meciuri decât voi câștiga, cel puțin la început. Acesta va fi cel mai greu lucru pentru mine, deoarece chiar și la seniori este la fel. M-am cam echilibrat împotriva înfrângerilor la seniori, știind că nu m-am pregătit. Dar dacă mă pregătesc într-o oarecare măsură pentru asta și continui să joc slab, atunci va fi greu suportat."

Hendry și snookerul în 2020

Cât de înalte sunt standardele snookerului din ziua de astăzi?
"Întotdeauna am crezut că nu este vorba despre ceea ce oamenii disting. Oamenii se bucură de cât de ridicate sunt standardele. Dacă privim la jocul celor de jos din clasament, cred că standardul s-a îmbunătățit în general. Privind înapoi la începutul anilor '90 la Campionatul Mondial, atunci aveam două sau trei runde foarte confortabile înainte de a juca cu cineva care mă putea învinge și care credea că poate să o facă. În timp ce acum, în general, meciurile din prima rundă sunt mult mai dure, standardul este cu siguranță mai mare. Dar cred cu adevărat că jucătorii de top nu fac nimic în plus față de ceea ce făceam eu când eram în top. Cred că doar Ronnie sau Trump în zilele lor bune sunt la un nivel fantastic, nivelul lor este puțin mai sus. Dar ceilalți dintre ei, nu cred că fac ceva ce eu nu făceam."
Cât de aproape de aceste standarde crezi că poți ajunge?
"Nu am nici o idee. Mi-aș dori să ajung cât mai aproape. Au existat câteva frame-uri la Campionatul Mondial de Seniori unde m-am simțit foarte bine. Am început să mă simt foarte bine pe lovituri. Au existat câteva cadre în care m-am simțit relaxat, iar calmul este lucrul la care trebuie să mă întorc, căci asta m-a învins în semifinala împotriva lui Jimmy (White) - nu aveam niciun fel de calm."
https://i.eurosport.com/2013/02/25/960821.jpg
Ronnie O'Sullivan a doborât câteva recorduri de-ale tale despre care se credea că vor dăinui multă vreme. Tu deții cele 7 titluri mondiale, în timp ce el are 6. Te-a motivat asta în vreun fel?
"Nu, nu are nimic de-a face cu asta. Nu am niciun gând că voi reveni și îl voi împiedica să câștige titluri. Nu de asta am luat această decizie, ci pur și simplu pentru că îmi era dor să joc într-o arenă."

Hendry: "Nu am nicio așteptare"

Au existat o mulțime de comentarii cum că reputația ta ar putea fi pătată dacă revenirea nu va fi un succes. Există oarece îngrijorare din acest punct de vedere, deoarece revenirile în sport nu funcționează întotdeauna?
"Acesta este motivul pentru care încerc să mențin cât mai discret această revenire. Nu am nicio așteptare și vreau doar să văd ce se întâmplă. Cred că tot ceea ce am realizat în snooker va rămâne valabil. Vor fi oameni care, dacă voi juca prost, vor fi dezamăgiți și vor crede că nu ar fi trebuit să o fac, dar întoarcerea este doar unul dintre lucrurile pe care simt că ar trebui să le fac."
Se pare că există multă afecțiune față de tine, diferită de zilele în care ai fost huiduit când l-ai învins pe Jimmy White. Acest lucru trebuie să fie destul de încurajator, că au fost atât de multe mesaje de la oameni.
"Este uimitor, chiar este. Sunt cu adevărat sensibilizat de unele dintre mesajele de pe Twitter. În general, toate mesajele au fost „succes, este strălucitor să te văd înapoi ” și mă bucur de reacția pe care au aut-o oamenii."
Ești încă cunoscut sub numele de „Regele de la Crucible” - ce ar însemna să fii din nou acolo?
"Să cobor scările cu un tac în mână, ar fi incredibil. Este, în mod evident, o țintă pentru viitor, pe care voi încerca să o ating cu siguranță. Dacă voi trece prin calificări, va fi destul de greu. Dar ar fi incredibil doar să cobor din nou pe scările respective și să dau din cap către ambele părți ale arenei."
Cum definești o revenire reușită?
"Pentru început, câștigând câteva meciuri și jucând bine, fiind competitiv. Vreau să intru la masa, să fac break-uri consistente... aș vrea să fac câteva break-uri de peste 100 de puncte. Dacă joc un snooker bun, aproape de ceea ce jucam, voi ajunge la turnee mari. Dar este un mare „dacă”."
Ce diferențe sunt între turneele de seniori și cele din circuitul mondial?
"La Seniori ai foarte multe șanse de a reveni la masă pe parcursul unui joc, pe când în circuitul mondial lucrurile stau mult mai diferit. Ai puține șanse și trebuie să fii mult mai ascuțit."
Ai de gând să joci mai mult la siguranță sau va fi același Stephen Hendry, un jucător de atac?
"Am primit un mesaj amuzant de la Dennis Taylor. M-a felicitat pentru revenire, dar mi-a atras atenția că trebuie să joc mai mult la siguranță, pentru că i-am facilitat victoria lui Jimmy din semifinală (la Campionatul Mondial de Seniori) atacând toate bilele. Am jucat bine la siguranță în meciul meu cu Nigel Bond, dar, dintr-un anumit motiv, am crezut că trebuie să-l atac pe Jimmy, dar nu a funcționat. Toate părțile jocului meu vor trebui să fie la un standard ridicat pentru a concura. Nu voi fi printre favoriți, așa că presupun că voi avea parte de adversari dificili imediat. Aș putea să mă întâlnesc cu Ronnie în prima rundă, ceea ce este un gând destul de înfricoșător."
Deci acolo vrei să fi, în centru atenției împotriva unui jucător de top, pentru a te testa?
"Da! Dacă ar fi să aleg eu, m-aș pune la masa principală. Este imposibil să spunem cum voi face față până când asta nu se va întâmpla."
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57