Debutant în ”Teatrul Viselor” de la Crucible, Jamie Clarke a reușit o evoluție impresionantă și un rezultat mare, eliminându-l pe nord-irlandezul Mark Allen în primul tur al Mondialului de snooker. Jocul numărul patru mondial a fost unul dintre cele mai bune, Allen reușind să egaleze recordul pentru cele mai multe break-uri de peste 100 de puncte reușite vreodată într-un meci din turul întâi la Campionatul Mondial de Snooker (cinci – reper stabilit în urmă cu 20 de ani de Ronnie O’Sullivan). Cu toate acestea, galezul Clarke a fost cel care s-a impus, cu 10-8.
“Sunt copleșit! Nici într-un milion de ani nu mi-aș fi închipuit că voi fi aici. Am intrat în calificări fără să am prea multă încredere, speram doar să câștig un meci. Apoi, am fost pe val. În momentul acesta sunt în stare de șoc. Astăzi mi-am propus să savurez fiecare clipă”, a explicat Clarke la finalul partidei, pentru World Snooker Tour.
Jamie Clarke și-a început evoluția la Sheffield în turul al doilea pe tabloul calificărilor. A trecut cu 6-2 de englezul Mitchell Mann, apoi cu 6-4 de principalul favorit al preliminariilor, Joe Perry. La “Ziua Judecății”, în ultimul tur al calificărilor, l-a învins cu 10-7 pe thailandezul Sunny Akani, asigurându-și, astfel, biletul pentru Crucible.
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
„De îndată ce am obținut calificarea, mi-am spus: voi merge, voi savura experiența și voi încerca să fiu relaxat. I-am ținut piept (n.r. – lui Mark Allen). El făcea break-uri mari, iar eu mă țineam scai de el. Scopul meu a fost să îi suflu în ceafă tot timpul și să îi sar în față la final. Voi încerca să păstrez aceeași atitudine și pe mai departe. Încrederea mea este în creștere”, a mai spus Jamie Clarke.

Un final de vis pentru un sezon început groaznic

Jamie Clarke a început sezonul competițional 2019/2020 cu nouă înfrângeri consecutive. De aceea, la startul calificărilor pentru Campionatul Mondial, galezul era amenințat chiar cu pierderea statutului de jucător profesionist pentru sezonul următor.
În duelul din turul întâi de la Crucible, Mark Allen a condus aproape în permanență în fazele inițiale, punând două lungimi în fața lui Clarke de trei ori: 2-0, 5-3 și 6-4. După primele zece jocuri, Clarke nu simțise gustul avantajului decât la 3-2, însă declicul s-a produs când era condus cu 6-4. Galezul a câștigat patru dintre următoarele cinci jocuri, neimpresionat de închiderile consistente de masă ale nord-irlandezului, fost câștigător al Masters-ului. Apoi, odată instalat la conducere, la 7-6, Clarke nu s-a mai lăsat prins din urmă, punând capăt meciului cu 10-8.
Pentru un debutant, Jamie a jucat ireal! Fără spectatori, mi-a fost imposibil să îl pun sub presiune. Iar eu am greșit prea multe lovituri de siguranță. Este incredibil cum a făcut față mental după tot ce am reușit eu la masă. Am simțit că am avut momente în care am jucat excelent, dar, din păcate pentru mine, când am jucat slab – nivelul meu a fost foarte jos. El chiar a meritat să câștige. Are un viitor strălucit dacă va reuși să joace snooker la acest nivel”, a declarat admirativ Mark Allen, citat de BBC.
Absența spectatorilor cred că m-a ajutat mai mult pe mine decât pe Mark. El se simte bine cu tribuna plină, iubește atmosfera. Le-am spus mamei și tatălui meu că e mai bine că se joacă fără spectatori, pentru că eu nu sunt obișnuit cu prezența lor. | Jamie Clarke
În optimi, Jamie Clarke va înfrunta un al jucător trecut prin sita calificărilor, Anthony McGill (învingător cu 10-9 în fața lui Jack Lisowski).
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57