Marius Ancuța reprezintă momentul zero al snooker-ului din România. Acest turneu reprezintă punctul de referință în materie de snooker în România. Fiecare jucător de snooker din România, și nu numai, își dorește să participe la acest turneu, atât pentru însemnătatea lui pe care o are datorită celui care a fost Mario cât și pentru acel spirit competitiv la care oricine din lumea snookerului își dorește să ia parte.
Marius Ancuța Classic nu este doar un turneu, reprezintă o emoție aparte, este Punctul de referință al snookerului din România Jucătorii vin din toate colțurile țării și Republica Moldova.
"Mario își dorea o organizație modernă și interactivă pentru snooker. În acest sens, am constituit Federația de Snooker RST care este pasul cel mai important pe care l-am făcut în acest an 2021. Federația RST este practic continuarea viziunii pe care Marius Ancuța o avea despre direcția și dezvoltarea snookerului în România și tocmai de aceea atât jucătorii cât și cluburile de snooker împărtășesc aceste valori de promovare a snookerului. Acest lucru se vede în numărul jucătorilor care au participat anul trecut în campionatul național RST: 106 jucători în 2020 - este un număr important într-o competiție de nișă cum este snookerul. Cu siguranță la finalul lui 2021 vor fi mai mulți jucători în acest clasament național; suntem deja la 102 cu această competiție. Mario este simbolul în jurul căruia ne adunăm cu toții la fiecare eveniment și competiție organizată. RST nu face decât să continue și să mențină această direcție a snookerului înspre care ne-am canalizat forțele. Nu în ultimul rând mulțumim tuturor celor care ne dau această încredere pentru implicarea cu care contribuim la creșterea snookerului în România: și aici țin să mulțumesc Sponsorilor noștri fără de care nu puteam răzbate, jucătorilor care fac eforturi însemnate, părinților copiilor pe care îi instruim, membrilor și voluntarilor din Academia RST, și partenerilor media îndeosebi Eurosport care este practic rudă cu Marius Ancuța Classic și implicit cu RST” a declarat Rareș Sinca, Președintele Federației de snooker RST.
Snooker
S-au tras la sorți tablourile de calificări și cel principal la "Marius Ancuța Classic 2021"
22/09/2021 LA 13:36
Turneul se va desfășura în perioada 24-26 Septembrie și va fi organizat de clubul de snooker RST (Str. Dna. Ghica, 167, București). Competiția face parte din categoria turneelor de elită, alături de RST Masters, iar astfel câștigătorul va pleca acasă 25% din fondul total de premiere și cu 2000 de puncte în Clasamentul General.
La eveniment vor participa cei mai buni jucători din România, principalii favoriți fiind Rareș SINCA (liderul Clasamentului General), Babken MELKONYAN (locul secund în Clasamentul General) și Paul CROITORU (câștigătorul ediției precedente).
https://i.eurosport.com/2021/09/13/3218047.png

Ce s-a întâmplat la primele trei ediții ale turneului?

După ce a reușit să își adjudece trofeul la primele două ediții ale turneului, una în fața lui Andrei Orzan (2018) și cealaltă în fața lui Mihai Vladu (2019), Rareș Sinca a cedat finala disputată anul trecut (2020) împotriva bunului său prieten Paul Croitoru. Cel mai mare break la ediția precedentă l-a realizat Rareș Sinca (63 de puncte).
Finala ediției precedente 2020 și ceremonia de decernare a premiilor de către Raluca Moianu le puteți vedea aici: Finala Marius Ancuța Classic 2020

Unde are loc competiția și cine poate participa?

Cele 4 mese de snooker STAR de la Clubul de snooker RST (Dna. Ghica, 167, București) vor fi gazda celei de-a patra ediții MAC. Asociația RST Snooker Club a fost cea care a demarat acest proiect în memoria lui Mario, deoarece înainte de activitatea de antrenorat pe care Mario o desfășura la club, Mario a fost foarte apropiat de cei care au pus bazele RST, Rareș, Paul, Cosmin și Florentin.
Această competiție este deschisă tuturor iubitorilor de snooker care doresc să ia parte la turneu, nefiind obligatorie apartenența la un club de snooker. Înscrierea se face accesând www.snookerbucuresti.ro și completând formularul de înscriere. Pentru confirmarea înscrierii se achită o taxă de participare în valoare de 70 RON.
https://i.eurosport.com/2021/09/13/3218049.png

Cine a fost Marius Ancuța?

Când vorbești despre snooker-ul din România primul nume care îți vine în minte este cel al lui Mario. În calitate de comentator la Eurosport, singurul canal ce transmite snooker în România, dar și de jucător și antrenor, Mario a fost cel mai mare ambasador al acestui sport atât de necunoscut în România anilor 2000. Pe lângă meseria lui de bază cea de doctor stomatolog, el și-a dedicat o mare parte din carieră promovării snooker-ului. Printre marile realizări ale lui Mario se numără certificarea de antrenor WPBSA (organizația ce conduce snooker-ul profesionist) dar și construirea unui club de snooker la standarde internaționale. Mario a contribuit semnificativ la realizarea singurelor evenimente demonstrative din București și Cluj la care au participat cei mai mari sportivi pe care i-a avut vreodată acest sport: Ronnie O’Sullivan, Stephen Hendry, John Higgins, Steve Davis, Jimmy White (jucătorul favorit al lui Mario), Mark Williams, Judd Trump, Neil Robertson. Mario a fost, este și va rămâne acea persoană căreia trebuie să ii mulțumim pentru nebunia de a promova un sport atât de diferit pe meleagurile noastre.
Până la proxima întâlnire cu snooker-ul de calitate, să speram la vremuri mai bune
Marius Ancuța
Snooker
#ETalks cu Rareș Sinca, dublu câștigător al trofeului Marius Ancuța Classic
22/09/2021 LA 13:26
Snooker
Trump cere mutarea Mondialului de snooker din legendarul Crucible! Argumentele "Asului din pachet"
10/09/2021 LA 13:20