1) Judd Trump intră în scenă la Masters

Intrând în turneu ca al treilea favorit, după suspecții de serviciu Ronnie O’Sullivan și Mark Selby, Judd Trump a jucat pentru prima oară o finală de Masters pe care a reușit să o și câștige, impunându-se cu 10-4 în fața lui Ronnie, aceasta fiind cea mai dură înfrângere într-o finală de Masters suferită de englezul care a mai jucat alte 12. Început în forță așadar pentru Trump, într-un an care avea să îi aducă multe momente extraordinare.
Belgianul Luca Brecel, cel mai tânăr participant la un Campionat Mondial, el debutând în Sheffield la 17 ani în 2012, a reușit cel mai mare break al turneului cu 140 de puncte, în victoria sa impresionantă cu 6-5 în prima rundă împotriva campionului en-titre Mark Allen. La doar 23 de ani, Brecel rămâne una dintre cele mai interesante promisiuni ale snookerului.
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
Vedeta turneului a rămas însă Judd Trump, cel care nu doar că a dominat ferm finala cu Ronnie O’Sullivan, ci și întreg turneul, obținând victorii clare împotriva a patru dintre cei mai buni jucători din lume. Judd i-a eliminat pe Kyren Wilson, Mark Selby, Neil Robertson și O’Sullivan cu un scor total de 28 la 12, setând așteptările că poate fi viitorul campion mondial.

2) Kyren Wilson câștigă primul său German Masters iar Duane Jones uimește pe toată lumea

Kyren Wilson a impresionat pe toată durata turneului de la Berlin, în ciuda unui început destul de rigid, cu o victorie cu 5-3 în fața lui Rory McLeod. Următoarea victimă a fost tot un veteran, Peter Ebdon, pe care l-a învins cu 5-2 însă sferturile de finală și semifinalele au adus performanțe cu adevărat stelare pentru Wilson. Englezul de 27 de ani l-a învins pe campionul en-titre Mark Williams cu 5-0 și pe Stephen Maguire cu 6-1.
Cu toate că Wilson a reușit să câștige și finala cu David Gilbert, scor 9 la 7, câștigând astfel al treilea turneu ranking din carieră, povestea remarcabilă a turneului a fost cea a lui Duane Jones. Numărul 90 mondial a întrecut orice așteptări calificându-se la turneu dar nu s-a oprit acolo. La Berlin i-a eliminat pe Jack Lisowski și Ding Junhui, ambii în top 16 mondial dar și pe tânăra speranță Yuan Sijun, el fiind eliminat în semifinală de Gilbert.

3) Ronnie O’Sullivan câștigă Players Championship și obține al 35-lea titlu al carierei

Ronnie O’Sullivan a intrat în istorie la Players Championship în acest an când a devenit primul jucător care a ajuns la 1000 de break-uri de minim 100 de puncte.
O’Sullivan a fost în formă mare pe tot parcursul turneului, eliminându-i pe rând pe Barry Hawkins (6-4) și John Higgins (6-4) în optimi, însă probabil cea mai bună partidă a fost făcută de Ronnie în semifinală când l-a eliminat pe principalul favorit Mark Allen cu 6-0.
În finală, O’Sullivan l-a întâlnit pe Neil Robertson, un alt jucător care avea un turneu memorabil cu victorii împotriva lui Joe Perry, Mark Williams dar mai ales contra unui Judd Trump în formă mare în semifinale.
Cu scorul 9-4 și reușind deja break-uri de 116 și 105 mai devreme în meci, O’Sullivan avea 999 de break-uri centenare și șansa să ajungă la 1000. După ce a introdus bila roșie pentru a ajunge la magicul număr 1000, publicul din Preston Guild Hall l-a aplaudat furtunos, remarcând acest punct important în cariera englezului. Cu un singur turneu despărțindu-l de egalarea recordului lui Stephen Hendry, O’Sullivan avea planuri mari pentru 2019.

4) O’Sullivan oprește hegemonia lui Mark Selby

Ronnie O’Sullivan a redevenit lider mondial în martie pentru prima dată din mai 2010. Victoria englezului la Tour Championship, unde l-a învins în finală (din nou) pe Neil Robertson cu 13 la 11 i-a adus lui Ronnie al 36-lea titlu ranking al carierei, la 26 de ani după ce l-a obținut pe primul în 1993, egalând astfel recordul lui Stephen Hendry.
O’Sullivan oprea hegemonia de șase ani la vârful clasamentului a lui Mark Selby și devenea cel mai în vârstă jucător lider mondial, după Ray Reardon în 1983 la vârsta de 50 de ani.

5) Neil Robertson câștigă China Open, al 16-lea titlu ranking al carierei

Australianul Neil Robertson a urcat în aprilie pe locul patru mondial, unde se situează și acum, după o victorie impresionantă în finala de la China Open cu 11 la 4 în fața lui Jack Lisowski.
Robertson a dominat finala și a avut un sezon 2018/2019 excelent, fiind prezent în patru finale de turnee ranking. El a câștigat Welsh Open și a pierdut în fața lui Ronnie O’Sullivan la Players Championship și Tour Championship. Este pentru prima oară când Robertson câștigă trei turnee ranking într-un singur sezon, fiind victorios și la Riga Open.

6) Judd Trump câștigă Campionatul Mondial de Snooker

Judd Trump l-a învins la Sheffield pe John Higgins cu 18 la 9 și a devenit pentru prima oară în carieră campion mondial, luându-și astfel revanșa pentru înfrângerea suferită în fața aceluiași Higgins în finala Mondialului din 2011.
Într-un turneu care a avut 100 de break-uri centenare, un record pentru orice eveniment de snooker, finala a fost pe măsură: au fost înregistrate 11 break-uri centenare, cele mai multe astfel de break-uri într-un singur meci.
Trump, care devine astfel al 11-lea jucător care deține Triple Crown-ul, l-a învins categoric pe Higgins, care era la a treia sa finală consecutivă de Campionat Mondial, turneu pe care l-a câștigat de patru ori în carieră. Declarația de după meci a lui Higgins recunoaște superioritatea clară a lui Trump: „Am fost norocos că nu a trebuit să plătesc un bilet, (Trump) a fost grozav”.

7) Șocul anului: Amatorul James Cahill îl învinge pe Ronnie O’Sullivan

Amatorul James Cahill a produs unul dintre cele mai mari șocuri din istoria snookerului și l-a învins în prima rundă a Campionatului Mondial pe Ronnie O’Sullivan cu 10 la 8.
Reluând partida cu scorul de 5-4 după prima sesiune, Cahill și-a menținut calmul și a reușit să câștige cele încă cinci break-uri necesare. „Cred că pot să bat pe oricine”, a declarat el după meci, neanticipând că va pierde în următoarea rundă în fața lui Stepehn Maguir. Nu mai contează însă după o astfel de partidă istorică și nu e prima victorie senzațională din cariera lui Cahill: el a reușit să învingă și pe Mark Selby la UK Championship în 2018.

8) Yan Bingtao obține primul titlu ranking din carieră la Riga Masters

Yan Bingtao a câștigat la doar 14 ani Campionatul Mondial de snooker amator, devenind astfel cel mai tânăr jucător cu o astfel de performanță. În 2016, când a intrat pe tabloul principal, a devenit primul jucător născut după 1999 care a intrat în lumea profesionistă a snookerului.
Așadar nu mai e o surpriză pentru nimeni că la doar 19 ani tânărul chinez a reușit să câștige primul său turneu ranking, la Riga Masters, la sfârșitul lui iulie.
Bingtao a profitat de faptul că niciunul dintre primii 20 de jucători la nivel mondial nu a fost prezent în sferturile turneului. Clasându-se pe locul 21, Bingtao a urcat după această victorie până pe 18 la nivel mondial, unde se află și în prezent.

9) Judd Trump câștigă International Championship și devine lider mondial

Judd Trump s-a impus categoric în finala de la International Championship în China, învingându-l cu 10-3 pe Shaun Murphy. Astfel, campionul mondial a devenit și lider mondial.
Acest succes îl aduce pe Trump, în vârstă de 29 de ani, pe locul nouă în clasamentul jucătorilor cu cele mai multe titluri ranking iar englezul originar din Bristol are țeluri înalte: „Dacă mă apropii de 20, atunci o să începe să mă uit la recordurile lui Mark Williams, John Higgins și Ronnie O’Sullivan și dacă o să continui să câștig două, trei, patru pe sezon, atunci va fi destul de rapid”.
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57