Yan Bingtao a avansat în turul secund la Campionatul Mondial de snooker, după ce a trecut cu 10-6 de Martin Gould. Câștigător la Masters, unde a obținut rezultate incredibile, care au culminat cu finala în fața lui Higgins, asiaticul nu crede în șana lui la Crucible. După succesul din primul tur, chinezul a fost întrebat dacă se vede ajungând până la final în competiția care a debutat sâmbătă, în direct pe Eurosport.
Cine crezi că este cel mai bun jucător din afara Europei? Votează-ți favoritul aici
"Nu, e imposibil să devin campion mondial anul acesta. E vorba de meciuri extrem de lungi, timp de 17 zile, împotriva unor mari campioni", a spus Bingtao la conferința de presă de după victoria cu Martin Gould.
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
Deși s-a impus cu 10-6, mai bine de jumătate de meci a fost sub semnul echilibrului. Apoi, cu un moral mai bun de competiție și cu mai multă încredere în forțele sale, Yan a terminat în forță.
"La 5-5 a fost momentul cheie. Am reușit două breakuri de peste 100 de puncte și acolo s-a rupt partida", a mai spus Bingtao.
După victoria în fața lui Martin Gould, pe chinezul stabilit în Sheffield îl așteaptă o confruntare cu învingătorul din disputa Shaun Murphy - Mark Davis. În sferturi ar putea juca împotriva lui Judd Trump, iar o eventuală semifinală i-ar scoate în față unul dintre Neil Robertson sau Kyren Wilson.

Campionatul Mondial de snooker | Cine e Yan Bingtao?

La doar 21 de ani, chinezul este marea speranță a snookerului mondial, mulți preconizând că în viitor Yan va fi campion mondial.
Anul trecut, Bingtao a participat pentru a doua oară la Campionatul Mondial și a ajuns până în 16-imi, unde s-a înclinat, după un meci dramatic, în fața lui Judd Trump (11-13).
Progresul său a fost și mai evident în acest an, când a câștigat incredibil Mastersul. "Yan the Man" are un sfert destul de greu, cu Trump posibil adversar în runda a 3-a, dar dacă va prinde o zi magică împotriva acestuia nimic nu trebuie exlus.
Lumea snookerului a făcut cunoștință cu Yan Bingtao în 2014, când acesta a devenit cel mai tânăr campion mondial din snooker la nivel de amatori. Avea doar 14 ani și prelua "coroana" de la conaționalul Zhou Yuelong, care se impusese la ediția precedentă, fiind cu un an mai vârstă decât Yan. China își anunța atunci o generație de senzație, având în vedere faptul că în 2013 finala Campionatului Mondial de amatori a fost disputată de doi jucători chinezi, iar între 2013 și 2015 patru dintre cele șase poziții în finalele acestei competiții fuseseră acaparate de jucători chinezi.
Însă, dincolo de fantasticul succes de la Mondialul din India, în fața lui Yan Bingtao se așternea o mare decepție, ce ar fi putut să îi compromită moralul. Titlul mondial îi asigurase biletul de acces în circuitul profesionist de snooker pentru sezonul 2015/2016, însă Yan nu a primit viza pentru Regatul Unit, fiind nevoit să rămână în China natală.
Abia un sezon mai târziu jucătorul născut la Zibo, în provincia Shandong din estul Chinei, a reușit să își înceapă oficial cariera în circuit, devenind primul jucător profesionist născut în anii 2000. Totodată, Bingtao a luat decizia de a urma pașii făcuți în adolescență de cel mai important produs al snooker-ului din China, fostul număr unu mondial Ding Junhui, mutându-se în Regatul Unit, mai exact la Sheffield, pentru a-și șlefui jocul și a-și da cea mai bună șansă în carieră.
Fără discuții, poate fi campion mondial. China este norocoasă să aibă un asemenea jucător | John Higgins
Campionatul Mondial de snooker e zilnic pe canalele Eurosport și pe Eurosport Player, începând cu ora 12:00.
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57