Câștigătorul ediției a doua a turneului memorial Marius Ancuța Classic, Rareș Sinca, a acordat un interviu pentru Eurosport în care a vorbit despre ce a însemnat pentru el câștigarea turneului, despre snooker-ul din România, dar și despre marele vis.
 • Rareș, felicitări pentru victorie. Ce simți după ce ai câștigat pentru al doilea an consecutiv Marius Ancuța Classic?
În primul rand, mulțumesc din suflet pentru felicitări! Îti spun sincer, sunt extrem de fericit, e turneul la care țin cel mai mult și să reușesc să câștig ambele ediții este ceva fantastic. Am avut o relație foarte apropiată cu Mario și de aceea trăirile mele în acest concurs sunt la un alt nivel față de restul sezonului.
The Masters
Ronnie O'sullivan, apel către șefii snookerului! "Racheta" vrea mai multe turnee de tip Masters
13/01/2022 LA 11:52
 • Cum ți s-a părut această ediție a turneului? Comparativ cu cea de anul trecut și față de ce așteptări ai avut înainte?
Anul acesta am avut un traseu până în finală mai dificil ca anul trecut, așadar mi s-a părut un turneu mult mai disputat. Totodată, această ediție a fost mult mai urmarită și mediatizată. Anul trecut, când am câștigat am spus că e cel mai important trofeu al carierei mele, cel pe care mi l-am dorit cel mai mult. Acum pot spune cu certitudine ca am doua trofee la care țin cel mai mult, MAC 2018 și MAC 2019.
 • Ce jucător te-a surprins plăcut la acest turneu?
Sincer, m-a bucurat mult evoluția bunului mei prieten, Florentin Ciobanu. El nu a avut un an strălucit, dar la această ediție a reusit meciuri de calitate, reușind victorii importante.
 • Cum simți că progresează snookerul în România?
Aici lucrurile nu stau exact cum mi-aș dori. Exista câteva cluburi din țară care, din păcate, momentan, nu mai au activitate, precum cele din: Cluj, Craiova, Arad, Baia Mare, Pitești. Pe de alta parte, noi cei de la RST Snooker Club am crescut enorm. După mai bine de trei ani de la înființare am ajuns să organizăm un campionat anual la care, doar anul acesta au participat 88 de jucatori ce provin din toate colțurile țării. Pe partea de formare profesională, am organizat în fiecare an sesiuni de antrenamente cu unul dintre cei mai mari antrenori ai lumii, PJ Nolan, și acest lucru a contribuit enorm la creșterea calității jucătorilor. Cu siguranță, noi vom continua aceasta munca pe care a început-o Mario, de dezvoltare a snooker-ului în Romania. Pe această cale, aș vrea să îi remarc și pe prietenii noștri de la Oradea (Black & White Club), care fac în continuare o treaba excelentă după mai bine de 7 ani de la înființare. Totodată, la Bacău s-a creat de curând o academie și acest lucru trebuie să ne bucure.
 • Cum ai descoperit tu snooker-ul?
Am descoperit snooker-ul undeva pe la inceputul anilor 2000, la Eurosport, bineînțeles sub comentariul lui Mario. Am pus prima oara mana pe un tac de snooker în toamna anului 2010 și de atunci nu i-am mai dat drumul.
 • Cât de important a fost pentru tine Marius Ancuța când ai început să joci snooker?
Țin minte că l-am cunoscut la un concurs. Am început să vorbim puțin la acel eveniment despre snooker, despre comentariu și de atunci am legat o prietenie extrem de frumoasă. Nu știu cum am făcut, dar am simțit că m-a îndrăgit de la început. M-a luat sub aripa lui și mi-a oferit de fiecare dată sfaturi sincere la concursurile pe care le-am câștigat. Îmi pare atât de rău că nu mă mai pot bucura de prezența lui.
 • Ce sfat ai avea pentru tinerii iubitori ai snookerului care vor să înceapă să joace?
În primul rand, le-aș spune că în momentul în care se apuca de acest sport, să o facă sub îndrumarea unui antrenor. Apoi este nevoie de multa displină la antrenamente. Există trei parți esențiale ale unui antrenament complet:
 • Pregătirea la masa de joc - pregătirea tehnică și realizarea exercițiilor specifice.
 • Pregătirea mentală - este utilă apelarea la un psiholog sportiv.
 • Pregătirea fizică - "Mens sana in corpore sano"
Bineinteles, i-aș sfătui să se bucure de orice moment petrecut la masa de joc. În cariera unui jucator, ajungi în anumite momente să nu mai simți bucuria de altă dată și atunci trebuie să înțelegi că e momentul pentru o schimbare.
 • Acum o săptămână ți s-a îndeplinit un vis: ai jucat un frame cu Ronnie O'Sullivan. Acum ai câștigat pentru a doua oară Marius Ancuța Classic. Care este următorul tău vis în cariera de snooker și când crezi că îl vei realiza?
Într-adevăr am avut o săptămână de vis. Sincer îți spun, îmi doresc să fiu sanatos și să mă bucur cât mai mult de acest sport. Bine, dacă stau să mă gândesc, o participare la olimpiada ar fi urmatorul meu vis (sper ca snooker-ul să devină un sport olimpic cât mai repede). Mi-aș dori foarte mult și o medalie la un campionat european pentru România!
Snooker
2021 în sport | Chinezii, singurii în măsură să facă schimbul de generații în snookerul mondial?
31/12/2021 LA 14:59
Snooker
2021 în sport | Mark Selby sau "Mister Crucible"
27/12/2021 LA 15:15