Reanne Evans, cea care a jucat un meci demonstrativ la București împotriva lui Ronnie O'Sullivan, este considerată jucătoarea care a revoluționat snookerul feminin. Ea a devenit prima femeie care participă la Campionatul Mondial și prima care câștigă un meci în cadrul acestuia. În 2017, reușea să-l învingă pe Robin Hull în primul tur al calificărilor.
Reanne își amintește de dificultățile pe care le-a întâmpinat în circuitul feminin: ”A fost un eveniment feminin în care a trebuit să joc în optimi, sferturi, semifinale și finală totul într-o zi. Am terminat la 2 noaptea, rămăsesem doar noi două și oficialii. Am cerut o băutură caldă să încerc să stau trează iar răspunsul a fost: ”Ne pare rău, nu putem să vă servim la ora asta într-o duminică”. Așa că s-a ajuns ca arbitrul să meargă la magazin să ne cumpere cafea și burgeri. Nu s-ar întâmpla așa ceva în circuitul profesionist, nu?” povestește Evans.

Diferențe uriașe față de băieți

The Masters
Ronnie O'sullivan, apel către șefii snookerului! "Racheta" vrea mai multe turnee de tip Masters
13/01/2022 LA 11:52
Evans este cea mai mare jucătoare din istoria snooker-ului feminin, însă a ajuns în acest punct jucând turnee în săli goale pentru premii mici. Ca o comparație, Neil Robertson a încasat 70.000 de lire sterline când a câștigat Welsh Open. În aceeași zi, Evans primea 1.500 de lire pentru câștigarea unui turneu în Belgia. Suma cu care a rămas era la jumătate după cheltuielile pe care le-a avut. Evans recunoaște că nu ar putea să continue să joace fără ajutorul părinților.
Nu sunt singurele probleme pentru femeile din snooker. Numărul 3 mondial, Rebecca Kenna, a părăsit un club de snooker după ce i-a fost refuzat accesul la turnee la care participau doar bărbați. Mulți consideră că pentru ca snookerul feminin să fie lua în serios este necesar ca o femeie să treacă de cele 3 tururi preliminare de la Crucible și să se califice pe tabloul principal la Campionatul Mondial. Reanne este prima și singura jucătoare care a trecut de un tur. A câștigat atunci 9.000 de lire pentru acea victorie, cel mai mare premiu obținut de ea până acum.
”A fost o victorie imensă. Personal am stârnit mult interes pentru că am simțit că am demonstrat ceva, că o femeie poate să învingă un bărbat aflat în top. Este atât de diferit. La femei ești obișnuită să joci cel mai bun din 7, dintr-o dată joci un meci de tip cel mai bun din 19, sunt pauze între sesiuni, pauze de câteva ore sau chiar o zi. În plus, la turneele feminine aproape că nu se uită nimeni, în timp ce acolo e public numeros, reacții zgomotoase iar asta te face să ai emoții” mai spune Reanne.
Ea recunoaște că are totuși un mic avantaj. Adversarii ei sunt și mai tensionați, fiind conștienți că riscă ironiile tuturor colegilor dacă sunt învinși: ”Ador acest avantaj pe care îl am, mai ales când îi văd că tremură la o lovitură. Am jucat cu Ken Doherty (campionul mondial din 1997) în 2015 și la final mi-a spus că nu știe cum a reușit să trimită vreo bilă în buzunar pentru că tremura încontinuu. Este dificil și pentru ei pentru că nu au mai fost într-o asemenea situație
Nu știi niciodată ce va urma în snooker, lucrurile se pot schimba foarte mult. Este un joc atât de dificil și orice se poate întâmpla la masă. Trebuie doar să te concentrezi, să crezi și într-o zi se va întâmpla” a încheiat Reanne.
Snooker
2021 în sport | Chinezii, singurii în măsură să facă schimbul de generații în snookerul mondial?
31/12/2021 LA 14:59
Snooker
2021 în sport | Mark Selby sau "Mister Crucible"
27/12/2021 LA 15:15