Cu 5 turnee pe puncte câștigate și 70 de break-uri de peste 100 de puncte realizate în acest sezon, Ronnie O’Sullivan vine la Campionatul Mondial de Snooker în urma uneia dintre cele mai bune stagiuni din cariera sa. Toate luminile vor fi ațintite spre multiplul campion mondial, care conduce un clasament al câștigurilor ultimului an, însă se află pe locul secund, în urma liderului detașat, Mark Selby, în clasamentul mondial.
Cei doi se află în poziții diametral opuse pe tabloul Campionatului Mondial din acest an, care începe sâmbătă la Sheffield. Tradiționalul loc de desfășurare, teatrul Crucible, va găzdui 32 dintre cei mai buni jucători din lume în următoarele 17 zile, iar o finală între Selby și O’Sullivan ar putea avea loc dacă cei doi au parte de parcursul dorit până în ultimul act. Drumul este însă lung, după cum spune și O’Sullivan.
„Cred, sincer, că lungimea este elementul important,” spune el, întrebat ce diferențiază Campionatul Mondial de un turneu obișnuit. „17 zile reprezintă o perioadă lungă pentru un turneu. Majoritatea durează 4-5 zile, poate 7, așa că este foarte diferit din acest punct de vedere. Toți cei de acasă, însă, care se uită la TV, sunt prinși de turneu. El continuă și continuă. Este ca un film lung care te prinde. Este un turneu grozav pentru toată lumea implicată.”
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
Turneul este unul cu adevărat special. El reprezintă în mod tradițional finalul sezonului de snooker, un sezon care a început cu aproape un an în urmă și le-a oferit jucătorilor ocazia de a participa la nenumărate turnee. Snooker-ul s-a schimbat în ultimele decenii. Competițiile au devenit mai numeroase, s-au extins în întreaga lume, iar lupta pentru victorii este tot mai acerbă, cu jucători tineri și talentați încercând să răstoarne ierarhiile și să depășească așteptările săptămânal.
O’Sullivan crede că se poate impune la Sheffield, însă insistă că pregătirea sa nu a fost diferită față de alte ocazii. „Cred că e la fel ca la orice alt turneu. Ajungi acolo și trebuie să treci prin meciuri. La un moment dat începi să ai un sentiment că aceasta ar putea fi săptămâna ta, dar înainte ca turneul să înceapă e foarte dificil să știi. Tot ce poți să faci este să te pregătești, să faci ce ai de făcut și să mergi acolo în cea mai bună formă posibilă pentru a-ți acorda cele mai bune șanse de victorie.”
https://i.eurosport.com/2018/04/21/2317728.jpg
Desigur, O’Sullivan nu este singurul pretendent la titlu în acest an. Alți șapte foști campioni mondiali se află pe tabloul de concurs: John Higgins (4 titluri mondiale), Selby (3 titluri), Mark Williams (2 titluri) sunt campionii multiplii, iar Shaun Murphy, Graeme Dott, Neil Robertson și Stuart Bingham se pot lăuda la rândul lor cu un titlu la activ.
„Cred, evident, că Selby și Higgins [sunt printre favoriți],” spune O’Sullivan. „Williams joacă foarte bine și Ding Junhui a avut parte de niște rezultate bune aici în ultimii ani. Snookerul este un sport foarte deschis acum și sunt foarte mulți jucători capabili să câștige turnee. Sunt probabil 7-8, poate chiar 10 oameni care pot câștiga Campionatul Mondial în acest an. După cum am spus, este doar un turneu ca oricare altul, dar întâmplarea face că este Campionatul Mondial, așa că nu se știe niciodată cine ar putea câștiga trofeul.”
Ajuns la 42 de ani, O’Sullivan este probabil numele cel mai cunoscut al unui sport care a devenit tot mai popular în România. Jocul său ofensiv și spectaculos a cucerit mulți fani de-a lungul timpului, iar rezultatele englezului sunt pe măsură. Cu cinci titluri mondiale în palmares, O’Sullivan se află la numai două în urma recordului absolut – cele șapte cucerite de Stephen Hendry. Este ceva ce-l motivează să continue în snooker?
„Nu. Adică, evident, recordul este ceva,” spune O’Sullivan înainte de a-și găsi cuvintele cu adevărat. „Să câștig un nou titlu mondial ar fi grozav. Să mă gândesc la două este deja... aproape că m-ar deruta. Simplul gând m-ar face să nu-mi mai doresc să joc din nou. Încerc să joc pentru a mă simți bine și dacă niște recorduri vin odată cu asta, grozav. Dacă nu, trebuie să găsești puțină plăcere în ceea ce faci, pentru că altfel care e scopul pentru care o faci?”
Când nu este la mesele de antrenament sau în competiție, O’Sullivan își împarte timpul și oferind analize și comentarii pentru Eurosport din postura de expert și ambasador al snookerului. Este ceva ce-l încântă. „Iubesc să fac asta, absolut,” spune el.
„Este ceva ce îmi face mare plăcere și odată ce decid să nu mai joc snooker știu că voi avea ceva ce chiar îmi face plăcere să fac. În ultimii doi ani a fost vorba chiar de asta, de fapt. Probabil de aceea nu m-am concentrat atât de mult pe a juca snooker. Adică, știu că am avut un an grozav și cred că acest lucru se datorează probabil mâncatului sănătos, faptului că am grijă de corpul meu mult mai mult, așa că am fost capabil să performez mai bine.”
https://i.eurosport.com/2018/04/21/2317730.jpg
O’Sullivan este un jucător care a avut o relație specială și interesantă cu snookerul. Nu de puține ori, acesta a făcut pauze, amenințând chiar cu retragerea din sport în multiple rânduri. Astfel, nu este ciudat că englezul privește cu optimism spre ce va face la finalul carierei sale de sportiv.
„Ultimii doi ani au fost însă despre a privi către viața de după snooker. Există numeroase lucruri care-mi fac plăcere și după ce termin cu snookerul voi găsi mai mult timp să fac mai multe lucruri de acest fel. Viața de după snooker este probabil mai interesantă decât viața jucând snooker, dacă înțelegeți ce vreau să spun.”
Momentan însă, O’Sullivan este concentrat la ce face atunci când are tacul în mână. La Campionatul Mondial, el este cu siguranță printre favoriți, debutând împotriva lui Stephen Maguire în primul tur. Scoțianul a mai fost învins de O’Sullivan în două rânduri în acest sezon. Ambele meciuri s-au încheiat cu scorul de 6-4 pentru englez, în semifinalele UK Championship și World Grand Prix. Așadar, cum se pregătește cineva ca Ronnie O’Sullivan pentru un meci important?
„Cred că eu, la urma urmei, tratez ziua ca pe oricare alta,” spune. „În mod normal mă trezesc și merg să alerg, să iau o gură de aer curat, după care mă întorc și fac un duș bun. Apoi, chiar dacă snookerul nu merge prea bine, simt că măcar am alergat bine, am fost la aer. Pentru mine orice zi în care te antrenezi, exersezi – orice astfel de zi este una câștigată. Câteodată acest lucru ia presiunea de pe a juca numai snooker.”
„Alergatul a fost o parte importantă a vieții mele,” ne spune O’Sullivan, a cărui autobiografie excelentă se numește chiar Alergând, în încheiere.
Momentan, legenda snookerului mondial aleargă spre un nou titlu mondial, pe canalele Eurosport, între 21 aprilie și 7 mai.
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57