Cu gândul la cele mai tari dueluri ale primului tur de la ediția 2020 și având în minte întrebarea legitimă dacă Judd Trump va reuși să rupă după 43 de ani "blestemul de la Crucible", derulăm rola cu amintiri de la Campionatul Mondial și îi regăsim pe câțiva dintre cei mai mari campioni ai acestui sport și pe lista celor mai neașteptate înfrângeri suferite la Mondialul de snooker: Ronnie O'Sullivan, Stephen Hendry sau Steve Davis.

1. 2019: James Cahill versus Ronnie O’Sullivan, 10-8

Ediția de anul trecut a consemnat o premieră absolută în istoria Campionatului Mondial, James Cahill devenind primul jucător amator calificat pe tabloul principal (cu toate că, matematic, el își asigurase deja un loc printre profesioniști pentru startul sezonului următor). “Ziua Judecății” adusese față în față doi sportivi cu statut de amatori, pe englezul James Cahill (cu victorii la Andrew Higginson și Michael Holt) și pe irlandezul Michael Judge. Cahill a triumfat cu 10-6.
Snooker
Marius Ancuța Classic 2022, un omagiu adus celui mai mare ambasador al snooker-ului în România
07/09/2022 LA 14:24
Pe tabloul principal, James Cahill l-a înfruntat pe Ronnie O’Sullivan, numărul unu mondial la momentul respectiv și jucător cu finale jucate la primele două etape stagionale din “Tripla Coroane”, la Campionatul Regatului Unit (a și luat trofeul) și Masters.
Cahill a încheiat cu avantaj minim prima sesiune (5-4), însă după ce s-a desprins la 8-5, a părut că pierde meciul de sub control, O’Sullivan reușind să revină și să egaleze scorul, 8-8. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât “Racheta” a avut bilă de joc pentru a prelua conducerea cu 9-8: Ronnie a ratat însă bila roz, iar adversarul său de doar 23 de ani i-a “furat” jocul, încheind apoi conturile în frame-ul următor cu un break de 56 de puncte.

2. 1982: Tony Knowles – Steve Davis 10-1

În urmă cu 38 de ani, Crucible trăia un șoc: deținătorul titlului mondial era învins la scor încă din primul tur, de un sportiv aflat la a doua sa prezență pe tablou.
În anul celei de-a șasea ediții a Campionatului Mondial organizată la Crucbile, Steve Davis domina circuitul într-o manieră categorică, la fel cum se întâmpla de altfel cu întreaga decadă a anilor ’80, iar fanii dădeau năvală mai ceva ca oricând pentru a urmări duelurile. Tony Knowles și-a câștigat instantaneu celebritatea, confirmându-și ulterior valoarea, ajungând până în sferturi la ediția 1982 și jucând apoi trei semifinale la Crucible în anii ce au urmat.
Totuși, acesta rămâne cel mai drastic și neașteptat scor înregistrat vreodată în primul tur de un campion în exercițiu al snookerului, iar faptul că învinsul a fost Steve Davis, cel care avea să își încheie cariera cu șase titluri de campion mondial, a sporit sentimentul de uluială.

3. 2000: Stuart Bingham – Stephen Hendry 10-7

Sportul ne învață că, inevitabil, orice perioadă de dominație ajunge la un final. În 2000, Stephen Hendry se alinia la start cu dorința de a face tranziția dintre milenii păstrând pe cap coroana supremă, mai ales după ce în 1999 îi învinsese în drumul spre al șaptelea său titlu mondial pe cei mai promițători tineri jucători ce îi amenințau domnia – Ronnie O’Sullivan, John Higgins și Mark Williams.
“Regele de la Crucible” a primit la tragerea la sorți a tabloului principal un debutant ca adversar pentru runda inaugurală, având în față un foarte probabil tur doi cu Jimmy White, pe care îl învinsese în patru dintre finalele sale de Campionat Mondial. Stuart Bingham, în vârstă de doar 23 de ani pe atunci, a “stricat” însă revederea celor doi, reușind ceea ce el consideră a fi cea mai mare realizare a carierei sale, chiar dacă 15 ani mai târziu avea să își adauge și un titlu mondial în palmares. Bingham declara atunci, potrivit BBC: Am avut emoții uriașe înainte de a intra în arenă, însă ele au dispărut când am trecut de cortină, m-am simțit în largul meu”.
De partea cealaltă, Stephen Hendry se certa singur, mai ales după ce condusese cu 5-4: “Astăzi am încercat aproape tot timpul să nu pierd meciul, în loc să încerc să-l câștig. Când ești atât de negativ de la începutul partidei, vei pierde cu siguranță.”

4. 2014: Michael Wasley – Ding Junhui 10-9

Sezonul 2013/2014 al lui Ding Junhui se contura foarte similar cu 2019/2020-ul lui Judd Trump. La startul Campionatului Mondial, chinezul era jucătorul cel mai în formă, după ce egalase recordul de cinci turnee de puncte câștigate într-un sezon (record doborât în acest sezon de Trump, cu șase titluri în turneele de puncte).
Michael Wasley era un jucător clasat cu mult în afara Top 64. Totuși, deși fusese condus de Ding cu 8-6, Wasley a reușit să revină, a forțat intrarea în joc decisiv cu un superb break de 103 puncte și s-a impus, acesta fiind unicul meci câștigat vreodată de englez la Campionatul Mondial, într-o carieră de doar patru ani printre profesioniști.

5. 2000: David Gray - Ronnie O’Sullivan 10-9

Vom încheia lista marilor surprize de la Crucible cu un nou meci din primul tur decis în joc decisiv. După două semifinale consecutive jucate la Crucible, O’Sullivan scăpa victoria printre degete deși reușise nu mai puțin de cinci break-uri de peste 100 de puncte.
În meciul următor, în fața lui Dominic Dale, David Gray nu mai reușea să câștige decât un singur joc, stabilind și un record negativ, pentru cele mai puține puncte reușite într-un meci disputat în sistem “cel mai bun din 25 de jocuri”.
Reprogramată din cauza pandemiei de coronavirus, ediția 2020 a Campionatului Mondial de Snooker se va disputa în perioada 31 iulie - 16 august. Toate meciurile de la Crucible sunt transmise pe canalele Eurosport și online, pe Eurosport Player.
Snooker
Mario Păun, campion la RST Cup 2022, după ce l-a învins pe Mădălin Gal! Declarațiile celor doi
29/08/2022 LA 11:57
Snooker
RST Cup redeschide sezonul de snooker, după pauza de vară
26/08/2022 LA 08:48